- 500 - 600 gram mięsa bez kości
- 1łyżka mąki
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 ząbek czosnku
- 150 ml wody
- Przyprawy; pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, estragon
Mięso opłukać pod gorącą wodą i pokroić w kostkę, przyprawić przyprawami do smaku, obrać ząbek czosnku i drobno posiekać nożem, dodać do mięsa. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce na 30 minut, by mięso przeszło przyprawami. Na patelnię typu wok, wlać olej słonecznikowy, a następnie ułożyć kawałki mięsa, podsmażyć na białą pieczeń. Gdy mięso dobrze się zetnie, mąkę wymieszać z wodą i wlać do mięsa na sos własny - pieczeniowy i dusić jeszcze chwilę mięso, aż zmięknie i powstanie sklarowany sos. Podawać z kopytkami, oraz korniszonami lub ogórkami kiszonymi.
W przypadku stanów zapalnych wątroby, nie podaje się produktów pieczonych lub mocno przysmażonych lub odgrzanych - stwarza to środowisko bakteryjne. Nie podaje się też konserw mięsnych, najlepiej żeby produkty były świeże i raczej ugotowane - niż smażone. A głównie powstawanie związków śmiertelnych Alat i Aspat. Człowiek skażony żółtaczką zakaźną lub wirusowym zapaleniem wątroby, nie umiera od razu - bakterie, zanim nastąpi zgon, żerują na organizmie żywym przez okres 10 lat, nie dając oznak chorobowych. Wedle przekładów książki z XVIII w.: ,, Hańska kurtyzana '', żółtaczka zakaźna istniała już za czasów Żółtego cesarza, zwana w burdelach azjatyckich : żółtymi rzekami. Jest prawdą, że żółtaczką zakaźną - wirusowym zapaleniem wątroby można zakazić się na kilka sposoby:
Należy wspomnieć, że zjadanie produktów mięsnych spotyka się też z innymi ciężkimi chorobami, nie tylko pasożytniczymi. Jednak gdy salmonella lub robaczyca jest uleczalna, to raczej żółtaczka zakaźna, nie należy do chorób uleczalnych, na tle przerwania tkankowego. W leczeniu, na przykład żony Policjanta stwierdzono wyleczenie kobiety z żółtaczki zakaźnej, jednak gdy znów zaszła w ciążę - stwierdzono nawroty choroby. Czasami szczepionki na choroby zakaźne nie działają, na wszystkich ludzi. Sami muszą nabrać odporności, co jest trudne w nowoczesnym świecie. Przesadna ostrożność to nie kawał, jeżeli chodzi o higienę osobistą otoczenia oraz własną. Lekarze w chorobach wirusowych, zalecają białko różnego pochodzenia, ale to białko jest też już zaskarżone przez świat nauki, obciążając człowieka chorobami cywilizacji: Cukrzyca, Rak, HIV, WZW - B lub A i inne powodujące brak odporności.
Przerwania tkankowe a groźne choroby wirusowe
W przypadku stanów zapalnych wątroby, nie podaje się produktów pieczonych lub mocno przysmażonych lub odgrzanych - stwarza to środowisko bakteryjne. Nie podaje się też konserw mięsnych, najlepiej żeby produkty były świeże i raczej ugotowane - niż smażone. A głównie powstawanie związków śmiertelnych Alat i Aspat. Człowiek skażony żółtaczką zakaźną lub wirusowym zapaleniem wątroby, nie umiera od razu - bakterie, zanim nastąpi zgon, żerują na organizmie żywym przez okres 10 lat, nie dając oznak chorobowych. Wedle przekładów książki z XVIII w.: ,, Hańska kurtyzana '', żółtaczka zakaźna istniała już za czasów Żółtego cesarza, zwana w burdelach azjatyckich : żółtymi rzekami. Jest prawdą, że żółtaczką zakaźną - wirusowym zapaleniem wątroby można zakazić się na kilka sposoby:
- Nie sterylna żywność i woda
- Zabiegi operacyjne
- Seks grupowy w tym z zakażonym partnerem seksualnym
- Przez kontakt z Policją lub Lekarzem który jest narażona na uszkodzenia tkankowe
- Przez nie sterylny poród dziecka ( Powikłania cukrzycowe po porodzie )
Zdrowe mięso, to białe i chude mięso, bez oznak tłuszczowych. Przygotowywane na sposób bardziej gotowany niż smażony. A nawet jest wskazane pozostawienie mięsa w ziołach odkażających na jedną noc. W przypadku obawy o pasożyty lub bakterie, mięso powinno być mrożone w 0 C lub gotowane w 100 C. Problem żółtaczki zakaźnej polega na tym, że bakteria wytrzymuje 400 C i wytrzymuje też niskie temperatury, żerując głównie na rozkładającej się tkance mięsnej i tłuszczowej. Wielu pacjentom z podejrzenie zapalenia wątroby lub trzustki zaleca się, pozbycie się tkanki tłuszczowe.Najbardziej narażona na żółtaczkę zakaźną jest po prostu ,, Tłusta świnia '' - która zjada głównie:
Przyprawy klasyczne w Polsce do wieprzowiny, drobiu, królika, baraniny, wołowiny itd. w domowych wyrobach mięsnych, to głównie: cebula, sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, goździki, cynamon, rodzynki, migdały, skórka cytrynowa, saletra, czosnek, alkohol; ( białe wino, spirytus, piwo ), kolendra, jałowiec, cząber, bazylia. Cały ten opis znajdziemy z książce pod tytułem instrukcji rzeźnickich: ,, Domowe wyroby mięsne ''' - autorstwa: Tadeusza Kłossowskiego, w starym wydaniu ,, Warta '' z 1990 roku. Nie spotykane zioła, zwykle można spotkać w kuchni innych narodów, na drodze mody żywienia i leczenia chorób, czasami do dziś nie uleczalnych. Gdy zwierzęta zjadły ziemniaki lub zboża, nie jest wskazane by przepchać to mięsem - ale taka tradycja istnieje do dziś w Polsce w ramach nie tylko finansowych. Popularna pizza niesie zagrożenie wirusowym zapaleniem wątroby lub skażenia żółtaczką zakaźną. Sek i Pizza się wyklucza.- Zboża
- Buraki
- Mleko krowie
- Ziemniaki
- Trufle
Należy wspomnieć, że zjadanie produktów mięsnych spotyka się też z innymi ciężkimi chorobami, nie tylko pasożytniczymi. Jednak gdy salmonella lub robaczyca jest uleczalna, to raczej żółtaczka zakaźna, nie należy do chorób uleczalnych, na tle przerwania tkankowego. W leczeniu, na przykład żony Policjanta stwierdzono wyleczenie kobiety z żółtaczki zakaźnej, jednak gdy znów zaszła w ciążę - stwierdzono nawroty choroby. Czasami szczepionki na choroby zakaźne nie działają, na wszystkich ludzi. Sami muszą nabrać odporności, co jest trudne w nowoczesnym świecie. Przesadna ostrożność to nie kawał, jeżeli chodzi o higienę osobistą otoczenia oraz własną. Lekarze w chorobach wirusowych, zalecają białko różnego pochodzenia, ale to białko jest też już zaskarżone przez świat nauki, obciążając człowieka chorobami cywilizacji: Cukrzyca, Rak, HIV, WZW - B lub A i inne powodujące brak odporności.
Kopytka
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w całości, następnie odparować. Dodać jajka, przyprawy i masło.
- 6 - 9 ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 jajka
- Przyprawy; pierz i sól
- Mąka pszenna
Ziemniaki z jajkami, masłem, przyprawami przetrzeć blenderem na kul.
Dosypać dwa razy tyle mąki pszennej co objętość masy ziemniaczanej.
Podzielić ciasto na 4 części i dłońmi uformować równe rulony.
Następnie rulony, równo pokroić w rąby i ugotować w osolonej gotowanej wodzie, aż wypłyną.
Kopytka układamy na talerzu, obok białego gulaszu oraz ogórków. Kluseczki, które pozostaną do odgrzania na kolację, okraszamy masłem na patelni typu wok. U mnie w domu, wołają zwykle dużo kopytek i dużo pierogów. Każdy może sobie zrobić dokładkę. Diabetyk jednak w posiłku nie może przesadzać z węglowodanami i wystarczy już 5 kopytek lub 5 pierogów w diecie.
Pies na diecie ziemniaczano - mącznej
Amatorem kopytek z masłem, stała się nawet moja wadera - Nadia, i akurat dziś, mając katar, popija je herbatą z rumianku. Przed wczoraj ugryzł ją kleszcz w czoło i chodzi markotna. Pies który przejawia zjadanie traw typu mąka lub ziemniak, zwykle jest podejrzany o niedobór witamin lub minerałów, choć może być to też wynik choroby. Ziemniaki i rumianek działają osłonowo na wątrobę oraz układ oddechowy. Ziemniaków psy nie trawią, a więc jest lepiej gdy są ziemniaki mielone. Leczą stany zapalne jamy ustnej, nawet chorobę zwaną; ,, świnka '' - węzły chłonne i przetoki, lub też choroby mięśniowe, typu ,, nerwobóle - rwa kulszowa ''. Palenie tytoniu przez mieszkańców klatki schodowej, nie wychodzi mnie, ani psu na zdrowie.
Po ,, Kopytkach'' i ,, Białym Gulaszu '' oraz ,, Naparu z Rumianku '', to się dobrze Nadii śpi. Nie chodzi markotna, nie dokucza nikomu. Dziś nie spróbowała ani grama psiej karmy. Psy jak człowiek są podatne na cukrzycę, choroby wątroby, choroby serca i krwiobiegu, a nawet wady kośćca. Po wyciągu z rumianku, nos Nadii jest czysty, bez wydzielania się mokrego śluzu. Była szczepiona na wszystkie choroby zakaźne, a jednak cierpi na katar.
Konserwacja stolnicy na dłużej.
Mycie stolnicy po wyrobie kopytek to prosta czynność, gdy wystarczy tylko czysta bieżąca zimna woda, oraz ostry zmywak. Po dokładnym oczyszczeniu stolnicy, polewamy ją przegotowaną wodą i nie używamy detergentów. Nawet gdy posiadamy małą drewnianą deseczkę do krojenia mięsa i warzyw, również nie używamy detergentów. Takie narzędzia najlepiej parzyć wedle instrukcji masarskich i drobnych wyrobów.
Estragon w diecie ( Astrowce / Aster )
Bylica draganek, zwana także bylicą estragon, bylicą głupich, dragankiem, estragonem – gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Dziko występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. Powszechnie stosowana w szczególności w Hiszpanii, Niemczech i Francji.
Estragon posiada różne właściwości lecznicze. Między innymi uzupełnia niedobór witaminy A, która w naszym organizmie odpowiedzialna jest za proces widzenia oraz pozytywnie działa na układ immunologiczny, co powoduje, że wzmacnia się nasza odporność. Estragon zwalcza również brak apetytu, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Co ważne, wpływa też na obniżenie cholesterolu, a dodatkowo zawiera kwasy organiczne oraz takie minerały, jak magnez, potas, żelazo czy cynk. Warto wiedzieć, że dawniej stosowano go jako lek na epilepsję, migrenę, a także cukrzycę. Do potraw powinny dodawać estragon osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze. Bywa lekiem na ukąszenia owadów - typu pszczoła, oraz gadów - typu wąż, a nawet na potocznie zwany trupi jad. Na pytanie w sklepie zielarskim w Brzozów, jakie zioła są na cukrzycę II, odpowiedź padła na Estragon oraz Czosnek niedźwiedzi, który ma podobne działanie jak czosnek wiosenny lub zimowy.
W Kuchni francuskiej Estragon mielony, dodaje się do potraw z drobiu, warzyw, ryb, różnego rodzaju sosów. Jest podstawowym składnikiem, różnych mieszanek przyprawowych w tym ziół prowansalskich, które można dodawać do bigosu, by nie mieć wzdęcia po kapuście lub innych warzywach ciężkostrawnych, niczym ogórek. Choć do ogórków bardziej pasuje mięta, dla zdrowia oraz urody. Diabetyk może dosypywać sobie ziół prowansalskich, estragonu, czosnku, pora, marchewki nie mal do każdej potrawy, nawet pizzy - gdyż jest uważany za ziele na cukrzycę. Astrowce leczą stany zapalne wątroby - w tym żółtaczkę zakaźną, oraz leczą choroby przewodu pokarmowego. Jako kwiat doniczkowy odkażają otoczenie.
Fot. Aster chiński igiełkowy
Aster chiński igiełkowy, należy do rodziny astrowców. W kulturze chińskiej uważany za kwiat jadalny niczym chryzantema. Ma właściwości ponoć ochronne na układ pokarmowy. Można go uprawiać w doniczkach podobnie jak Estragon. Uważa się, że chorzy na cukrzycę są jedną nogą w grobie, a główną wadą jest nie tolerancja zbóż oraz mięsa. Stosowanie astrów w medycynie chińskiej, lub kulinarnej, jest mi mało znane, a w Polsce występują odmiany, o nowej nazwie ; ( gwiazdosza chińskiego - Aster ), wyłącznie jako roślina ozdobna w wielu gatunkach;
W przekładzie ogrodów niemieckich - ziołowych na język polski, rozróżniamy różne rodzaje Bylicy z rodziny Astra / Astrowatych;
Fot.Bylica pospolita
Innym ziołem z rodziny astra, jest krwawnik pospolity. Jego lecznicze właściwości opisała Maria Treben w książce ,, Apteka Pana Boga ''. Herbata w przekładzie niemieckich ogrodów ziołowych na język polski, wzmaga trawienie, działa żółciopędnie, wspomaga pracę wątroby, wzmaga przemianę materii, odwadnia organizm, wedle medycyny leczy obfite miesiączki i inne dolegliwości kobiece - głównie macicy, działa przeciwkrwotocznie.
W książę ,, Apteka Pana Boga '' - autorstwa Mari Treben, austriackiej zielarki chorób nie uleczalnych, można przeczytać. Krwawnik pospolity jest lekiem na:
Innym jeszcze ziołem z rodziny astra, jest Nagietek Lekarski. Jego lecznicze właściwości opisała Maria Treben w książce ,, Apteka Pana Boga ''. Herbata w przekładzie niemieckich ogrodów ziołowych na język polski, stosowana bywa w żylakach i pęcherzach nóg, stosowana bywa w wrzodach żołądka. W opisach medycznych nagietek jest zielem przeciwzapalnym, stosowanym w odmrożeniach lub oparzeniach kończyn, grzybicy, chorobie wątroby - żółtaczka zakaźna ( czyli przerwania tkankowe lub śmierć tkanki ). Dawno temu, zioło z rodziny astra zapomniane, służyło jako jarzyna do wielu potraw. Nagietek odstrasza nicienie. Należy nie tylko do rodziny astra, ale też aksamitki. Z mojego doświadczenia, napar z nagietka do moczenia stóp uśmierza rwę kulszową i działa przeciwbólowo. Na etykiecie medycznej pisze, że jest środkiem na uszkodzenia skóry, skaleczenia, a jako herbatka działa przeciwzapalnie.
Estragon posiada różne właściwości lecznicze. Między innymi uzupełnia niedobór witaminy A, która w naszym organizmie odpowiedzialna jest za proces widzenia oraz pozytywnie działa na układ immunologiczny, co powoduje, że wzmacnia się nasza odporność. Estragon zwalcza również brak apetytu, ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Co ważne, wpływa też na obniżenie cholesterolu, a dodatkowo zawiera kwasy organiczne oraz takie minerały, jak magnez, potas, żelazo czy cynk. Warto wiedzieć, że dawniej stosowano go jako lek na epilepsję, migrenę, a także cukrzycę. Do potraw powinny dodawać estragon osoby, które cierpią na nadciśnienie tętnicze. Bywa lekiem na ukąszenia owadów - typu pszczoła, oraz gadów - typu wąż, a nawet na potocznie zwany trupi jad. Na pytanie w sklepie zielarskim w Brzozów, jakie zioła są na cukrzycę II, odpowiedź padła na Estragon oraz Czosnek niedźwiedzi, który ma podobne działanie jak czosnek wiosenny lub zimowy.
W Kuchni francuskiej Estragon mielony, dodaje się do potraw z drobiu, warzyw, ryb, różnego rodzaju sosów. Jest podstawowym składnikiem, różnych mieszanek przyprawowych w tym ziół prowansalskich, które można dodawać do bigosu, by nie mieć wzdęcia po kapuście lub innych warzywach ciężkostrawnych, niczym ogórek. Choć do ogórków bardziej pasuje mięta, dla zdrowia oraz urody. Diabetyk może dosypywać sobie ziół prowansalskich, estragonu, czosnku, pora, marchewki nie mal do każdej potrawy, nawet pizzy - gdyż jest uważany za ziele na cukrzycę. Astrowce leczą stany zapalne wątroby - w tym żółtaczkę zakaźną, oraz leczą choroby przewodu pokarmowego. Jako kwiat doniczkowy odkażają otoczenie.
Fot. Aster chiński igiełkowy
Aster chiński igiełkowy, należy do rodziny astrowców. W kulturze chińskiej uważany za kwiat jadalny niczym chryzantema. Ma właściwości ponoć ochronne na układ pokarmowy. Można go uprawiać w doniczkach podobnie jak Estragon. Uważa się, że chorzy na cukrzycę są jedną nogą w grobie, a główną wadą jest nie tolerancja zbóż oraz mięsa. Stosowanie astrów w medycynie chińskiej, lub kulinarnej, jest mi mało znane, a w Polsce występują odmiany, o nowej nazwie ; ( gwiazdosza chińskiego - Aster ), wyłącznie jako roślina ozdobna w wielu gatunkach;
- astry dachówkowe
- astry piwoniowe
- astry chryzantemowe
- astry koronowe (o kwiatach czerwonych lub fioletowych)
- astry igiełkowe
- astry pomponowe
- astry języczkowe
- astry rurkowe
- astry pojedyncze
W przekładzie młodej zagranicznej Pani doktor, aster jest wyjątkowym lekiem na zmniejszenie tkanki tłuszczowej w obrębie pasa, ud oraz brzucha, mówiąc dosłownie; ,, Aster absolutem syfa ''. Nic dziwnego, gdy Maria Treben, polecała astrowce na żółtaczkę zakaźną - czyli uraz tkankowy, na tle opornych bakterii, niosących śmierć i rozmnażających się wedle, lekarza chorób zakaźnych, głownie na cmentarzach oraz rozkładających się zwłokach zmarłych. W przekładzie internautów, chińskie chryzantemy z rodziny astra są lekiem na długowieczność.
Fot. Chryzantema jadalna - kwiatowe kompozycje kuchni Azjatyckiej z jajkami.
Chryzantema jadalna jako kwiat chiński w kuchni chińskiej lub japońskiej, rodem z Azji, można gotować i dodawać do wielu potraw, nie tylko jako dekoracja talerza. Służą do regeneracji ciała już od I wieku naszej ery. Kraje azjatyckie są zdziwione, dlaczego akurat aster i chryzantema, kojarzy nam się w Polsce z grobami, gdy w Japonii są kojarzone z władzą cesarską - czyli jakby Królami tego świata. Chryzantema jadalna z rodziny astra, reguluje ciśnienie krwi, oczyszczają krew, pozytywnie działają na układ nerwowy, działają antybakteryjnie, stany zapalne, leczy grypę, oraz anginę, zabijają najbardziej oporne bakterie, pozytywnie wpływają na trawienie, jest lekiem antynowotworowym. Chryzantemy w smaku są gorzkie, liście chryzantem w Azji są jadalne - wyspecjalizowane gatunki nie łykowate, na szeroką skalę o smaku zbliżonym do magi lub lubczyku.
Bogactwo zawarte w chryzantemie jadalnej Potas, żelazo, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz C i antyoksydanty - nie tylko one znajdują się w chryzantemie jadalnej. Są w niej też związki biochemiczne oraz przeciwutleniacze. Dieta z chryzantemą w składzie pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i bóle głowy. Roślina ta ma również właściwości przeciwzapalne. Reguluje trawienie, wspomaga wątrobę i pomaga na zaparcia. Produkuje się z niej herbatki na odchudzanie. Zalecana jest ponadto w przypadku profilaktyki przed powstawaniem kamieni nerkowych. Warto po nią sięgnąć, gdy mamy zmęczone oczy lub zapalenie spojówek albo tzw. suche oczy. Czasem chryzantemę jadalną wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Naukowcy udowodnili bowiem, że pomaga ona pozbyć się cellulitu.Chryzantema stanowi składnik sałatek, surówek, sushi, kładzie się ją na kanapki, jest także dodatkiem do zup, gulaszu, sosów i deserów. Najlepiej smakuje, gdy zostanie podsmażona na oleju roślinnym.
Bogactwo zawarte w chryzantemie jadalnej Potas, żelazo, beta-karoten, witaminy z grupy B oraz C i antyoksydanty - nie tylko one znajdują się w chryzantemie jadalnej. Są w niej też związki biochemiczne oraz przeciwutleniacze. Dieta z chryzantemą w składzie pomaga zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i bóle głowy. Roślina ta ma również właściwości przeciwzapalne. Reguluje trawienie, wspomaga wątrobę i pomaga na zaparcia. Produkuje się z niej herbatki na odchudzanie. Zalecana jest ponadto w przypadku profilaktyki przed powstawaniem kamieni nerkowych. Warto po nią sięgnąć, gdy mamy zmęczone oczy lub zapalenie spojówek albo tzw. suche oczy. Czasem chryzantemę jadalną wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym. Naukowcy udowodnili bowiem, że pomaga ona pozbyć się cellulitu.Chryzantema stanowi składnik sałatek, surówek, sushi, kładzie się ją na kanapki, jest także dodatkiem do zup, gulaszu, sosów i deserów. Najlepiej smakuje, gdy zostanie podsmażona na oleju roślinnym.
Aster nowozelandzki ( Marcinek )
Aster nowozelandzki ( Aster novae-angliae )okazał się lekko kwaśny i bardzo aromatyczny. Zarówno kwiaty (pojedyncze "płatki" lub całe koszyczki), jak i liście możemy dodawać do sałatek lub wykorzystywać do dekoracji potraw. Użytkownik internetu opisał wrażenia na Facebook - twierdząc, że zjadł kwiaty i nic mu się nie stało. Astry są wykorzystywane w medycynie chińskiej, a mieszkańcy Ameryki Południowej stosowali Astry - całą roślinę na reumatyzm, oraz inne dolegliwości, kadzidło lub dodatek do wyrobów tytoniowych. Bez względu na wygląd Astra, nie wpłynie to na ich właściwości medyczne lub kulinarne. Aby użyć Astra ścinamy go w fazie kwitnienia 10 cm nad ziemią i używamy jak chryzantemy jadalne. Na internecie jednak informacje o Astrach są skąpe medycznie, niczym na opakowaniach roślin astrowatych do wysiewu w donicach lub wysadzaniu w ogrodzie.
Z całym szacunkiem dla gustów kulinarnych na świecie i medycyny naturalnej w Polsce, odnośnie najbardziej popularnych chorób człowieka, stwierdzam - że nie ma ani jednego przepisu zielarskiego, który miałby poparcie w medycynie w Polsce, odnośnie Astrowców czyli Aster i metod leczenia tymi ziołami. Jak na razie mało znane mi zioła astrowatych, uznam za bardziej kwiat ozdobny, niż spożywczy. Ktoś umarł, tkanka się przewała i nikt nie zachorował, a więc warto astrowce trzymać w kuchni, ogrodzie lub na cmentarzu, gdy są przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wiele roślin w świecie przyrody jest krwiożerczych, a pozbawione krwi mięso - jako białko nie szkodzi. I za pewne coś w tym jest gdy Biblia Tysiąclecia zabraniała zabijania oraz konsumpcji krwi.
Z całym szacunkiem dla gustów kulinarnych na świecie i medycyny naturalnej w Polsce, odnośnie najbardziej popularnych chorób człowieka, stwierdzam - że nie ma ani jednego przepisu zielarskiego, który miałby poparcie w medycynie w Polsce, odnośnie Astrowców czyli Aster i metod leczenia tymi ziołami. Jak na razie mało znane mi zioła astrowatych, uznam za bardziej kwiat ozdobny, niż spożywczy. Ktoś umarł, tkanka się przewała i nikt nie zachorował, a więc warto astrowce trzymać w kuchni, ogrodzie lub na cmentarzu, gdy są przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wiele roślin w świecie przyrody jest krwiożerczych, a pozbawione krwi mięso - jako białko nie szkodzi. I za pewne coś w tym jest gdy Biblia Tysiąclecia zabraniała zabijania oraz konsumpcji krwi.
W przekładzie ogrodów niemieckich - ziołowych na język polski, rozróżniamy różne rodzaje Bylicy z rodziny Astra / Astrowatych;
Fot.Bylica pospolita
- Bylica pospolita: wzmaga tworzenie się soków trawiennych, wzmaga apetyt, wzmacnia nerwy, działa rozkurczowo, leczy cukrzycę, leczą choroby stup - zmęczenie.Rodzime obszary jego występowania to Europa, znaczna część Azji oraz Algieria i Tunezja. Jako gatunek zawleczony rozprzestrzenił się również w Ameryce Północnej i innych rejonach świata. W Polsce gatunek bardzo pospolity na całym niżu, oraz na pogórzu.
Fot. Bylica boże drzewko
- Bylica boże drzewko: służy jako kadzidło, środek na mole, środek na gnijące rany. W kuchni używany jako przyprawa do sosów, pieczeni, sałatek. Stosowanie jest bardzo oszczędne. Pochodzi z Europy Wschodniej oraz Kaukazu, Zakaukazia i Turcji.

Fot.Bylica draganek - estragon
- Bylica draganek - estragon: służy do przyprawiania potraw na occie lub sałatek, pobudza trawienie, wzmaga apetyt, przyspiesza przemianę materii. Suszony Estragon, traci właściwości lecznicze, a więc najlepszy jest świeży lub mrożony. . Dziko występuje w Azji, południowo-wschodniej Europie i Ameryce Północnej. Powszechnie stosowana w szczególności w Hiszpanii, Niemczech i Francji.
Fot.Bylica piołun - piołun
- Bylica piołun - piołun: odstrasza myszy, owady i ślimaki, oraz dżdżownice. Leczy rdzę porzeczkową, opóźnia rozkład i hamuje przyswajanie azotu przez organizmy glebowe. Zioło jako dodatek do potraw wzmaga apetyt. Piołun jest szeroko rozprzestrzeniony na półkuli północnej. Występuje naturalnie na terenie Europy, Azji oraz Północnej Afryki.
Fot.Krwawnik pospolity
Innym ziołem z rodziny astra, jest krwawnik pospolity. Jego lecznicze właściwości opisała Maria Treben w książce ,, Apteka Pana Boga ''. Herbata w przekładzie niemieckich ogrodów ziołowych na język polski, wzmaga trawienie, działa żółciopędnie, wspomaga pracę wątroby, wzmaga przemianę materii, odwadnia organizm, wedle medycyny leczy obfite miesiączki i inne dolegliwości kobiece - głównie macicy, działa przeciwkrwotocznie.
W książę ,, Apteka Pana Boga '' - autorstwa Mari Treben, austriackiej zielarki chorób nie uleczalnych, można przeczytać. Krwawnik pospolity jest lekiem na:
- Zaburzenia miesiączkowe
- Przekwitanie
- Rak podbrzusza i inne choroby podbrzusza
- Zapalenie jajników
- Moczenie nocne - nie trzymanie moczu
- Upławy
- Wypadanie macicy
- Mięśniaki macicy
- Niepokoje i lęki
- Zapalenie nerwów
- Uderzenie krwi do głowy ( wylew )
- Zawroty głowy
- Mdłości
- Choroby oczu ( łzawienie lub kłucie oczu )
- Krwawienia z nosa
- Migrena
- Na oczyszczenie krwi
- Choroby szpiku kostnego
- Na pobudzenie wytwarzania krwinek
- Krwawienia płucne ( Gruźlica )
- Krwawienia żołądka ( Wrzody żołądka )
- Krwawe hemoroidy
- Zgaga i ucisk w dołku
- Na usprawnienie czynności nerek
- Bóle pleców
- Bóle reumatyczne
- Brak łaknienia
- Wzdęcia
- Skórcz żołądka
- Zaburzenia czynności wątroby
- Zapalenie przewodu pokarmowego
- Na unormowane oddawanie stolca
- Zaburzenia krążenia krwi i skurczach naczyń krwionośnych
- Dusznica bolesna
Fot. Nagietek lekarski
Innym jeszcze ziołem z rodziny astra, jest Nagietek Lekarski. Jego lecznicze właściwości opisała Maria Treben w książce ,, Apteka Pana Boga ''. Herbata w przekładzie niemieckich ogrodów ziołowych na język polski, stosowana bywa w żylakach i pęcherzach nóg, stosowana bywa w wrzodach żołądka. W opisach medycznych nagietek jest zielem przeciwzapalnym, stosowanym w odmrożeniach lub oparzeniach kończyn, grzybicy, chorobie wątroby - żółtaczka zakaźna ( czyli przerwania tkankowe lub śmierć tkanki ). Dawno temu, zioło z rodziny astra zapomniane, służyło jako jarzyna do wielu potraw. Nagietek odstrasza nicienie. Należy nie tylko do rodziny astra, ale też aksamitki. Z mojego doświadczenia, napar z nagietka do moczenia stóp uśmierza rwę kulszową i działa przeciwbólowo. Na etykiecie medycznej pisze, że jest środkiem na uszkodzenia skóry, skaleczenia, a jako herbatka działa przeciwzapalnie.
Fot. Aksamitka - Istnieje 56 podgatunków astra, o nazwie potocznej Aksamitka lub o nazwie podkarpackiej ,, Śmierdziuch ''. Występuje jako roślina ozdobna na tarasy, balkony lub do ogrodu.
Fot. Aksamitka wzniosła z rodziny Astra. Kwiat Aksamitki nie zyskał wartości kulinarnych lub zdrowotnych. Występuje jako roślina ozdobna na tarasy, balkony lub do ogrodu.
W ogrodach niemieckich, w przekładzie na język polski Aksamitki stosuje się tak samo jak Nagietek Lekarski. W książę ,, Apteka Pana Boga '' - autorstwa Mari Treben, austriackiej zielarki chorób nie uleczalnych, można przeczytać. Nagietek lekarski jest lekiem na:
- Pobudzanie krążenia krwi
- Oczyszczanie krwi
- Żylaki
- Zapalenie żył
- Przetokach
- Odmrożeniach kończyn
- Oparzeniach kończyn
- Wrzody piersi
- Rak sutka
- Grzybica stóp
- Grzybica pochwy
- Krwawe wybroczyny
- Naciągnięte mięśnie
- Raka skóry
- Schorzeniach nowotworowych
- Plamy barwnikowe
- Plamy starcze
- Schorzenia przewodu pokarmowego
- Wrzody żołądka
- Skórcz
- Zapalenie jelita grubego
- Obrzękach i krwiomoczu
- Chorobach wirusowych i bakteryjnych
- Chorobie mięśniowej Haninego Medina
- Żółtaczka zakaźna - WZW- B ( Uszkodzenia tkankowe wątroby lub całego organizmu )
- Świerzb
- Brodawki
- Chore oczy ( słaby wzrok )
- Rakowate wrzody
- Guzy
- Próchnica kości
- Owrzodzenie ud
- Biegunka
- Na przeczyszczenie w wypadku zaparcia
- Strupy w nosie
- Medycznie na opakowaniu ziół pisze - środek przeciwzapalny na skaleczenia.
Komentarze
Prześlij komentarz