Różane Obwarzanki - przepis na 9 sztuk.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka kaszy manny
- 4 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 9 łyżek marmolady różanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 125 ml wody lub mleka
- 50 gram drożdży piekarskich
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie lub ciepłym mleku, dodając cukier oraz sól, oraz cukier waniliowy, wbić jajka, i wyrobić z mąki, oraz kaszy manny jednolite ciasto niczym na pierogi lub pizzę włoską.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, a następnie nożem wykrawać 9 równych trójkątów. Na każdy trójkąt, układać po łyżce marmolady z róży.
Zwijać ciasto od ostrego końca w rulon, a rogi skleić razem na równy obwarzanek, tak by postały równe i mniej więcej przypominające oponę. Tak przygotowane Obwarzanki, pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 - 40 minut.
Gdy obwarzanki wyrosną, na posmarowanej blasze tłuszczem i oproszonej mąką, piec w piekarniku na górnej półce, około 20 - 30 minut; (kuchnia gazowa pokrętło nr - 4). Upieczone obwarzanki przełożyć na talerz. Podawać do wyboru z ; mlekiem, kawą z mlekiem lub herbatą na śniadanie, kolację lub podwieczorek.
Komentarze
Prześlij komentarz