Spaghetti wałkowe


  • 1 opakowanie makaronu jajecznego wałkowego 
  • 1 kostka sera twarogowego 
  • 2 - 3 łyżki szczypioru  
  • 2 - 3 łyżki masła -  mix tłuszczy
  • 200 - 300 gram kapusty pekińskiej 
  • Przyprawy; sól, pieprz cytrynowy, tymianek, goździki

Kapustę pekińską oczyścić, poszatkować, a następnie przełożyć na patelnię typu wok, dodać masło oraz przyprawy do smaku i dusić 5 - 10 minut, aż kapusta zmięknie i się troszkę upraży.  Do garnka nalać dwa ray tyle wody do objętości makaronu i ugotować 8 - 10 minut na all dente, a następnie odcedzić. Przekładać gorący makaron na talerze, przybrać pokruszonym serem twarogowym, uprażoną kapustą pekińską oraz szczypiorkiem.  Wedle kuchni włoskiej do makaronu wałkowego, można podawać śmietanę lub jogurt naturalny.

W przypadku podawania posiłku chorym na cukrzycę, wskazane jest podanie tabletek doustnych, gdyż taka potrawa może zawierać do 68 IG.  Do picia najlepiej podawać herbatę lub kawę z mlekiem bez cukru.  Kuchnia włoska ma najdłuższą listę dodatków do makaronu, około 300 przepisów w tym sławne pesto. 





Komentarze