- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mielonych przypraw; suszona papryka, tymianek, czosnek, natka pietruszki.
- Sól do smaku
- 1 - 2 łyżki oleju rzepakowego lub innego roślinnego.
Mąkę kukurydzianą przesypać do miseczki, zmieszać z suszonymi przyprawami, dodać sól, a następnie wodę. Dobrze wymieszać na dość gęste ciasto. Układać łyżką nie wielkie placki na patelni i smażyć pod przykrywką z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz, posypać zieleniną, na przykład rzeżuchą.
Placki kukurydziane są znaną potrawą meksykańską, obok tortilli, lub pikantnej fasoli. Mało popularnej w kuchni polskiej, gdy się notuje nie wielkie spożycie mąki kukurydzianej, na rzecz raczej chipsów kukurydzianych o smaku paprykowym lub żółtego sera. Jest to potrawa szybka do zrobienia, średnio sycąca, a zarazem węglowodanowa w kuchni zodiaku Rak - strefy 0.
Placki kukurydziane są znaną potrawą meksykańską, obok tortilli, lub pikantnej fasoli. Mało popularnej w kuchni polskiej, gdy się notuje nie wielkie spożycie mąki kukurydzianej, na rzecz raczej chipsów kukurydzianych o smaku paprykowym lub żółtego sera. Jest to potrawa szybka do zrobienia, średnio sycąca, a zarazem węglowodanowa w kuchni zodiaku Rak - strefy 0.
Dodatki do placków kukurydzianych w kuchni hinduskiej.
Fasola po meksykańsku z plackami kukurydzianymi.
Komentarze
Prześlij komentarz