Łazanki sandomierskie quadretti


  • 500 gram makaronu łazanki 
  • 500 gram kapusty kwaszonej 
  • 200 gram wołowiny 
  • 200 gram pieczarek 
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego 
  • Przyprawy: Papryka słodka, pieprz, sól, liść laurowy, kminek, czosnek granulowany 
  • Świeża bazylia do dekoracji potrawy 



Wołowinę opłukać i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić i poszatkować na tarce do jarzyn, szczypior oczyścić i drobno pokroić. Przełożyć na patelnię i przyprawić do smaku przyprawami, dodać 1 łyżkę masła i dusić na wolnym ogniu, aż wołowina zmięknie. Wyjąć z opakowania kapustę kiszoną sandomierską i przełożyć na sito, przepłukać pod gorącą wodą by nie była za kwaśna, dobrze odsączyć i drobno poszatkować, dodać do duszonej wołowiny. Dusić mięso z pieczarkami i kapustą do miękkości na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając 2 łyżki oleju słonecznikowego, ewentualnie podprawić przyprawami do smaku.

Do miski nałożyć masło i wsypać czosnek granulowany. Ugotować makaron typu łazienkowego na all dente, zgodnie z przepisem a opakowaniu. Gdy się ugotuje odcedzić i jeszcze przelać gorącą wodą, by nie był kleisty. Przełożyć do miski z masłem i czosnkiem granulowanym, a następnie wymieszać. Tak przygotowaną potrawę, wykładamy gorącą na talerze, przybierając listkami bazylii.



Komentarze