Naleśniki z podrobami wołowymi i pieczarkami



Ciasto naleśnikowe: 
  •  250 ml mleka 2 %
  •  250 gram mąki typ 500 - 1 szklanka
  •  200 gram jaja - około 3 - 4 sztuki
  •  szczypta soli
  •  szczypta proszku do pieczenia
  •  tłuszcz do smarowania patelni

Do miski wlać mleko, wbić jajka, dodać mąkę, oraz sól, proszek do pieczenia ( - nie koniecznie ), wyrobić blenderem ciasto konsystencji gęstej śmietany. Patelnię do smażenia naleśników wysmarować tłuszczem i po woli nakładać ciast tak by powstały równe koła. Piec z obu stron na złoty kolor.


Nadzienie do naleśników typu gyros - podroby wołowe: 
  • 750 gram serca wałowego ( 1/2 sztuki )
  • 6 pieczarek 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebulka 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • 2 łyżki śmietany  
  • 1 łyżka masła
  • Przyprawy: Pieprz biały, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek - sól z warzywami. 

Fit. Instrukcja na podroby wołowe - wołowe serce tylko 9,90 zł za 1 kg.

Serce wołowe oczyścić i opłukać, pokroić w drobną kostkę jak na gyros. Czosnek, cebulę, nać pietruszki,pieczarki oczyścić, a następnie poszatkować, przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami. Przełożyć na patelnię typu wok, dodać masło i dusić na wolnym ogniu do miękkości, gdy serce wołowe zmięknie, dodać dwie łyżki śmietany. Tak przygotowanym farszem, nadziewać naleśniki i składać w kopertę.

 Serce wołowe jest lekko twardawe i jędrne. Ma barwę od różowego do czerwonego. Charakteryzuje się niskim przerost tłuszczowym oraz otoczone jest delikatną błoną.W swoim składzie zawiera dużo białka, fosforu, cynku, żelaza oraz niacyny. Niestety jest tez poważnym źródłem cholesterolu, jak inne tkanki mięśniowe. Jego jedna porcja pokrywa prawie 100% dziennego zapotrzebowania na te składnik mineralne. Strukturę tkanek tworzą chude mięśnie o dość ścisłym ułożeniu. Na ich krawędziach znajdują się grube złogi tłuszczu oraz duże naczynia krwionośne, które najczęściej są usuwane przed sprzedażą. Podroby zwierzęce, nie powodują znacznych skoków cukrowych lub ciśnieniowych u chorych na cukrzycę. Są korzystniejsze dla zdrowia, niż zwykła tkanka mięsna typu szynka. Nadaje się głównie na gulasze, kaszanki - pasty.  Wołowe serce nie zawiera; skrobi, laktozy, sacharozy, białek roślinnych. Ogólna energia  wynosi tyle samo co dla wątroby wołowej, czyli około 122 Kcal / 469 KJ. Jest tkanką dość chudą, zawiera białko zwierzęce w stężeniu 17,7 gram - na 100 gram, cholesterol do 124 miligramów, węglowodany ogółem na 100 gram, wynoszą 0,1 gram - diabetyk nie wymaga podania insuliny po zjedzeniu gulaszu lub pasty z serca wołowego, błonnik pokarmowy 0,1 gram - jest dość niski, a zarazem równy węglowodanom. Podczas duszenia pokrojonego serca wołowego, nie trzeba go podlewać wodą - gdyż sam w sobie zawiera 77,1 gram wody lub więcej - gdy mięso od rzeźnika było wcześniej moczone lub konserwowane. Po uduszeniu serca wołowego, znika 2/3 objętości naczynia - tkanka się kurczy. Serca wołowe, rzadko występują w sprzedaży, bo nie codziennie zabija się duże zwierzęta. Zwykle gdy chodzę do rzeźnika, kupuję okazyjnie kawałek serca wołowego, gdy mi nie szkodzi, tak samo jak serca z indyka.

Czasami warto spróbować potrawki z podrobów, bo jest lekko strawna i porównywalna do mięsa z indyka - dość na mój gust chude. A zarazem myślę, że skoro choruję na narządy wewnętrzne mając cukrzycę, to podroby mi nie zaszkodzą - gdy badania wykazały, że nie mam wady serca w 2019 roku, a miałam wadę serca w 2012 roku. Zachodzi wielkie pytanie chirurgiczne, czy jeść serce wołowe, czy raczej podać się operacji na zastawkę serca.


Za droga i unikalna dieta medyczna nie tylko dla alergika


 Fot. Czy można zjeść w Maju Gyros ? Trochę drogo - 50 zł za 1 kg Baranka w 2019 r. 
Na jesień w 2018 roku kosztował tylko 30 złotych za 1 kg.


Takie podroby gulaszowe można podawać do kasz, pieczywa, ziemniaków, oraz gotowanych warzyw z wody. Jednak dziś zodiak Wodnik ma od rana zachcianki na naleśniki po polsku...i usmażył całą furę naleśników, pytając - gdzie nadzienie ? Jem dziś tylko naleśniki...! A więc dlaczego nie z konserwą, a podrobami - gdy to podobnie smakuje...niczym modny na Podkarpaciu:  ,, Gyros ''.

No tak:

Fot. Witamina P lub B 3 - Jak na ryby to tylko na Bajkał gdy mnie noga boli...i mi spuchła. Choroby ustępujące pod wpływem flawonoidów:
  •  Alergia
  • Cukrzyca
  • Miażdżyca
  • Nadciśnienie
  • Rak
  • Stany zapalne
  • Udar mózgu
  • Wynaczynienia podskórne
  • Wysoki poziom cholesterolu we krwi
  • Zakażenia wirusowe
  • Zapalenie stawów
  • Zastój limfatyczny 
  • Żylaki

Dotąd rozpoznano ponad 8000 różnych flawonoidów, a 500 z nich zostało lepiej poznanych. Ze względu na budowę chemiczną dzieli się na: flawonole: kwercetyna, kemferol, mirycetyna, moryna i inne. Flawony: luteolina, apigenina. Zachodzi do końca nie poznane zagadnienie, które flawonoidy są szkodliwe, a które raczej lecznicze... 

Czy Bajkał może być tak cenny, pod względem witaminy PP - myślę, że nie...! Najwięcej tego pierwiastka znajdziemy w wątrobie wieprzowej na 100 gram - 16,2 mg, w wątrobie wołowej na 100 gram - 13,3 mg, orzechach ziemnych na 100 gram - 11,7 mg. Ze świata ryb, najwięcej tego pierwiastka ma Makrela na 100 gram - 6,9 mg, a jeszcze więcej Halibut Kulbak na 100 gram - 6,7 mg. Na średnią zawartość witaminy PP zasługują grzyby, takie jak Maślak na 100 gram - 8,2 mg, a Pieczarka tylko 4,3 mg. Ze świata roślin najwięcej witaminy PP posiada pietruszka korzeniowa na 100 gram 2,4 mg. Większość mieszanek warzywnych nie przekracza stężenia witaminy PP na 100 gram - 1,6 mg, na przykład marchewka z groszkiem. Zachodzi tylko podstawowe pytanie ile takiego suplementu, może potrzebować chory człowiek, gdy na przykład Dorsz łupacz ma tyle witaminy PP co pietruszka korzeniowa, a na przykład przedstawiciel łososiowatych - Pstrąg ma na 100 gram 1,7 mg witaminy PP.



Fot. Czy Jesiotr będący pod ochroną miałby się okazać najzdrowszą rybą świata i nie tylko Bajkału. Jesiotr,  zawiera dużo witaminy D. Witamina D ma szczególne znaczenie w pierwszym okresie życia, ponieważ decyduje o rozwoju kości i zębów. Na 100 gram energia z wędzonego Jesiotra;  178 Kcal, białko dość wysokie 30,8 gram, tłuszcz średni - tran 4,4 gram. Ikra - Kawior może zawierać około 4,0 gram węglowodanów, po za tym jest źródłem witamin: A, C, D, K, B6, B12. Kawior to wyjątkowy i bardzo zdrowy produkt spożywczy. Dzięki dużej zawartości kwasów omega-3 chroni przed zapadalnością na choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę, nowotwory; usprawnia pracę układu nerwowego. Kawior nie jest bez wad - może zawierać metale ciężkie. Jesiotr świeży może zawierać mikroelementy na 100 gram; wapń 13 mg - Ca, żelazo 0,7 mg - Fe, magnez 35 mg - Mg, fosfor 211 mg - P, potas 248 mg - K, sód 54 mg - Na, cynk 0,42 mg - Zn, miedź 0,041 mg - Cu, mangan 0,025 mg - Mn, selen 12,6 mg - Se. Jesiotr nie zawiera Fluoru - F.


 Fot. Czy Amur będący pod ochroną miałby się okazać najzdrowszą rybą świata i nie tylko Bajkału.


Leczenie zastoju limfatycznego, objawiające się głównie bólem jednej nogi, lub innych części ciała może być leczone w fazach obrzęku wykazujące działanie flawonoidy - czyli rutozydy, inaczej zwane witaminą P lub B3 oraz lekiem o nazwie deflon  - wyciąg z łososia, choć ryb łososiowatych w przyrodzie nie brakuje o innej nazwie. Wiadomo nam, że witamina P występuje w większości produktów spożywczych. Jednak jeszcze nikt nie wpadł na pomysł tak błahej zmiany diety na rybno - owocową, oraz rybno - warzywną, itp. Naleśniki z rybą, na pewno będą inaczej smakować jak pierogi po litewsku z warzywami, kaszami lub rybą.


Fot. Bajkał - Tak gdzie żyją ginące olbrzymie gatunki ryb i prawie na wyginięciu w czystych wodach.


Fot. Rekordowy Jesiotr dopłyną do Kanady. Jest rybą cenioną zwykle z wysokich cen kawioru.  Dawno temu, można było spotkać Jesiotry na terenie rzeki Wisła. Jesiotr żyje jak łosoś, pierwsze w wodach słodkowodnych, a gdy jest duży wpływa do morza. Dorosły Jesiotr może ważyć 350 Kg, i mieć 4 metry długości - taką statystykę odnotowano w 1965 roku.



Fot. Rekordowy Amur Biały może mieć do 150 cm długości i 50 kg wagi. Aby wyhodować jednego Amura Białego potrzeba 100 m 3. Należy do gatunku ryb łososiowatych i prowadzi podobny tryb życia jak łososie i pstrągi. Najpierw żyje w rzekach słodkowodnych, a na tarło wpływa do morza i podróżuje aż do rzek USA - by tam złożyć ikrę i zakończyć swe życie.  W Polsce nie pozwala się Amurom wędrować, a więc najczęściej spotyka się je w stawach rybnych.


Fot. Życie Jesiotra w Wiśle - Prawda że płytko i prawda, że ciasno dla Jesiotra i Suma Polski.


Rekordy ryb na ziemi : 

  • Jesiotr ~ 4 metry długości 
  • Rekin  ~ 6 metrów długości 
  • Sum ~ 3 metry długości 
  • Wieloryb ~ 34 metry długości 

Jesiotrokształtne są nieliczną grupą ryb ograniczoną występowaniem do umiarkowanej strefy klimatycznej. Żyją w morzach, wielkich jeziorach i rzekach. Zaliczane są do ryb chrzęstnokostnych, które mają osiowy szkielet chrzęstny. Najbardziej charakterystycznymi cechami jesiotrów są: wydłużona głowa, wyciągnięta w długie rostrum, pod którym znajduje się daleko przesunięty do tyłu otwór gębowy, oraz heterocykliczna płetwa ogonowa, która ma niesymetryczny wygląd, z górnym płatem znacznie dłuższym od dolnego. Ciało jesiotrów ma kształt wrzecionowaty, z pięcioma rzędami tarczek kostnych: grzbietowym, dwoma bocznymi i dwoma brzusznymi. Głowa także jest pokryta płytkami kostnymi, a przed otworem gębowym znajdują się cztery mięsiste wąsiki.

Jesiotry w większości to gatunki anadromiczne, tj. żyją w morzach, a na tarło wędrują do wód słodkich. Wszystkie jesiotry rozmnażają się w wodach słodkich, tarło odbywając w rzekach o dnie kamienistym i żwirowatym. Wylęgnięte z ikry juwenalne osobniki również przez pewien czas przebywają w rzekach. Jesiotry są długowiecznymi rybami, żyjącymi przeciętnie 50 – 60 lat. Większość gatunków osiąga długość 250 – 350 - rekordowo 400 cm i masę ciała 100–200 kg. Rekordowe rozmiary dorosłych bieług, które są największymi rybami jesiotrowatymi i największymi rybami słodkowodnymi w Europie, dochodzą do 8 m i masy ciała 3,2 tony. Cechą wyróżniającą jesiotry spośród innych ryb jest bardzo późne dojrzewanie płciowe, przeciętnie w wieku 10–20 lat. Naturalny obszar występowania jesiotrów obejmuje Europę, Azję i Amerykę Północną. Spośród 27 gatunków ryb jesiotrowatych aż 23 zagrożone są wyginięciem.

Przez wiele lat uważano, że basen Morza Bałtyckiego zasiedlał jesiotr zachodni (Acipenser sturio). Jednakże badania naukowe przeprowadzone w ostatnich latach wykazały, że w polskich wodach występował jesiotr ostronosy (Acipenser oxyrinchus). Cykl życiowy tego gatunku składa się z fazy rzecznej w okresie młodocianym, następnie morskiej związanej z żerowaniem oraz ponownie rzecznej związanej z rozrodem. Jesiotr ostronosy spędza większość życia w wodach morskich, wpływając do wód słodkich jedynie na czas rozrodu. Tarło odbywa w dużych rzekach, w miejscach głębokich o kamienistym dnie i szybko płynącej wodzie. Samice dojrzałość płciową osiągają w wieku 16–18 lat przy masie ciała przekraczającej 30 kg. Samce zwykle dojrzewają o dwa – trzy lata wcześniej. Jedna samica, w zależności od wielkości, może złożyć od 200 tys. do 6 mln ziaren ikry.

Larwy jesiotra ostronosego długości 9–11 mm wylęgają się po sześciu – ośmiu dniach od złożenia ikry. Przez pierwsze dni przebywają wśród kamieni, w tym czasie odżywiając się zapasami woreczka żółtkowego. Po zakończeniu resorpcji woreczka żółtkowego zaczynają odżywiać się drobnymi skorupiakami planktonowymi. Większe jesiotry zjadają bezkręgowce wodne, przede wszystkim larwy owadów, wieloszczety i skąposzczety. W morzu jesiotry odżywiają się fauną denną, głównie wieloszczetami, ślimakami, małżami i drobnymi rybami żyjącymi przy dnie. Niedojrzałe płciowo jesiotry przemieszczają się wzdłuż wybrzeży morskich, poszukując najobfitszych żerowisk oraz dogodnych warunków do wzrostu. Po osiągnięciu dojrzałości płciowej jesiotry płyną na tarliska. W czasie wędrówki w górę rzeki nie odżywiają się. Jesiotry, pomimo możliwości wyboru wielu innych miejsc odpowiednich do tarła, powracają do miejsca, w którym same spędziły okres wczesnego rozwoju osobniczego. Jest to tzw. homing rozrodczy - niczym u ryb łososiowatych, które zawsze na tarło wracają tam, gdzie się urodziły.

Jesiotr ostronosy dawniej zasiedlał baseny Morza Bałtyckiego oraz częściowo Morza Północnego i wschodniej części północnego Atlantyku. Uznaje się, że europejskie populacje tego gatunku wyginęły w połowie XX w., chociaż nie można wykluczyć występowania pojedynczych osobników pochodzących z tarła naturalnego na tym obszarze. Na szczęście dość liczne populacje tego gatunku zachowały się w Ameryce Północnej. Jesiotr ostronosy podlega w Polsce całorocznej ochronie gatunkowej. Jednak to nie odstrasza łowców rzadkich gatunków ryb w Polsce, którzy mogą pochwalić się wielkością złowionego Jesiotra.  



Komentarze