Knedle z rabarbarem i szynką po czesku


  • 500 gram szynki świeżej 
  • 500 gram świeżych ziemniaków ( umytych i bez kul z sklepu ). 
  • 500 gram świeżego rabarbaru ( 2 duże laski )
  • 500 gram mąki 
  • 100 gram jajka ( 2 sztuki )
  • 100 gram wody 
  • 100 gram śmietany 
  • 100 gram margaryny 
  •   20 gram bułki tartej ( 1 łyżka )
  • 100 - 200 gram sałaty lub kapusty siekanej na surówkę
  • Przyprawy; Cynamon, Majeranek ( Takie samo działanie ma ziele tymianku i macierzanki ). sól. 


Ziemniaki i rabarbar oczyścić i pokroić na mniejsze części. Do garnka wlać gorącą wodę i ugotować ziemniaki do miękkości. 


Gdy ziemniaki się ugotują, odcedzić i odparować, a następnie zmiksować na kul z jajkami, na puszystą masę. 



Wsypać do masy dwa razy tyle mąki co objętość masy ziemniaczanej i wyrobić ciasto jak na kopytka. Na stolnicy rozwałkować na 0,5 cm grubości. 



Szklanką wykrawać równe krążki jak na pierogi, górą zlepić jak chińskie pierogi w kulkę. 


Tak przygotowane pyzy na sposób czeski układamy na deseczce, stawiamy garnek na ogniu z soloną wodą, a gdy się zagotuje, gotujemy około 10 - 15 minut, aż pyzy wypłyną, a rabarbar w potrawie zmięknie. Osobno na patelni rozgrzewamy margarynę i dodajemy bułkę tartą oraz cynamon do smaku. Gdy bułka się lekko zrumieni polewamy pyzy już ułożone na talerzu. Do potrawy stawiamy przystawki na sposób czeski, czyli sałatę lub surówkę z kapusty. Jednak sałata jest delikatniejsza w smaku z rabarbarem.  Z tego przepisu wychodzi 30 knedli.



Szynka na sposób czeski, nie wymaga wiele pracy. Wystarczy pokroić wieprzowinę  - szynkę wieprzową, na steki, przyprawić solą i majerankiem ( tymianek i macierzanka jest bardziej aromatyczna i ma podobny skład mineralny ). Podczas duszenia szynki na patelni typu wok, podlewamy lekko wodą. Dla amatorów tłuszczu, można na sposób czeski dodać smalec wieprzowy.  Dziś mi te plastry równe nie wyszły, gdy po świętach jeszcze mam zamrożoną szynkę.  Ale mrożona szynka ma zaletę - nie znajdziemy w niej pasożytów.


Ziołolecznictwo i zastosowanie.


Ziła których nie powinno zabraknąć w kuchni lub ogrodzie to Macierzanka, Pietruszka, Bazylia. Pietruszkę posianą w Styczniu i przerośnięte inne zioła w doniczkach, przesadziłam w gumowych rękawiczkach do skrzynki balkonowej z nawanianiem podłoża, a wyrzuciłam z donicy cebulę, którą gryzły czarne muchy, podobnie zmasakrowały mi muchy lilię i przesadziłam ją do ogrodu, oraz inne uszkodzone rośliny, z myślą o tym, że w innej glebie odżyją albo padną. Na pewno przerośnięte zioła w doniczkach należało przesadzić, a zwłaszcza pietruszkę, która zżółkła. Tak na prawdę podejrzewam po zimie w domu, po inwazji much; grzybicę i tyfus - gdy muchy objadły rośliny, a mnie boli noga. Po przyjęciu nalewki z jemioły i zastosowaniu szynki po czesku z tymiankiem oraz macierzanką i solą, stwierdziłam że stopa mnie mniej boli, a do tego dostałam z apteki bez recepty plastry do stup przeciwzapalne i przeciwbólowe o nazwie:  ,, ITAMI '' - plaster leczniczy 140 mg ( Dicofenacum natricum ). Bo jakoś pomocy lekarzy, to ja się nie doczekam, gdy już kilka tygodni cierpię z bólu. W Każdym razie trzymanie pietruszki nasercowej, oraz ziół przeciwzapalnych w kuchni lub ogrodzie nikomu nie zaszkodzi, nawet jak ma cukrzycę lub stopy cukrzycowe, a nie daj boże inwazji mikrobów lub pasożytów. 

Macierzanka - ( Przekład Maria Treben ), w leczeniu: tyfusu ( Kąpiel 20 minut ), alkoholizmu lub padaczki ( Herbatka ), problemy z wydalaniem moczu, problemy z miesiączką, macierzanka działa poronienie - nie może jej używać kobieta w ciąży, leczy trąd, porażenie i schorzenie układu nerwowego, leczy nerwobóle trójdzielne. Olejek tymiankowy stosuje się przy udarze mózgu, porażeniu, stwardnieniu rozsianym - czyli zaniku mięśni, reumatyzmie i skręceniach mięśni. Jako herbatka w skurczach żołądka, skurczach podbrzusza w miesiączce. Poduszeczki z kwiatu macierzanki stosuje się w przypadku guzów, zmiażdżeniach, przewlekłym gośćcu. Ponadto wypróbowany środek przy schorzeniach dróg oddechowych, chorobie oskrzeli, a zwłaszcza dychawicy oskrzelowej, krztuścu, zapaleniu płuc, w leczeniu kończyn u słabo rozwijających się dzieci, nerwica - nadmierne pobudzenie nerwowe, napady padaczki. Na kąpiel leczniczą z macierzanki, potrzebujemy 200 gram ziela, a więc lepiej rozmarzać ją w ogrodzie. Kwiatu macierzanki używa się, do nalewek alkoholowych w zalewach 38 - 40 % wódki żytniej - do przecierania skóry lub hemoroidów na tyłku. Poduszeczki lecznicze napełnia się całymi ściętymi ziołami i przykłada do obolałych miejsc. Z macierzanki można też sporządzać syrop, zwany tymiankowym. Do przygotowania syropu, używa się całej rośliny z kwiatostanem. Przyrządza się lukier na cukrze z wodą i ziele maceruje, podobnie jak nalewki alkoholowe przez okres 14 dni. Herbata z macierzanki to 250 ml wody z 1 łyżką ziela. 

Macierzanka lubi słoneczne stoki, a zwłaszcza upodobała sobie miedzę, na brzegach lasów, gdzie gleba jest jałowa, a nawet rośnie na kopcu mrowiska. Potrzebuje więcej słońca oraz ciepła podobnie jak Bazylia, dlatego często występuje na kamiennych równinach, halach gdzie pasą się Kozy i Barany, oraz inne zwierzęta górskie. Gleba na tych obszarach się szybko nagrzewa. Kwiaty macierzanki wydzielają piękny zapach, mogący zaistnieć nie tylko w kuchni, ale też sypialni. W ogrodach i przyprawach kuchennych o podobnym działaniu znajdziemy: Tymianek ogrodowy od XI w., oraz Majeranek, ulubioną przyprawę do wieprzowiny w Czechach. Choć w ziołolecznictwie Austriackim dominuje Macierzanka oraz Tymianek. Majeranek, Tymianek, Macierzanka, Mięta to idealne zioła do wypędzenia owdów z domu, a po za tym sprzyjają naszemu zdrowiu, trawieniu i polepszają apetyt.

Uwagi: Do potraw z majeranku, tymianku, macierzanki, rabarbaru nie podaje się alkoholu, gdyż może dojść do przykrych konsekwencji żołądkowych i kiblowych. Zioła mogą powodować biegunkę, czyli szybką detoksykację organizmu. Jedząc czeską potrawę, nigdy nie poczujesz zaparcia. 10 atrybutów zdrowotnych, wynikających z jedzenia rabarbaru, opisano poniżej.




Komentarze