Zapiekanka brokułowa

Fot. Zapiekanka brokułowa na patelni typu wok.

  • 500 gram mięsa bez kości 
  • 500 gram ziemniaków ( 6 sztuk ) 
  • 500 gram brokuła ( 1 sztuka )
  • 250 gram marchewki ( 1 sztuka )
  • 150 ml wody 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 pęczek natki koperku 
  • 1 łyżka masła mix tłuszczy 
  • Przyprawy; sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Mięso oczyścić, opłukać pod gorącą wodą, a następnie pokroić w drobną kostkę gulaszową. Na patelnie typu wok,  ułożyć masło, a następnie pokrojone mięso, przyprawić przyprawami do smaku, dodając natkę pietruszki i koperku. Gdy mięso na patelni się zetnie, na białą pieczeń, dodać oczyszczone i pokrojone ziemniaki, marchewkę oraz brokuła. Jeszcze raz po wierzchu przyprawić, podlać trochę wodą, by potrawa się nie przypaliła. Dusić do miękkości na wolnym ogniu 20 - 30 minut. Podawać od razu gorące, danie na talerze, lub postawić danie jednogarnkowe na podkładce na stole, by każdy nabrał sobie sam, tyle ile uważa za stosowne.

Fot. Zapiekanka brokułowa na talerzu.

Fot.  Patelnie typu wok to szybkie dania jednogarnkowe, porównywalne z garnkiem na parę wodną. Zachodzi jednak duża różnica między duszeniem potrawy, a gotowaniem na parze wodnej bez tłuszczu. Wok szybciej i za pewne taniej dla małej liczby osób. 




Komentarze