Ciasto na naleśniki :
- 1,5 szklanki maki,
- 1,5szklanki mleka,
- 0,5 szklanka wody,
- 2 jajek,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- Olej do smażenia
Z składników przygotować ciasto naleśnikowe, konsystencji gęstej śmietany, wysmarować patelnię do naleśników olejem i wypiekać krążki z obu stron. Nadziewać marmoladą o ulubionym smaku, na przykład różanym.
Marmolada różana:
- Około 1 litry płatków róży,
- Cukier do smaku (około 0,5 szklanki) oraz ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego.
- 1,5 kg jabłek
Jabłka obrać i wydrylować, a następnie opłukać, przełożyć do rondla dolać soku z płatków róży i piec w piekarniku do miękkości, pod koniec wypiekania jabłek można dodać cukier, by powstał lekki karmel. Marmoladę gdy ostygnie płożyć do słoika, a następnie do lodówki - by stężała. Smarować, potem naleśniki lub pieczywo lub wyrabiać można ciastka. Na marmoladę najlepiej nadają się twarde renety.
W sklepach też można dostać gotowe powidła, marmolady do naleśników o smaku róży, bez szukania odpowiednich jabłek lub gatunku płatków dzikiej róży. Marmolady nie powinni zjadać osoby z cukrzycą. Róża jest świetnym zielem przeciwzapalnym na jamę ustną - na przykład pleśniawki i afty, obok takiego ziela jak kwiat koniczyny lub kwiat stokrotki.
W sklepach też można dostać gotowe powidła, marmolady do naleśników o smaku róży, bez szukania odpowiednich jabłek lub gatunku płatków dzikiej róży. Marmolady nie powinni zjadać osoby z cukrzycą. Róża jest świetnym zielem przeciwzapalnym na jamę ustną - na przykład pleśniawki i afty, obok takiego ziela jak kwiat koniczyny lub kwiat stokrotki.
Komentarze
Prześlij komentarz