Fot. Dekoracja talerza; plastry salami z papryką i serem oraz gałązki kopru, tarty ser żółty - parmezan lub inny twardy. Potrawa Tagliatelle Verdi - czyli makaron zielony ze szparagami lub fasolką szparagową. Potrawa włoska w kanonie - spaghetti. Kolor zielony makaronu jest uzależniony, od naturalnych kolorów zieleni warzyw. Im ciemniejsze warzywa, tym zieleńszy makaron. W sklepach można kupić, gotowy zielony makaron, ale nie będzie posiadał posmaku zielonego pora lub cykorii, w odnośniku włoskiego pesto.
- 1 jajko
- 250 gram mąki
- 150 gram pora od zielonych części
- 50 gram cykorii liściowej
- 50 gram śmietany
- 1 gram kminku
- 1 gram soli
Fot. Garnek SET DE 3 PIECES - Trzy funkcyjny; Gotowanie, Smażenie, Duszenie. Cena; 27.00 PLN. Radełko do porcjowania ciasta na stolnicy. Cena: 3,70 PLN.
Fot. Garnek SET DE 3 PIECES - Trzy funkcyjny; Gotowanie na wodzie, Smażenie na głębokim tłuszczu, Duszenie potraw pod przykrywką. Club Life - CONFORTABLE LIFE.
Fot. Rondel - Wok; SET DE 3 PIECES / CONFORTABLE LIFE - Trzy funkcyjny; Gotowanie na wodzie, Smażenie na głębokim tłuszczu, Duszenie pod przykrywką potraw. Cena; 27.00 PLN w Brzozów. Bardzo cienki i lekki garnek w dwóch kolorach; czarnym i czerwonym o średnicy 28 cm.
Z jajka, kminku i pora przygotować pesto, za pomocą blendera. Następnie przełożyć do miski, przyprawić solą, dodać mąkę około 6 - 8 łyżek i wymieszać by powstało ciasto jednojajeczne - 250 gram. Przełożyć na stolnicę i dobrze jeszcze wyrobić podsypując mąką, by ciasto miało konsystencję ciasta na ravioli. Rozwałkować, a następnie radełkiem wycinać kluski - wstążki. Gotować w osolonej wodzie od 6 do 8 minut, aż ciasto wypłynie. Odcedzić i wymieszać z śmietaną.
Fasola szparagowa z orzeszkami ziemnymi
Fot. Fasolka szparagowa z orzeszkami ziemnymi i tymiankiem. W Polsce nie można do szparagów lub fasolki szparagowej zakupić oleju arachidowego, a więc można ten posmak wywołać na przykład na oleju rzepakowym - sałatkowym.
- 500 gram fasoli szparagowej mrożonej ( lub świeżej - ugotowanej )
- 250 gram fasoli czerwonej konserwowej ( lub świeżej - ugotowanej ). Ten składnik można pominąć, gdy fasola czerwona z fasolą szparagową smakuje podobnie. Diabetyk ceni tylko zielone strąki fasoli, jako lek na cukrzycę.
- 150 gram orzechów arachidowych ( nie solonych )
- 2 ząbki czosnku
- Sok z świeżej cytryny
- 1 łyżka siekanego świeżego majeranku lub tymianku ( te zioła mają podobny skład chemiczny )
- Przyprawy - pieprz i sól do smaku.
- 3 łyżki oleju arachidowego ( względnie innego sałatkowego; rzepak lub słonecznik ). W Polsce oliwa z orzechów arachidowych, to rzadkość. Wyciąg z orzechów arachidowych, ma zastosowanie w leczeniu krwiobiegu.
Fot. Garnek na parę wodną, kilkupoziomowy do gotowania warzyw na sałatki lub całego obiadu bez tłuszczu.
Fasolę mrożoną lub świeżą ugotować w garnku na parze wodnej, dobrze odsączyć, pozostawić aż ostygnie. Fasolę czerwoną z puszki odcedzić na sicie ; ( fasolę świeżą czerwoną namoczyć i ugotować oraz odcedzić na sicie ). Fasolę skropić sokiem cytrynowym do smaku. Czosnek obrać i zmiażdżyć, dodać do oleju arachidowego, trochę tymianku, soli i pieprzu - sporządzić sos i wymieszać z fasolą. Orzeszki ziemne posiekać i uprażyć by zmiękły, posypać po sałatce szparagowej.
Fot. Patelnia Wok o pojemności 300 ml , kolor czarny. Cena 11.90 PLN. Gdy nie mamy oleju arachidowego, lepiej inny olej uprażyć z orzeszkami i suchym tymiankiem lub majerankiem - gdy nie posiadamy świeżych ziół. Osiągniemy ekstrakt ziołowo - olejowy; olejki eteryczne i smakowe.
Przygotować sos do fasoli szparagowej; orzechy ziemne posiekać, dodać 1 łyżeczkę tymianku, oraz 1 łyżkę oleju arachidowego, jeżeli nie mamy może być sałatkowy. W garnku lekko podgrzać mieszankę ziołowo - orzechową i udekorować sałatkę.
Dziś przysmak wadery
Fot. Dziś dość irytujący dzień, gdy wadera podjadała zielony makaron - wstążki ze stolnicy, zanim się ugotował. Jakoś danie włoskie bardzo przypadło Nadii do gustu o smaku śmietany, sera i cebuli, a nawet fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi i tymiankiem.
Fot. Fabryczny makaron pesto z zielonego groszku.
Fot. Domowy makaron pesto ze szpinaku ; 85 gram zmiksowanego szpinaku, 2 jajka, 400 gram mąki, 1 łyżka zielonej oliwy z oliwek. Z przygotowanych składników, zagnieść ciasto, posypać mąką, zwinąć w rulon i pokroić nożem na wstążki.Kolorowe makarony można przyrządzać z warzyw i ziół, przepuszczonych przez sokowirówkę - by otrzymać jak najwięcej pigmentu kolorystycznego.
Fot. Zielony makaron - Tagliatelle Verdi z pora i liści cykorii oraz kminku, chyba mi nie wyszedł aż tak zielony. A może to problem dobierania ziół lub mąki z Tesko - która raczej jest ciemna. Tak czy inaczej udało mi się zrobić makaron pesto, choć przyznam że por od zielonych części był jasny. Salami to twarda kiełbasa włoska, często mieszana z serem. Nikt nie popełni błędu, kładąc obok makaronu Salami, ani mieszania roślin strączkowych lub bobowatych - typu orzeszki ziemne.
Technologie wytwarzania zielonego makaronu włoskiego
,, Pesto ''.
Fot. Szatkowanie naci zielonych ziół na makaron pesto. W przypadku diabetyka lepsze są zielone części pora i cykoria. W kuchni włoskiej ponad 320 przepisów na pesto w tym z cykorii.
Fot. Fabryczny makaron pesto z zielonego groszku.
Fot. Domowy makaron pesto ze szpinaku ; 85 gram zmiksowanego szpinaku, 2 jajka, 400 gram mąki, 1 łyżka zielonej oliwy z oliwek. Z przygotowanych składników, zagnieść ciasto, posypać mąką, zwinąć w rulon i pokroić nożem na wstążki.Kolorowe makarony można przyrządzać z warzyw i ziół, przepuszczonych przez sokowirówkę - by otrzymać jak najwięcej pigmentu kolorystycznego.
Fot. Zielony makaron - Tagliatelle Verdi z pora i liści cykorii oraz kminku, chyba mi nie wyszedł aż tak zielony. A może to problem dobierania ziół lub mąki z Tesko - która raczej jest ciemna. Tak czy inaczej udało mi się zrobić makaron pesto, choć przyznam że por od zielonych części był jasny. Salami to twarda kiełbasa włoska, często mieszana z serem. Nikt nie popełni błędu, kładąc obok makaronu Salami, ani mieszania roślin strączkowych lub bobowatych - typu orzeszki ziemne.
Fot.
Tagliatelle Verdi - czyli makaron pesto z śmietaną i szparagami. Jak
widać kucharz popełnił w tym przepisie makaronu fabrycznego podstawowy
błąd - ten makaron nie jest dostatecznie zielony i nie jest z pesto; ( synonimu tłumaczenia włoskiego i francuskiego czasownika; ściskać, miażdżyć, deptać ) .
Zielony makaron pesto jest z roślinami szparagowymi. Tego makaronu nie
czuć ziołami, ani aromatem. To tylko zwykły makaron, w kanonie białoruskiego bryzgania... - potrwa wykonana przez profesjonalnego kucharza, wygląda tak jakby ktoś w ten makaron napluł i to kolejny błąd w tym przepisie. Tagliatelle Verdi - w języku włoskim i francuskim znaczy w tłumaczeniu dosłownym; ,, Zielone kluski ''.
Tagliatelle Verdi to kluska z zielonym charakterem...
Fot. wdeptać, ścisnąć, miażdżyć...
Komentarze
Prześlij komentarz