Zapiekanka korzenna


  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku lub szczypior czosnkowy 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 1/2 pęczka natki koperku 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 - 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 100 - 150 ml wody 

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić nożem karbowanym. Na spód patelni typu wok, wlać wodę i wrzucić ziele angielskie by się zaparzyło, następnie dodać ziemniaki, pokrojoną cebulę, koperek, zmiażdżony czosnek, oraz natkę pietruszki. Na wierzch ziemniaków ułożyć plastry masła. Dusić zapiekankę na wolnym ogniu 20 - 30 minut, aż ziemniaki zmiękną.

Zapiekanka dobrze komponuje się z marchewką lub dynią, a nawet kompotem z jabłek i goździków. Ziele angielskie, często jest łączone, jako namiastka pieprzu Krzysztofa Kolumba, z duszonym mięsem po angielski; ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, oraz inne przyprawy korzenne. Zapiekanka z ziemniaków, może stanowić danie samodzielne.




Komentarze