- 500 gram makaronu łazanki
- 500 gram kapusty kwaszonej
- 200 gram wołowiny
- 200 gram pieczarek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Przyprawy: Papryka słodka, pieprz, sól, liść laurowy, kminek, czosnek granulowany
- Świeża bazylia do dekoracji potrawy
Wołowinę opłukać i pokroić w drobną kostkę, pieczarki oczyścić i poszatkować na tarce do jarzyn, szczypior oczyścić i drobno pokroić. Przełożyć na patelnię i przyprawić do smaku przyprawami, dodać 1 łyżkę masła i dusić na wolnym ogniu, aż wołowina zmięknie. Wyjąć z opakowania kapustę kiszoną sandomierską i przełożyć na sito, przepłukać pod gorącą wodą by nie była za kwaśna, dobrze odsączyć i drobno poszatkować, dodać do duszonej wołowiny. Dusić mięso z pieczarkami i kapustą do miękkości na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dodając 2 łyżki oleju słonecznikowego, ewentualnie podprawić przyprawami do smaku.
Do miski nałożyć masło i wsypać czosnek granulowany. Ugotować makaron typu łazienkowego na all dente, zgodnie z przepisem a opakowaniu. Gdy się ugotuje odcedzić i jeszcze przelać gorącą wodą, by nie był kleisty. Przełożyć do miski z masłem i czosnkiem granulowanym, a następnie wymieszać. Tak przygotowaną potrawę, wykładamy gorącą na talerze, przybierając listkami bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz