Naleśniki z bananami w kwaśnej śmietanie


Ciasto naleśnikowe: 

  •  250 ml mleka 2 %
  •  250 gram mąki typ 500 - 1 szklanka
  •  200 gram jaja - około 3 - 4 sztuki
  •  szczypta soli
  •  szczypta proszku do pieczenia
  •  tłuszcz do smarowania patelni 

Do miski wlać mleko, wbić jajka, dodać mąkę, oraz sól, proszek do pieczenia ( - nie koniecznie ), wyrobić blenderem ciasto konsystencji gęstej śmietany. Patelnię do smażenia naleśników wysmarować tłuszczem i po woli nakładać ciast tak by powstały równe koła. Piec z obu stron na złoty kolor.


Nadzienie do naleśników:  

  • 2 - 4 banany 
  • 1 opakowanie śmietany 18 %


 Banany opłukać i obrać ze skórki a następnie pokroić w paski.


 W tym czasie przygotować gorące naleśniki i nadziewać owocami i śmietaną. 

Złożyć naleśnik w pół, a potem jeszcze raz w pół, przybrać cząstki banana
lub też tartą gorzką albo płynną czekoladą z tartymi orzechami. 


Banany pobudzają apetyt, mogą być łączone z produktami mlecznymi lub mięsnymi - typu boczek lub ryż na curry. Kto słyszał o mleczku bananowym na odchudzanie ? Ja już próbowałam i schudłam 5 kg, wiele lat temu. Wystarczy codziennie wypić szklankę mleka z bananem, na śniadanie. Owoce świeże w nie wielkiej ilości 100 gram i mlekiem do 100 gram, nie szkodzą chorym na cukrzycę.


Fot. Zdrowe niskokaloryczne przekąski - ciasto, śmietana, budyń, owoce, bakalie.

Fot. Banany w roli głównej - Mleko bananowe... ,, E - Shake ''. 

Fot. Banany zapiekane na szpikulcu z boczkiem i sosem tabasco podawane są z ryżem.


Banan to owoc, którego właściwości i wartości odżywcze poznano tysiące lat temu. Banany były uprawiane prawdopodobnie ponad 7000 lat temu w Malezji, skąd dotarły do Indii. Następnie przewędrowały przez Bliski Wschód i znalazły się w Afryce, gdzie są uprawiane do dzisiaj. Współcześnie banany rosną także w Azji i Australii. Plantatorzy nie czekają, aż owoce w pełni dojrzeją, lecz zrywają je wtedy, gdy są jeszcze zielone, a następnie załadowują je na statki-chłodnie, by nie dopłynęły do Europy przejrzałe. Wówczas są nie tylko mniej smaczne, lecz także mają niższą wartość odżywczą. A ta jest wyjątkowa, gdyż banan zawiera wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Ze względu na niski błonnik w stosunku do cukrów prostych - fruktozy, banan jest gorzej spostrzegany w oczach diabetyka. Ale jednak fruktozę, diabetyk jest w stanie przetrawić w niewielkiej ilości.


Banany w diecie nadciśnieniowców

W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka. Nawet słynące z niego pomidory mają go znacznie mniej (237 mg/100 g). Ponadto Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca włączenie bananów do diety bogatej w potas, o niskiej zawartości sodu, ponieważ zmniejszają one ryzyko wystąpienia nadciśnienia.

Banany mogą obniżyć poziom cholesterolu

Banany mogą się przyczynić do obniżenia poziomu cholesterolu. Wszystko dzięki sporej zawartości pektyn (rodzaj błonnika pokarmowego). Indyjscy naukowcy odkryli, że włókna z niedojrzałych bananów plantan (bananów warzywnych) podawane szczurom jednocześnie z dużymi porcjami cholesterolu znakomicie przeciwdziałają spodziewanemu wzrostowi cholesterolu we krwi. Co ciekawe, włókna z dojrzałych bananów nie działają tak samo. U szczurów karmionych takimi owocami i cholesterolem odnotowano wysoki poziom szkodliwej frakcji cholesterolu LDL, zaś dodanie niedojrzałych bananów plantan do ich diety spowodowało spadek wysokiego poziomu cholesterolu LDL o 1/3. Ponadto wzrósł o około 30 proc. poziom korzystnego cholesterolu HDL.


Wartości odżywcze bananów na 100 g:

  • Wartość energetyczna - 72 kcal / 301 KJ
  • Tłuszcz - 0 gram
  • Węglowodany całkowite  - 17 gram ( to jest 15 - 17 jednostek insuliny )
  • Białko - 1 gram
  • Błonnik - 2 gram 

Witaminy na 100 g banana :

  • Witamina C – 8.7 mg
  • Tiamina – 0.031 mg
  • Ryboflawina – 0.073 mg
  • Niacyna - 0.665 mg
  • Witamina B6  - 0.367 mg
  • Kwas foliowy -  20 µg
  • Witamina A – 64 IU
  • Witamina E – 0.10 mg
  • Witamina K - 0.5 µg

Minerały na 100 g banana:

  • Wapń – 5 mg
  • Żelazo - 0.26 mg
  • Magnez - 27 mg
  • Fosfor - 22 mg
  • Potas - 358 mg
  • Sód – 1 mg
  • Cynk - 0.15 mg

Czy krowy w Powiecie Brzozów mają za słodką łąkę ?


Fot. Nasza Powiatowa kwaśna Śmietana z Jasienica Rosielna zawiera, na Podkarpaciu w Polsce, energetycznie na 02.06.2019 roku, odpowiednią wartość w Unii Europejskiej. 


Wartości odżywcze kwaśnej śmietany na 100 gram wynosi: 

  • Wartość energetyczna 187 Kcal / 774 KJ 
  • Tłuszcz - 18 gram 
  • Kwasy tłuszczowe - 13 gram 
  • Węglowodany - 3,7 gram 
  • Cukry - 1,9 gram ( to jest 0,9  jednostek insuliny. 1 jednostki glukozy nie wlicza się w leczenie )
  • Białko - 2.8 gram 
  • Sól - 0,08 gram

Wartości odżywcze mleka ,, UCHATE - POLMLEK ''  na 100 gram wynosi: 


  • Wartość energetyczna 49 Kcal / 205 KJ 
  • Tłuszcz - 2 gram 
  • Kwasy tłuszczowe - 0,9 gram 
  • Węglowodany - 4,7 gram 
  • Cukry - 4,7 gram ( to jest 4  jednostki insuliny.  )
  • Białko - 3 gram 
  • Sól - 0,10 gram

Która krowa dostaje lepiej jeść, a która gorzej ? Ta z firmy w Jasienicy Rosielna, czy ta z UCHATE - POLMLEK z Raciąż. Krowy z UCHATE widocznie mają bardziej słodką łąkę... - a może to cukrzyca ? Jakoś trudno uwierzyć, że ta sama rasa krów daje inne wartości energetyczne mleka lub śmietany, zaznaczając też krzywą cukrową tak istotnego parametru dla diabetyka - głownie laktozy na cukrzycę lub nadciśnienie tętnicze. 


Komentarze