Fot. Zapiekanka brokułowa na patelni typu wok.
- 500 gram mięsa bez kości
- 500 gram ziemniaków ( 6 sztuk )
- 500 gram brokuła ( 1 sztuka )
- 250 gram marchewki ( 1 sztuka )
- 150 ml wody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek natki koperku
- 1 łyżka masła mix tłuszczy
- Przyprawy; sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Mięso oczyścić, opłukać pod gorącą wodą, a następnie pokroić w drobną kostkę gulaszową. Na patelnie typu wok, ułożyć masło, a następnie pokrojone mięso, przyprawić przyprawami do smaku, dodając natkę pietruszki i koperku. Gdy mięso na patelni się zetnie, na białą pieczeń, dodać oczyszczone i pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz brokuła. Jeszcze raz po wierzchu przyprawić, podlać trochę wodą, by potrawa się nie przypaliła. Dusić do miękkości na wolnym ogniu 20 - 30 minut. Podawać od razu gorące, danie na talerze, lub postawić danie jednogarnkowe na podkładce na stole, by każdy nabrał sobie sam, tyle ile uważa za stosowne.
Komentarze
Prześlij komentarz