Składniki na 3 porcje
- 6 płatów ryby filetowanych bez ości
- 1 - 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki mąki
- 1 cytryna limonka
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki chili i curry
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarenkach
- 2 - 3 g soli do smaku
- 6 łyżek oleju do smażenia
Rybę myjemy , osuszamy, nacieramy solą i oprószamy mąką. Cytrynę obierz za skórki i pokrój w kostkę. limonkę dobrze umyj i pokrój w plasterki. Do miski wlej miód , dodaj, curry, słodka paprykę kolorowy pieprz, pokrojona cytrynę. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i na dużym ogniu obsmaż ryby z obu stron. Przełóż do brytfanny i posmaruj marynatą miodową z obu stron. Obłóż plasterkami limonki. Brytfannę wstaw do piekarnika i piecz przez 15-20 minut Podczas pieczenia 2, 3 razy podlej je sosem z pieczenia.
Wędkarstwo śródlądowe w połowach pstrąga.
Komentarze
Prześlij komentarz