Zupa brokułowa


  • 250 gram mięsa bez kości 
  • 150 gram makaronu gwiazdki ( przed ugotowaniem )
  • 2 kostki bulionowe drobiowe ( Winiary )
  • 1 łyżka suszonych warzyw ( Warzywko )
  • 1 duża marchewka 
  • 1 duży głąb od brokuła 
  • 1 łyżka masła 
  • 1 łyżka natki pietruszki 
  • 1 łyżka natki koperku 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 żółtko jajka 
  • 1 łyżka mąki pszennej 

Marchewkę i głąb od brokuła oczyścić i pokroić w kostkę, następnie pokroić natkę pietruszki i koperku, mięso też pokroić w drobną kostkę. Do garnka wlać 2 litry wody, wsypać składniki i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać makaron gwiazdki, podgotować i przyprawić do smaku. Gdy zupa będzie już sklarowana, podprawić żółtkiem jajka i mąki, oraz odrobiną wody. Najlepiej masę jajeczną z mąką rozbić blenderem, na jednolitą masę i już nie gotować. Przygotowanie pikantnej potrawy 20 - 30 minut. 





Komentarze