Kasza gryczana z pieczarkami


  • 2 saszetki kaszy gryczanej 
  • 6 dużych pieczarek 
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 łyżka masła 
  • Przyprawy; ziele angielskie, warzywko ( suszone warzywa ), sól



Kaszę gryczaną ugotować wedle przepisu na opakowaniu na all dente, odcedzić. Na patelnię typu wok, położyć masło, przyprawy, wsypać kaszę gryczaną, oczyszczone i pokrojone pieczarki, oraz pokrojony szczypiorek. Dusić na wolnym ogniu, aż pieczarka zmięknie, a kasza lekko odparuje z wody, nabierając posmaku prażonej kaszy gryczanej. Podawać z surówką z marchwi, sałatą, sadzonym jajkiem lub białym mięsem w sosie własnym. 


Warzywko - szybkie doprawianie potraw nie tylko z grzybami. Pikle z grzybów to moja ulubiona potrawa, a więc nie wyobrażam sobie grzybów, bez smaku warzyw. Dawno temu, gdy byłam z wizytą u kardiologa oraz alergologa, poczęstowano mnie piklami z grzybów i włoszczyzny. Od tamtej pory jakoś nie potrafię sobie wyobrazić grzybów bez włoszczyzny lub o smaku korzennym; ;liść laurowy, ziele angielskie, goździki, oraz sok cytrynowy w grzybach oraz włoszczyźnie. Jak kasza to na pewno po litewsku lub w kanonie kuchni warszawskiej. Byłam zdziwiona bogactwem smaku medycyny, która polecała kuchnię litewską, na choroby krwiobiegu oraz alergię pokarmową.


Warzywko czy świeża włoszczyzna, opinie są podzielone. Na pewno osoby z problemami alergii pokarmowej lub cukrzycy w zaburzeniach pracy trzustki, docenią surówki świeże do kasz oraz grzybów w kanonie kuchni warszawskiej. Suszone warzywa, można stosować tylko w tedy, gdy nie posiadamy stanu zapalnego organizmu. Kasza gryczana oczyszcza krwiobieg, podawana z marchewką oraz selerem. Po za tym kasza gryczana nie podnosi węglowodanów w organizmie człowieka, w śród chorych na cukrzycę.



Komentarze