Różane Obwarzanki

Różane Obwarzanki - przepis na 9 sztuk. 

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 1 szklanka mąki krupczatki 
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • 4 jajka 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka soli 
  • 9 łyżek marmolady różanej 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 ml wody lub mleka 
  •    50 gram drożdży piekarskich  



Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku, dodając cukier oraz sól, oraz cukier waniliowy, wbić jajka, i wyrobić z mąki, oraz kaszy manny jednolite ciasto niczym na pierogi lub pizzę włoską.


Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, a następnie nożem wykrawać 9 równych trójkątów. Na każdy trójkąt, układać po łyżce marmolady z róży.


Zwijać ciasto od ostrego końca w rulon, a rogi skleić razem na równy obwarzanek, tak by postały równe i mniej więcej przypominające oponę. Tak przygotowane Obwarzanki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 - 40 minut. 


Gdy obwarzanki wyrosną, na posmarowanej blasze tłuszczem i oproszonej mąką, piec w piekarniku na górnej półce, około 20 - 30 minut;  (kuchnia gazowa pokrętło nr - 4). Upieczone obwarzanki przełożyć na talerz. Podawać do wyboru z ; mlekiem, kawą z mlekiem lub herbatą na śniadanie, kolację lub podwieczorek. 

 

Komentarze