Ryba w miodzie



Składniki na 3 porcje

  •     6 płatów ryby filetowanych bez ości 
  •     1 - 4 łyżki płynnego miodu
  •     2 łyżki mąki
  •     1 cytryna limonka
  •     1 łyżeczka mielonej papryki
  •     1/2 łyżeczki chili i curry
  •     1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
  •     2 - 3 g soli do smaku
  •     6 łyżek oleju do smażenia

Rybę myjemy , osuszamy, nacieramy solą i oprószamy mąką. Cytrynę obierz za skórki i pokrój w kostkę. limonkę dobrze umyj i pokrój w plasterki. Do miski wlej miód , dodaj, curry, słodka paprykę kolorowy pieprz, pokrojona cytrynę. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i na dużym ogniu obsmaż ryby z obu stron. Przełóż do brytfanny i posmaruj marynatą miodową z obu stron. Obłóż plasterkami limonki. Brytfannę wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut Podczas pieczenia 2, 3 razy podlej je sosem z pieczenia.


Wędkarstwo śródlądowe w połowach pstrąga. 


Komentarze