- 400 - 500 gram mięsa drobiowego
- 100 gram kaszy Couscous ( Kuskus ) czyli ( 1 saszetka - 5 łyżek)
- 200 gram jajka ( 4 sztuki )
- 500 gram mąki
- 12 gram drożdży piekarskich
- 12 gram musztardy ( 1 łyżeczka )
- 125 gram letniej wody lub mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka przyprawy do smaku ( Kurczak złoty )
Farsz na pierogi :
Mięso drobiowe udusić na patelni typu wok z przyprawą ( Kurczak złoty ), a następnie pokroić w drobną kostkę, dodać kaszę Couscous ( Kuskus ), oraz jedno jajko. Pozostawić masę, w tym czasie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do letniej wody lub mleka dodajemy cukier, sól, drożdże i musztardę. Dokładnie rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy przygotowany płyn.
Przygotowujemy jednolite ciasto jak na pierogi, a następnie rozwałkowujemy cienko ciasto. Na pół kilo mąki powinno być pół kilo farszu. Bo tak się liczy stosunek 50 % do 50 % - czyli około 30 - 50 pierogów.
Wykrawamy krążki maszynką lub szklanką. Na każdy krążek kładziemy po 1 łyżce przygotowanego farszu, tak by pierogi po sklejeniu były grube.
Tak sklejone i przygotowane pierogi pozostawiamy do wyrośnięcia, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ciasto aż dobrze spęcznieje - można też układać na parze jak pyzy. Polewamy masłem z bułką tartą. A następnie można przełożyć większą ilość na blaszki i odgrzewać w piekarniku. Podawać z sokiem z buraków czerwonych lub innymi ostrymi sosami.
Przyprawa do kurczaka złocista
Przyprawa do kurczaka złocista jest doskonale skomponowaną mieszanką przypraw ziołowych i korzennych, dzięki której potrawa zyskuje niezrównany smak i aromat. Curry nadaje potrawie odpowiedni aromat, papryka słodka poprawia kolor potrawy, chili i pieprz czynią ją odpowiednio pikantną, zaś imbir dostarcza potrawie korzenny aromat z nieco słodkawą nutą.
Przyprawa do kurczaka złocista może być używana do nacierania mięsa przed pieczeniem lub duszeniem, może być również stosowana do sporządzania sosów. Skład mineralny: sól, papryka słodka - 14%, gorczyca biała, czosnek - 5,8%, kolendra, kurkuma, kozieradka - 2,4%, chili - 2%, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa.
Fot. Kurczak złocisty. Do przygotowania pierogów z mięsem drobiowym, używamy samego wypieczonego mięsa bez skórki oraz kości lub chrząstek. Na pierogi wystarczą dwie ćwiartki z kurczaka lub inne części bez kości i skóry. Pierogi z kurczakiem, pieczarkami lub serem żółtym i kaszami lub mąką krupczatką, są typową potrawą litewską.
Kasza Couscous ( Kuskus )
Kasza Couscous ( Kuskus ), to produkt, który z pewnością znajdzie wiele zastosowań w twojej kuchni. Szczególnie sprawdza się w potrawach o charakterze orientalnym i afrykańskich. Drobna kaszka z pszenicy nie wymaga długiego gotowania. Kasza Couscous ( Kuskus ), zawiera wiele cennych składników odżywczych i jest bardzo sycąca, dlatego może być podstawą diety osób pracujących fizycznie i rekonwalescentów. Gotowana w wodzie lub na parze jest alternatywą tradycyjnych kasz, dodatkiem do sosów mięsnych, zup, zapiekanek, mleka również w wersji na zimno. Stanowi namiastkę na przykład potraw z makaronu lub innych potraw mącznych.
Couscous ( Kuskus ) – tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i
kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z kuchni
krajów Maghrebu i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm,
otrzymywanych z pszenicy twardej.
Couscous ( Kuskus ), (od arab. kaskasa – tłuc, rozbijać, a po litewsku - kaskada) – tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm, otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie kuskus był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii.
W Kuchni litewskiej, bardziej od kaszy Couscous ( Kuskus ) - ceni się mąkę krupczatkę. Jest to pszenica drobno zmielona na krupnik i bardziej drobna od kaszy Couscous ( Kuskus ). Mąka krupczatka ma konsystencję zbliżoną do kaszy manny. Kasza manna jest polecanym produktem spożywczym, u chorych na cukrzycę typu 2. Na pewno zwykła kasza jęczmienna będzie wzdymać osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego. Jednak kasza Couscous ( Kuskus ) w pierogach po litewsku nie wzdyma, a jednak ma się uczucie sytości, przez dłuższy czas. Proces wolnego wchłaniania, jest ważny u chorych na cukrzycę typu 1 i 2, czyli produkty zbożowe powinny być all dente, a nie rozgotowane.
Couscous ( Kuskus ) - zależnie od rodzaju - gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć go razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem.
Wartość odżywcza w 100g Couscous ( Kuskus ) :
Kuskus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Jest to produkt naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm. Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów odżywczych i smakowych. Podczas obróbki pszenicy jej ziarna zostają poddane gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie kuskusu we własnej kuchni.
Kaszka jest używana od setek lat w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów i zastępuje w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. W Polsce kasza ta również ma już swoich zwolenników. Szczególnie wśród osób, które lubią zdrowo żyć i lekko się odżywiać, ale nie mają ochoty spędzać w kuchni całego dnia. Dużą zaletą kuskusu jest bowiem jego szybkie przygotowanie. Wystarczy wysypać go z pudełka do szklanej miski, zalać osolonym wrzątkiem (ewentualnie mlekiem), przykryć, odczekać około 5 minut i gotowe. Kaszka sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, sosów, warzyw i mięs. Można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszamy do sprawdzenia innych kasz firmy Kupiec. Jedna standardowa porcja kaszy na jedną osobę Couscous ( Kuskus ), to 50 gram.
Polecane produkty do kaszy Couscous ( Kuskus ):
Couscous ( Kuskus ) - zależnie od rodzaju - gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć go razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem.
Wartość odżywcza w 100g Couscous ( Kuskus ) :
- Wartość energetyczna (kcal) 371
- Tłuszcz (g) 1
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,3
- Węglowodany (g)75
- w tym cukry (g)0,6
- Błonnik (g)5
- Białko (g)13
- Sól (g)<0,01
Kuskus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Jest to produkt naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm. Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów odżywczych i smakowych. Podczas obróbki pszenicy jej ziarna zostają poddane gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie kuskusu we własnej kuchni.
Kaszka jest używana od setek lat w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów i zastępuje w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. W Polsce kasza ta również ma już swoich zwolenników. Szczególnie wśród osób, które lubią zdrowo żyć i lekko się odżywiać, ale nie mają ochoty spędzać w kuchni całego dnia. Dużą zaletą kuskusu jest bowiem jego szybkie przygotowanie. Wystarczy wysypać go z pudełka do szklanej miski, zalać osolonym wrzątkiem (ewentualnie mlekiem), przykryć, odczekać około 5 minut i gotowe. Kaszka sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, sosów, warzyw i mięs. Można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszamy do sprawdzenia innych kasz firmy Kupiec. Jedna standardowa porcja kaszy na jedną osobę Couscous ( Kuskus ), to 50 gram.
Polecane produkty do kaszy Couscous ( Kuskus ):
- Papryka słodka
- Marchewka
- Mleko
- Cebulka dymka
- Bazylia
- Czosnek
- Oliwa z oliwek
- Mąka
- Rosół
- Sól
- Pieprz
- Curry
Kasza Couscous ( Kuskus ), służy do przyrządzania różnego rodzaju klusek, faszerowania warzyw, jako danie samodzielne, mało smaczna, a więc warto ją ukryć w różnych potrawach. Gdy przede wszystkim, nie wzdyma i przynosi dobre wypróżnienie, czego nie można powiedzieć o standardowym pieczywie z mięsem - typu Hamburger.
W swej karierze Pierogi doczekały się rekordowego nadzienia do pierogów na Podkarpaciu - ponad 120 przepisów na farsz, nawet w karierze Makaronu lub Pizzy nie doczekamy się w Włoszech tylu przepisów. Licząc Pizzę i Makaron na Podkarpaciu doczekamy się zaledwie 30 - 60 przepisów, na sosy lub nadzienie.
Wielkość pieroga, jest rzeczą względną, gdy w Włoszech nie przekracza wielkości kielicha, u górali wielkości szklanki 250 ml, a na sposób Białoruski lub Litewski Piróg może mieć wielkość małego talerzyka deserowego - na przykład taka moda istniała dawno temu w latach 80 w Górkach. Przygotowywano ciasto drożdzowe na serwatce z mąki pszennej i żytniej oraz ziemniaków i nadziewano kapustą. W kanonie arabskim, pieróg z mięsem może mieć wielkość półlitrowego garnuszka - tak na przykład było w Barze w Brzozów pod nazwą ,, Alibaba '', który już nie istnieje.
Fot. Piróg smażony na głębokim tłuszczu niczym pączki przybiera wersję Białoruską - Pasztecik z ziemniaków i jajek lub farsz z kapusty i mięsa, lub wersję arabską - nadziewany ryżem, cynamonem, rodzynkami, masłem, migdałami, orzeszkami pistacjowymi, goździkami, pieprzem i solą. Piróg po arabsku ma wielkość połowy talerza.
Fot. Pierogi na sposób chiński są nie większy od Ravioli - by można było uchwycić je pałeczkami. Inną odmianą przygotowania ciasta drożdżowego na pierogi, jest odmiana klusek w kształcie bułeczek, po polsku zwane ,, Pyzy ''. Ciasto drożdzowe szybko wyrasta na parze wodnej i do tego celu wykorzystuje się gotowaną wodę, sito oraz pokrywkę. Pierogi na wodzie można obracać jak pączki na oleju. Gotują się dość szybko i szybko wzrastają, ale gdy ciasto wyrośnie podpiekamy krótko w piekarniku. Jest to sposób szybszy przygotowania potrawy, niż tradycyjne pieczenie w piekarniku. W podobny sposób przygotowuje się kruche paluszki, do czystych zup. Pyzy kojarzą nam się podobnie jak pierogi drożdzowe z mięsem lub owocami.
Fot. Papryka słodka nadziewana kaszą Couscous ( Kuskus ). Uwagi - Duże spożycie papryki, podnosi ciśnienie tętnicze. Na przykład osoby z cukrzycą 2 muszą jej używać bardzo oszczędnie, przy nadciśnieniu tętniczym lub wysokiej glukozie.
Fot. Kluski z kaszy Couscous ( Kuskus ) z gulaszem baranim. Na Litwie gdy robimy potrawy z kasz, na pewno w pierogach drożdżowych nie zabraknie kurczaka lub wołowiny. Jednak należy od siebie oddzielić gatunki mięsa do wyboru.
Fot. Pirogi z indykiem i kaszą Couscous ( Kuskus ), zawierają błąd kulinarny gdy w wersji rosyjskiej lub litewskiej, pierogi z mięsem i kaszami, są głównie drożdżowe. Wyjątek stanowią tylko rosyjskie Pielmieni, które są bez kasz - a z mięsem. Pierogi drożdżowe z kaszami lub mąką krupczatką pochodzą z Podola, zwane na Litwie Podolskimi.
Kuchnia Afryki - Indyczka duszona po Libijsku
Fot. Pierwsze Dziękczynienie Pańskie w Stanach Zjednoczonych przypadło, 21 października a 11 listopada 1621 roku. Koloniści dziękowali Bogu za to, że udało im się przetrwać w walkach z Indianami. Nie ma to nic wspólnego z pierogami w historii świata, dokumentowanych 100 lat później na terenie Litwy. Tak czy inaczej Indyk bardziej kojarzy się z Dynią na Święto Zmarłych. Święto Dziękczynienia Pańskiego kojarzy mi się nie tylko z Kolonistami, ale też kulturą Indian - a ich dieta opierała się na polowaniu na Bizony oraz hodowli Koni, bardziej nawiązując do tradycji Tatarskiej, oraz Mongolskiej.
Święto pierogów przypada w tym samym czasie co święto chleba, czyli na św. Agatę - patronkę chleba i wulkanów, Pożaru, Kobiecych piersi, Burzy. Chleb powszedni poświęcony w dni św. Agaty ma chronić ludzi przed żywiołami i chorobami kobiet. Imieniny Agaty głownie: 5 II, 15 II, 14 V, 5 VIII, 21 IX, 14 XI, 7 XII. W Polsce funkcjonuje imię Agata od XIII wieku. Dawniej występowało także w formie Jagata (w zdrobnieniu: Jaga lub w bajkach; Baba Jaga ), w formie greckiej Agata znaczy ,, Agathos'' czyli znaczy po polsku; ,, Dobra ''. Już od 5 Lutego do 7 Grudnia, pirogi mogą zaistnieć w każdym domu i w każdy piątek, w każdy wypad w góry lub pola uprawne.
Pierwszy piec chlebowy powstał w epoce żelaza oraz kłucia mieczy. Nie wiadomo dlaczego, ale ludzie świętują na żniwa, głównie w Lipcu i Sierpniu - Święto Pieroga, choć w wersji góralskiej pierogi pieczone są na Wigilię, sadzenie ziemniaków w Maju lub wykopki ziemniaków w Wrześniu, aż skończy się okres czyszczenia pól ornych na zimę - tak zwana przerwa na piknik. Przynajmniej tak było na Podkarpaciu.
Pierogi Podolskie są ulubioną potrawą góralską, które jeszcze występowały na terenie Przysietnica, za mojego dzieciństwa w latach 70 - 80. Pieczono pierogi Podolskie głównie do prac polowych i nikt nie wracał do domu na obiad, nawet po wypasie owiec i koni lub sadzeniu ziemniaków. Pierogi pieczone na cieście drożdżowym, były głównym dodatkiem do kawy zbożowej z mlekiem. Dziś to raczej stała się modna Pizza w Barach, obok mniej popularnego Pieroga. Wynika to z trendów mody, gdy ludzkość raczej przechodzi na język niemiecki lub angielski, niż biedniejszy rosyjski - w Polsce potępiany za przeszłość. To jest tak jak z przysłowiem; ,, Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i One ''. No tak ! Mój ojciec i matka władali ze mną językiem rosyjskim, ale po upadku stalinizmu wnuki władają niemieckim i angielskim. Zmienia się, też moda w kuchni, raczej na gorsze niż lepsze gdy 50 % ludzi ma cukrzycę. Taki problem nie istniał za czasów stalinizmu, gdy mięso, cukier i alkohol, tytoń był na kartki. Ludzie szukają sposobu na wyleczenie się z cukrzycy w dietach ludzkości, tam gdzie cukrzyca nie występowała nigdy.
W Polsce utarły się głównie pierogi Białoruskie z; jajkami, serem, ziemniakami, kapustą, grzybami, po rosyjsku z mięsem bez ciasta drożdżowego zwane w kuchni rosyjskiej i polskiej; Pierogi . Choć Białoruś ma w swym jadłospisie pierogi drożdzowe z ziemniaki oraz jajkami, kapustą i grzybami, podobnie jak na litewskim Podolu, jednak o nazwane: Pasztecik. Główny dodatek - przystawka do barszczu lub zupy z kapustą, rybami, mięsem wołowym oraz zup na śmietanie.
Kasze w wersji litewskiej:
Regiony Polski słynące z pierogów - Kurpie:
Regiony Polski słynące z pierogów - Małopolska:
Regiony Polski słynące z pierogów - Podkarpacie:
Z Historii dobrej i złej kuchni o Pierogach
Fot. Pirogi z indykiem i kaszą Couscous ( Kuskus ), zawierają błąd kulinarny gdy w wersji rosyjskiej lub litewskiej, pierogi z mięsem i kaszami, są głównie drożdżowe. Wyjątek stanowią tylko rosyjskie Pielmieni, które są bez kasz - a z mięsem. Pierogi drożdżowe z kaszami lub mąką krupczatką pochodzą z Podola, zwane na Litwie Podolskimi.
Kuchnia Afryki - Indyczka duszona po Libijsku
Fot. Duszony Indyk i pieczony na maśle
- 1 Indyk lub Indyczka
- Przyprawy; sól, kminek, papryka w proszku
- 100 gram masła
Tuszę z indyka podzielić na porcje, natrzeć przyprawami i dusić mięso na parze wodnej. Najlepszy jest garnek piętrowy, z sitem. Gdy mięso z indyka się udusi, krótko podsmażyć na maśle. Afryka jest kontynentem w którym króluje; Indyk, Kurczak, Baranina, Wołowina, Ryż, owoce Egzotyczne. Postawowie dania z Afryki w Europie to; Kremy owocowe o smaku pomarańczy, Suflet, Kurczak pieczony lub duszony z czosnkiem lub cebulą i egzotycznymi przyprawami, Indyk duszony, Zupa z baraniny, wołowina pieczona, ciastka migdałowe, arachidowe, placek z daktyli, zupa z soczewicy. Indyk to typowe danie na; ,, Dziękczynienie Pańskie ''.
Fot. Pierwsze Dziękczynienie Pańskie w Stanach Zjednoczonych przypadło, 21 października a 11 listopada 1621 roku. Koloniści dziękowali Bogu za to, że udało im się przetrwać w walkach z Indianami. Nie ma to nic wspólnego z pierogami w historii świata, dokumentowanych 100 lat później na terenie Litwy. Tak czy inaczej Indyk bardziej kojarzy się z Dynią na Święto Zmarłych. Święto Dziękczynienia Pańskiego kojarzy mi się nie tylko z Kolonistami, ale też kulturą Indian - a ich dieta opierała się na polowaniu na Bizony oraz hodowli Koni, bardziej nawiązując do tradycji Tatarskiej, oraz Mongolskiej.
Nasz chleb powszedni od św. Agaty już od 5 Lutego...
Święto pierogów przypada w tym samym czasie co święto chleba, czyli na św. Agatę - patronkę chleba i wulkanów, Pożaru, Kobiecych piersi, Burzy. Chleb powszedni poświęcony w dni św. Agaty ma chronić ludzi przed żywiołami i chorobami kobiet. Imieniny Agaty głownie: 5 II, 15 II, 14 V, 5 VIII, 21 IX, 14 XI, 7 XII. W Polsce funkcjonuje imię Agata od XIII wieku. Dawniej występowało także w formie Jagata (w zdrobnieniu: Jaga lub w bajkach; Baba Jaga ), w formie greckiej Agata znaczy ,, Agathos'' czyli znaczy po polsku; ,, Dobra ''. Już od 5 Lutego do 7 Grudnia, pirogi mogą zaistnieć w każdym domu i w każdy piątek, w każdy wypad w góry lub pola uprawne.
Pierwszy piec chlebowy powstał w epoce żelaza oraz kłucia mieczy. Nie wiadomo dlaczego, ale ludzie świętują na żniwa, głównie w Lipcu i Sierpniu - Święto Pieroga, choć w wersji góralskiej pierogi pieczone są na Wigilię, sadzenie ziemniaków w Maju lub wykopki ziemniaków w Wrześniu, aż skończy się okres czyszczenia pól ornych na zimę - tak zwana przerwa na piknik. Przynajmniej tak było na Podkarpaciu.
Pierogi Podolskie są ulubioną potrawą góralską, które jeszcze występowały na terenie Przysietnica, za mojego dzieciństwa w latach 70 - 80. Pieczono pierogi Podolskie głównie do prac polowych i nikt nie wracał do domu na obiad, nawet po wypasie owiec i koni lub sadzeniu ziemniaków. Pierogi pieczone na cieście drożdżowym, były głównym dodatkiem do kawy zbożowej z mlekiem. Dziś to raczej stała się modna Pizza w Barach, obok mniej popularnego Pieroga. Wynika to z trendów mody, gdy ludzkość raczej przechodzi na język niemiecki lub angielski, niż biedniejszy rosyjski - w Polsce potępiany za przeszłość. To jest tak jak z przysłowiem; ,, Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i One ''. No tak ! Mój ojciec i matka władali ze mną językiem rosyjskim, ale po upadku stalinizmu wnuki władają niemieckim i angielskim. Zmienia się, też moda w kuchni, raczej na gorsze niż lepsze gdy 50 % ludzi ma cukrzycę. Taki problem nie istniał za czasów stalinizmu, gdy mięso, cukier i alkohol, tytoń był na kartki. Ludzie szukają sposobu na wyleczenie się z cukrzycy w dietach ludzkości, tam gdzie cukrzyca nie występowała nigdy.
W Polsce utarły się głównie pierogi Białoruskie z; jajkami, serem, ziemniakami, kapustą, grzybami, po rosyjsku z mięsem bez ciasta drożdżowego zwane w kuchni rosyjskiej i polskiej; Pierogi . Choć Białoruś ma w swym jadłospisie pierogi drożdzowe z ziemniaki oraz jajkami, kapustą i grzybami, podobnie jak na litewskim Podolu, jednak o nazwane: Pasztecik. Główny dodatek - przystawka do barszczu lub zupy z kapustą, rybami, mięsem wołowym oraz zup na śmietanie.
Kasze w wersji litewskiej:
Fot. Różne zboża ...
- Kasza gryczana z serem ( wigilie pierogi )
- Kasza gryczana z jajkami
- Kasza gryczana z pieczarkami
- Kasza manna z owocami i mlekiem ( 5 - jajeczna )
- Kasza manna z jabłkami
- Kasza jaglana z grzybami
- Kasza jaglana ze śliwami lub jabłkami lub borówkami lub rodzynkami
- Kasza kukurydziana z żółtym serem
- Kasza kukurydziana z groszkiem zielonym
- Kasza kukurydziana z jabłkami
- Kasza Couscous ( Kuskus ) z mięsem lub warzywami i ziołami
- Kasza krakowska z rakami - czyli ( Kraby i Ryby )
Regiony Polski słynące z pierogów - Kurpie:
- Pierogi z soczewicą
- Pierogi z kapustą
Regiony Polski słynące z pierogów - Małopolska:
- Pierogi z kaszą gryczaną
Regiony Polski słynące z pierogów - Podkarpacie:
- Pierogi z kapustą i grzybami ( Warszawskie - Pieróg w kształcie pół koła ),
- Pierogi z mięsem ( Pielmieni - Pieróg w kształcie pół koła ),
- Pierogi z ziemniakami i serem ( Białoruskie - Pieróg w kształcie pół koła )
- Pierogi z szpinakiem i kurczakiem ( Czebureki - Pieróg Białoruski z mięsem w kształcie trójkąta lub też włoskiego Ravioli w kształcie kwadratu podawany do barszczu lub zup rybnych - rosyjskie Szczi z wołowiny, ryb, grzybów, śmietany),
- Paszteciki drożdzowe ( Pierogi pieczone, tak zwane Podolskie z Litwy lub Białorusi, posiada kształt pół koła lub prostokąta. Pieróg z owocami przybiera kształt bułeczki lub pączka ).
W swej karierze Pierogi doczekały się rekordowego nadzienia do pierogów na Podkarpaciu - ponad 120 przepisów na farsz, nawet w karierze Makaronu lub Pizzy nie doczekamy się w Włoszech tylu przepisów. Licząc Pizzę i Makaron na Podkarpaciu doczekamy się zaledwie 30 - 60 przepisów, na sosy lub nadzienie.
Wielkość pieroga, jest rzeczą względną, gdy w Włoszech nie przekracza wielkości kielicha, u górali wielkości szklanki 250 ml, a na sposób Białoruski lub Litewski Piróg może mieć wielkość małego talerzyka deserowego - na przykład taka moda istniała dawno temu w latach 80 w Górkach. Przygotowywano ciasto drożdzowe na serwatce z mąki pszennej i żytniej oraz ziemniaków i nadziewano kapustą. W kanonie arabskim, pieróg z mięsem może mieć wielkość półlitrowego garnuszka - tak na przykład było w Barze w Brzozów pod nazwą ,, Alibaba '', który już nie istnieje.
Fot. Piróg smażony na głębokim tłuszczu niczym pączki przybiera wersję Białoruską - Pasztecik z ziemniaków i jajek lub farsz z kapusty i mięsa, lub wersję arabską - nadziewany ryżem, cynamonem, rodzynkami, masłem, migdałami, orzeszkami pistacjowymi, goździkami, pieprzem i solą. Piróg po arabsku ma wielkość połowy talerza.
Fot. To prawda, że po Białorusku lub Arabsku pieczono Piróg wielkości talerza lub Pizzy, regionalnie też na Podkarpaciu, w Polsce. Dziś nazwano duży Piróg ; ,, Pizza zwijana '' lub też ; ,, Róg obfitości ''.
Fot. Pierogi na sposób chiński są nie większy od Ravioli - by można było uchwycić je pałeczkami. Inną odmianą przygotowania ciasta drożdżowego na pierogi, jest odmiana klusek w kształcie bułeczek, po polsku zwane ,, Pyzy ''. Ciasto drożdzowe szybko wyrasta na parze wodnej i do tego celu wykorzystuje się gotowaną wodę, sito oraz pokrywkę. Pierogi na wodzie można obracać jak pączki na oleju. Gotują się dość szybko i szybko wzrastają, ale gdy ciasto wyrośnie podpiekamy krótko w piekarniku. Jest to sposób szybszy przygotowania potrawy, niż tradycyjne pieczenie w piekarniku. W podobny sposób przygotowuje się kruche paluszki, do czystych zup. Pyzy kojarzą nam się podobnie jak pierogi drożdzowe z mięsem lub owocami.
Komentarze
Prześlij komentarz