Fot. Fasola w sosie pomidorowym z makaronem i duszoną wątrobą wołową z cebulą, czosnkiem, majerankiem. Potrawy rodem z Afryki, Europy, Meksyku są odmienne w smaku. Fasola w sosie pomidorowym istnieje w Kuchni Polskiej, obok pieczywa, makaronu, ziemniaków oraz mięsa lub nawet kiełbasy i boczku. W Afryce lub Azji na pewno spotkamy wołowinę na szpikulcu. Danie niczym chłopu na budowę zwykle dotyczy młodych mężczyzn do 3000 Kcal na dobę - raczej wychudzonych.
Fot. Fasola w sosie pomidorowym wegetariańska z majerankiem. Przecier pomidorowy z warzywami zawsze pasuje do makaronu, niczym spaghetti. Coraz więcej osób rezygnuje z medycyny, na rzecz ziołolecznictwa, a więc warto poznać właściwości - tego co jadamy. Ostatni raz gdy widziałam diabetologa, stwierdziła - ,, To Ty powinnaś wiedzieć co jadasz, a nie Ja ''. Bulion się wyklucza z diety chorych na cukrzycę.
- 400 gram fasoli ( 8 porcji )
- 180 gram przecieru pomidorowego
- Przyprawy: Sól, Cukier, Kucharek - Przyprawa warzywna.
400 gram fasoli białej drobnej lub grubej namoczyć 1 - 2 dni w zimnej wodzie, należy raz odlać brudną wodę i nalać czystej. Fasola przez jakieś 6 godzin na pewno puści bród, który należy usunąć na sposób chiński, pędzenia kiełków fasoli. Na opakowaniu fasoli ,, Kupiec '', pisze by fasolę drobną moczyć przez 12 godzin i ugotować w tej samej wodzie - proszę tego nie robić, a dlaczego opiszę to później. Gotujemy fasolę na sposób przepisu w Kuchni Polskiej - jak przepis ,, Fasola z wody ''.
Fot. Fasola w medycynie naturalne, jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, ale mogą ją jadać nawet osoby zdrowe. Aby uniknąć wzdęcia, najlepiej fasolę przyprawiać tymiankiem, majerankiem oraz czosnkiem lub nawet jadać z orzeszkami arachidowymi. Diabetyk, mając zaburzenia pracy trzustki powinien zawsze posiadać świeże wysiane zioła, bo suszone wywołują stany zapalne. Nawet gdy przygotowujemy pastę - sos warzywny do fasoli, lepiej by była to świeża włoszczyzna i świeże zioła. Zioła są namiastką soli kuchennej i z powodzeniem mogą zastąpić sól, gdy diabetyk ma nadciśnienie tętnicze.
Fot. Kucharek - przyprawa warzywna bez konserwantów 100 gram to 144 Kcal / 608 KJ, węglowodany 25 gam, w tym cukry 16 gram, Białko 7,9 gram, Sól 59,9 gram, tłuszcz 0,5 gram. Produkt zawiera sól i warzywa suszone w stężeniu 15,5 %. Gdy człowiek dosala tym potrawę, na pewno nie doda zbyt wiele warzyw, ale jest to uniwersalna przyprawa do; zup, kotletów, ryb, farszu, mięsa pieczonego, sosów, mięs smażonych, dań jednogarnkowych. Zawiera: marchew, pasternak, ziemniaki, cebulę, nać pietruszki, korzeń selera, korzeń pietruszki, kapustę, pomidory, czosnek, paprykę słodką, oraz przyprawy; pieprz czarny, glutaminę i barwniki. Jeżeli chodzi o sól to człowiek w diecie może jej przyjąć medycznie na dobę od 2 gram do 4 gram. Produkt reklamowany jako bezglutenowy, mocno może uderzyć w diabetyka.
Osobno przyrządzamy sos pomidorowy lub sos szary - z zasmażki do fasoli, na sposób afrykański. Na sos pomidorowy nadają się świeże pomidory, lub przecier pomidorowy. Można przygotować sos pomidorowy na wyciągu warzywnym i ziołowym, lub na bulionie wołowym. Bo wołowina najlepiej pasuje do fasolki - zwłaszcza gdy warzywa strączkowe wykorzystuje się do opasu bydła. Przygotowanym sosem polewamy ugotowaną i odcedzoną fasolę. Podajemy do potraw z makaronu, gotowanych ziemniaków, wołowiny lub jako danie samodzielne - wegetariańskie.
Fasola dla wielu osób wydaje się zwykłym nie szkodliwym produktem spożywczym, jednak tak na prawdę nie jest. Podczas moczenia fasoli w wodzie wydziela się toksyna o nazwie ,, Fazyna '', która ulega zniszczeniu w włóknach fasoli w temperaturze 75 C, a więc fasolę należy najpierw dobrze wymoczyć, a wodę odlać i zjadać tylko fasolę ugotowaną. Uprawiana w ciepłych krajach fasola limeńska ( Phaseolus lunatus ), zawiera inną toksynę o nazwie cyjanowodór, który szkodliwie działa w obróbce fasoli. A więc fasolę należy moczyć 1 - 2 dni, im dłużej tym lepiej - aż wypuści kiełki, na sposób chiński. Wywar z moczonej fasoli, bez względu na gatunek należy odlewać. Soja nie ustępuje też fasoli, jako pasza głównie dla bydła, lub też bóg - przodek fasoli, mogący wywoływać alergię u osób nie odpornych. Na alergię zwykle są podatne osoby z regionów śródziemnomorskich, i za pewne dotyczy to też nie których osób nie tylko z alergią lub cukrzycą, wywołując głównie wzdęcia oraz gazy - bez względu na odmianę jedna porcja fasoli wynosi od 50 gram do 100 gram. Fakt jest Faktem, że fasola obniża glikemię, jest szybciej wydalana przez organizm człowieka, niż inne produkty spożywcze.
Cyjanowodór, HCN – nieorganiczny związek chemiczny zbudowany z
wodoru, węgla i azotu, będący bezbarwną, lotną i silnie trującą cieczą o
zapachu gorzkich migdałów. Z wodą tworzy słaby kwas cyjanowodorowy,
którego sole noszą nazwę cyjanków. Znalazł zastosowanie w syntezie i
analizie chemicznej oraz jako pestycyd.
Fazyna jest trującym dla organizmu ludzkiego glikozydem. Różne ilości tego białka można znaleźć w surowych roślinach strączkowych. Podział glikozydów. Ze względu na atom łączący część cukrową z aglikonem glikozydy dzielą się na: C-glikozydy – anomeryczny atom węgla cukru w formie pierścieniowej jest połączony z atomem węgla grupy organicznej (wiązanie C-glikozydowe). Glikozydy to grupa organicznych związków chemicznych zbudowanych z części cukrowej i aglikonowej.
- Wartość energetyczna na 100 gram: 301 Kcal / 1263 KJ
- Tłuszcz: 2,8 gram
- Węglowodany: 34 gram, w tym cukry 4,1 gram; ( 3 - 4 jednostki insuliny na 4 gram cukru )
- Błonnik: 27 gram
- Białko: 23 gram
- Sól: 0 gram
Indeks glikemiczny dla fasoli w sosie pomidorowym:
Fot. Zanim posadzimy w Maju fasolę w ogrodzie warto wiedzieć jaki to jest indeks glikemiczny.
Fasola fasoli nie równa - strączkowe:
- Fasola tyczna biała 15 IG
- Fasola szparagowa 15 IG
- Fasola na kiełki mung 15 IG
- Fasola czarna 35 IG
- Fasola czerwona 35 IG
- Fasola perłowa 35 IG
- Fasola borlotti - brązowa 35 IG
- Fasola z puszki 40 IG
- Fasola strączkowa ogółem na 100 gram to 36 Kcal / 151 KJ, węglowodany całkowite 7 gram.
- Bub nie gotowany 40 IG
- Soczewica żółta 30 IG
- Soja 15 IG
Fot. Kwitnie Bób czerwony na moim balkonie 26 Maja 2019 roku - przodek fasoli, wyparty przez inne rośliny strączkowe, nie zasłużył sobie na to gdy sieje się go w Marcu i Kwietniu, a owocuje w czerwcu. O wiele szybciej niż ciepłolubna fasola, siana dopiero w Maju, jak Soja. Myślałam, że Bób można uprawiać na górskich zboczach zimnych gór lub przy potokach, ale okazało się że dobrze czuje się na zachodnim balkonie w donicy na czwartym piętrze, razem z rozmarynem oraz truskawką i sałatą lodową. Liście bobu są trujące dla zwierząt opasowych - wywołuje biegunkę lub nawet śmierć zwierzęcia, daje się spożyć jak fasola dopiero po ugotowaniu. Gdy wysiewamy fasolę w Maju, to bub już kwitnie. Owoce bobu przechowujemy podobnie jak fasolę, gdy strąki obeschną.
- Przecier pomidorowy 35 IG - 100 gram to 110 Kcal / 460 KJ, węglowodany całkowite 17 gram.
- Pomidory świeże 30 IG - 100 gram to 24 Kcal/ 100 KJ, węglowodany całkowite 5 gram.
- Makaron fabryczny typu Ek Mak 100 gram - Rurki Energia 344 Kcal / 1461 KJ, węglowodany 73 gram, w tym cukry 3,7 gram, Błonnik 3,1 gram, Białko 9,7 gram, Sól 0 gram .
- Wątroba wołowa 100 gram - energia 127 Kcal / 532 KJ, węglowodany całkowite 6 gram.
- Wątroba wieprzowa 100 gram - energia 129 Kcal / 540 KJ, węglowodany całkowite 2 gram.
Dlaczego Chińczycy mają rację jedząc kiełkującą fasolę ?
Fot. Kiełki fasoli mung dostarczają białko roślinne, które organizm może łatwo przyswoić dzięki enzymom wytwarzanym podczas kiełkowania. To także skarbnica najważniejszych witamin (w tym A, B, C i E). Kiełki fasoli mung pomagają pozbyć się nadmiaru "złego" cholesterolu LDL z ustroju, a przeciwutleniacze w ich składzie chronią przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego; zapobiegają też niektórym nowotworom. Przeprowadzono badania naukowe i stwierdzono, że kiełkująca fasola nie uszkadza mózgu.
W 2019 roku poleca się kiełki fasoli adzuki - koloru kasztanowego, na wzmocnienie pracy nerek - dostarczając witamin; A, B, C, E, H oraz mikroelementów; wapń, żelazo, magnez, potas, biotyna, cynk i selen. Nowa odmiana fasoli adzuki ma za zadanie leczyć trzustkę i nerki u ludzi, obniżać poziom cholesterolu, chronić przed anemią, zwiększyć odporność na choroby, wspierać cebulki włosowe i je wzmacniać, wspomagać odchudzanie w przypadku otyłości. Fasola adzuki doskonale nadaje się do kanapek, sałatek, surówek, dań na gorąco jak większość odmian fasoli, twarogu oraz jajek. Gatunek wysiewany do doniczki, ma niską odporność na Podkarpaciu, w Polsce. Za pewne udaje się w regionach cieplejszych, a nie zimnych górach. Nasiona tłumaczone do wysiewu w trzech językach; Angielskim, Rosyjskim, Polskim. Wysiałam już drugi raz tą odmianę fasoli, ponoć na kiełki i nie jestem zadowolona na terenie Brzozów. W ubiegłym roku wysiałam inny gatunek fasoli chińskiej i było tej fasoli dość sporo, ale też nie kwitła i nie owocowała.
Wedle Marii Treben w książce ,, Apteka Pana Boga '' - 3/4 populacji ludzkiej, nie musiało by trafić do zakładów opiekuńczych lub psychiatrycznych, gdyby miało zdrowe nerki. I tak to wygląda w diecie, obok suplementu z żelaza oraz krzemu; Pokrzywa, Skrzyp polny, Sałata, Brokuł, itp. - które zapobiega głównie bezsenności ludzkiej.
Fot. Fasola adzuki nowy cud nie tylko dla diabetyka i wariata ... na kiełki w 2019 roku.
W 2019 roku poleca się kiełki fasoli adzuki - koloru kasztanowego, na wzmocnienie pracy nerek - dostarczając witamin; A, B, C, E, H oraz mikroelementów; wapń, żelazo, magnez, potas, biotyna, cynk i selen. Nowa odmiana fasoli adzuki ma za zadanie leczyć trzustkę i nerki u ludzi, obniżać poziom cholesterolu, chronić przed anemią, zwiększyć odporność na choroby, wspierać cebulki włosowe i je wzmacniać, wspomagać odchudzanie w przypadku otyłości. Fasola adzuki doskonale nadaje się do kanapek, sałatek, surówek, dań na gorąco jak większość odmian fasoli, twarogu oraz jajek. Gatunek wysiewany do doniczki, ma niską odporność na Podkarpaciu, w Polsce. Za pewne udaje się w regionach cieplejszych, a nie zimnych górach. Nasiona tłumaczone do wysiewu w trzech językach; Angielskim, Rosyjskim, Polskim. Wysiałam już drugi raz tą odmianę fasoli, ponoć na kiełki i nie jestem zadowolona na terenie Brzozów. W ubiegłym roku wysiałam inny gatunek fasoli chińskiej i było tej fasoli dość sporo, ale też nie kwitła i nie owocowała.
Wedle Marii Treben w książce ,, Apteka Pana Boga '' - 3/4 populacji ludzkiej, nie musiało by trafić do zakładów opiekuńczych lub psychiatrycznych, gdyby miało zdrowe nerki. I tak to wygląda w diecie, obok suplementu z żelaza oraz krzemu; Pokrzywa, Skrzyp polny, Sałata, Brokuł, itp. - które zapobiega głównie bezsenności ludzkiej.
Fot. Sałatka z wołowiną i fasolą oraz awokado po meksykańsku. Awokado ponoć jest lekiem na serce, zielenina na limfę, fasola na cukrzycę, mięso to tylko tłuszcz - nawet w tedy gdy go nie widać... Pomidory, jak papryka podnoszą ciśnienie tętnicze i leczą też rwę kulszową z pieprzem.
Fasola jest produktem wysoko białkowym, niczym soja, a więc tak na
prawdę nie wymaga podawania do potrawy mięsa lub mleka. 14 gram białka
wystarczy, by zastąpić lek o nazwie interferon - lek białkowy, na
wirusowe zapalenie wątroby typu B. I jest to dawka tygodniowa, a nie
dobowa. Duże spożycie białka, ma właściwości rakotwórcze, a
więc nie przesadzamy z produktami białkowymi. Gdy diabetyk ma za wysoką
krzywą cukrową, fasola gotowana z wody lub w sosach warzywnych, jest
odpowiednim daniem.
Komentarze
Prześlij komentarz