Pierogi Couscous ( Kuskus )



  • 400 - 500 gram mięsa drobiowego 
  • 100 gram kaszy Couscous ( Kuskus ) czyli ( 1 saszetka - 5 łyżek)
  • 200 gram jajka ( 4 sztuki )
  • 500 gram mąki 
  •   12 gram drożdży piekarskich 
  •   12 gram musztardy ( 1 łyżeczka )
  • 125 gram letniej wody lub mleka
  •      1 łyżeczka soli 
  •      1 łyżeczka cukru 
  •      1 łyżeczka przyprawy do smaku ( Kurczak złoty ) 



Farsz na pierogi : 

Mięso drobiowe udusić na patelni typu wok z przyprawą ( Kurczak złoty ), a następnie pokroić w drobną kostkę, dodać kaszę Couscous ( Kuskus ), oraz jedno jajko. Pozostawić masę, w tym czasie przygotowujemy ciasto na pierogi. Do letniej wody lub mleka dodajemy cukier, sól, drożdże i musztardę. Dokładnie rozpuszczamy. Do miski wsypujemy mąkę i wbijamy jajka, dodajemy przygotowany płyn. 



Przygotowujemy jednolite ciasto jak na pierogi, a następnie rozwałkowujemy cienko ciasto. Na pół kilo mąki powinno być pół kilo farszu. Bo tak się liczy stosunek 50 % do 50 % - czyli około 30 - 50 pierogów. 


Wykrawamy krążki maszynką lub szklanką. Na każdy krążek kładziemy po 1 łyżce przygotowanego farszu, tak by pierogi po sklejeniu były grube. 



Tak sklejone i przygotowane pierogi pozostawiamy do wyrośnięcia, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ciasto aż dobrze spęcznieje - można też układać na parze jak pyzy.  Polewamy masłem z bułką tartą.  A następnie można przełożyć większą ilość na blaszki i odgrzewać w piekarniku. Podawać z sokiem z buraków czerwonych lub innymi ostrymi sosami.

Przyprawa do kurczaka złocista



Przyprawa do kurczaka złocista jest doskonale skomponowaną mieszanką przypraw ziołowych i korzennych, dzięki której potrawa zyskuje niezrównany smak i aromat. Curry nadaje potrawie odpowiedni aromat, papryka słodka poprawia kolor potrawy, chili i pieprz czynią ją odpowiednio pikantną, zaś imbir dostarcza potrawie korzenny aromat z nieco słodkawą nutą.

Przyprawa do kurczaka złocista może być używana do nacierania mięsa przed pieczeniem lub duszeniem, może być również stosowana do sporządzania sosów. Skład mineralny: sól, papryka słodka - 14%, gorczyca biała, czosnek - 5,8%, kolendra, kurkuma, kozieradka - 2,4%, chili - 2%, imbir, cynamon, kmin rzymski, goździki, gałka muszkatołowa.


Fot. Kurczak złocisty.  Do przygotowania pierogów z mięsem drobiowym, używamy samego wypieczonego mięsa bez skórki oraz kości lub chrząstek. Na pierogi wystarczą dwie ćwiartki z kurczaka lub inne części bez kości i skóry. Pierogi z kurczakiem, pieczarkami lub serem żółtym i kaszami lub mąką krupczatką, są typową potrawą litewską.


Kasza Couscous ( Kuskus )


Kasza Couscous ( Kuskus ), to produkt, który z pewnością znajdzie wiele zastosowań w twojej kuchni. Szczególnie sprawdza się w potrawach o charakterze orientalnym i afrykańskich. Drobna kaszka z pszenicy nie wymaga długiego gotowania. Kasza Couscous ( Kuskus ), zawiera wiele cennych składników odżywczych i jest bardzo sycąca, dlatego może być podstawą diety osób pracujących fizycznie i rekonwalescentów. Gotowana w wodzie lub na parze jest alternatywą tradycyjnych kasz, dodatkiem do sosów mięsnych, zup, zapiekanek, mleka również w wersji na zimno. Stanowi namiastkę na przykład potraw z makaronu lub innych potraw mącznych. 

Couscous ( Kuskus ) – tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm, otrzymywanych z pszenicy twardej.

Couscous ( Kuskus ), (od arab. kaskasa – tłuc, rozbijać, a po litewsku - kaskada) – tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Wywodzi się z kuchni krajów Maghrebu (północno-zachodnia Afryka) i ma postać okrągłych ziaren o średnicy rzędu 1 mm, otrzymywanych z pszenicy twardej. Tradycyjnie kuskus był materiałem odpadowym przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Gruba pozostałość z mielenia pszenicy była odsiewana z mąki, namaczana w wodzie, oprószana właściwą mąką i sprzedawana jako kuskus. Współcześnie kuskus częściej produkuje się z mąki pszennej, wody i dodatków. Otrzymany granulat jest przesiewany przez sita o odpowiedniej średnicy. Jednak w handlu wciąż można spotkać kuskus produkowany z rozdrobnionych ziaren pszenicy, choć najczęściej przy udziale nowoczesnych technologii. 

W Kuchni litewskiej, bardziej od kaszy  Couscous ( Kuskus ) - ceni się mąkę krupczatkę. Jest to pszenica drobno zmielona na krupnik i bardziej drobna od kaszy Couscous ( Kuskus ).  Mąka krupczatka ma konsystencję zbliżoną do kaszy manny.  Kasza manna jest polecanym produktem spożywczym, u chorych na cukrzycę typu 2. Na pewno zwykła kasza jęczmienna będzie wzdymać osoby cierpiące na choroby przewodu pokarmowego. Jednak kasza Couscous ( Kuskus ) w pierogach po litewsku nie wzdyma, a jednak ma się uczucie sytości, przez dłuższy czas. Proces wolnego wchłaniania, jest ważny u chorych na cukrzycę typu 1 i 2, czyli produkty zbożowe powinny być all dente, a nie rozgotowane.

 Couscous ( Kuskus ) - zależnie od rodzaju - gotuje się na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami, lub zalewa wrzątkiem i odstawia na kilka minut, aby nasiąknął wodą. Dobrze przygotowany kuskus powinien być sypki. Podaje się go z różnymi dodatkami, przede wszystkim z baraniną. Do kuskusu można podać także drób oraz rybę lub przesmażyć go razem z warzywami, np. z dynią, bądź zalać przyprawionym bulionem.


Wartość odżywcza w 100g Couscous ( Kuskus ) :

  • Wartość energetyczna (kcal) 371
  • Tłuszcz (g) 1
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,3
  • Węglowodany (g)75
  • w tym cukry (g)0,6
  • Błonnik (g)5
  • Białko (g)13
  • Sól (g)<0,01

Kuskus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum. Jest to produkt naturalny, łatwo przyswajalny przez organizm. Ze względu na krótki czas przyrządzania nie traci walorów odżywczych i smakowych. Podczas obróbki pszenicy jej ziarna zostają poddane gotowaniu na parze, co pozwala później na bardzo szybkie przygotowanie kuskusu we własnej kuchni.

Kaszka jest używana od setek lat w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej. W Europie została spopularyzowana przez Francuzów i zastępuje w codziennym jadłospisie ryż, makarony i ziemniaki. W Polsce kasza ta również ma już swoich zwolenników. Szczególnie wśród osób, które lubią zdrowo żyć i lekko się odżywiać, ale nie mają ochoty spędzać w kuchni całego dnia. Dużą zaletą kuskusu jest bowiem jego szybkie przygotowanie. Wystarczy wysypać go z pudełka do szklanej miski, zalać osolonym wrzątkiem (ewentualnie mlekiem), przykryć, odczekać około 5 minut i gotowe. Kaszka sprawdzi się jako dodatek do sałatek, zup, sosów, warzyw i mięs. Można ją spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszamy do sprawdzenia innych kasz firmy Kupiec. Jedna standardowa porcja kaszy na jedną osobę Couscous ( Kuskus ), to 50 gram. 

Polecane produkty do kaszy Couscous ( Kuskus ): 

  • Papryka słodka 
  • Marchewka 
  • Mleko 
  • Cebulka dymka 
  • Bazylia 
  • Czosnek 
  • Oliwa z oliwek 
  • Mąka 
  • Rosół 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Curry 
Kasza Couscous ( Kuskus ), służy do przyrządzania różnego rodzaju klusek, faszerowania warzyw, jako danie samodzielne, mało smaczna, a więc warto ją ukryć w różnych potrawach. Gdy przede wszystkim, nie wzdyma i przynosi dobre wypróżnienie, czego nie można powiedzieć o standardowym pieczywie z mięsem - typu Hamburger.



Fot. Papryka słodka nadziewana kaszą Couscous ( Kuskus ). Uwagi - Duże spożycie papryki, podnosi ciśnienie tętnicze. Na przykład osoby z cukrzycą 2 muszą jej używać bardzo oszczędnie, przy nadciśnieniu tętniczym lub wysokiej glukozie. 

 

Fot. Kluski z kaszy Couscous ( Kuskus ) z gulaszem baranim.  Na Litwie gdy robimy potrawy z kasz, na pewno w pierogach drożdżowych  nie zabraknie kurczaka lub wołowiny. Jednak należy od siebie oddzielić gatunki mięsa do wyboru.


Z Historii dobrej i złej kuchni o Pierogach 



Fot. Pirogi z indykiem i kaszą Couscous ( Kuskus ), zawierają błąd kulinarny gdy w wersji rosyjskiej lub litewskiej, pierogi z mięsem i kaszami, są głównie drożdżowe.  Wyjątek stanowią tylko rosyjskie Pielmieni, które są bez kasz - a z mięsem.  Pierogi drożdżowe z kaszami lub mąką krupczatką pochodzą z Podola, zwane na Litwie Podolskimi.


Kuchnia Afryki - Indyczka duszona po Libijsku 
 

Fot. Duszony Indyk i pieczony na maśle

  • 1 Indyk lub Indyczka
  • Przyprawy; sól, kminek, papryka w proszku
  • 100 gram masła
Tuszę z indyka podzielić na porcje, natrzeć przyprawami i dusić mięso na parze wodnej. Najlepszy jest garnek piętrowy, z sitem. Gdy mięso z indyka się udusi, krótko podsmażyć na maśle. Afryka jest kontynentem w którym króluje; Indyk, Kurczak, Baranina, Wołowina, Ryż, owoce Egzotyczne.  Postawowie dania z Afryki w Europie to; Kremy owocowe o smaku pomarańczy, Suflet, Kurczak pieczony lub duszony z czosnkiem lub cebulą i egzotycznymi przyprawami, Indyk duszony, Zupa z baraniny, wołowina pieczona, ciastka migdałowe, arachidowe, placek z daktyli, zupa z soczewicy. Indyk to typowe danie na;  ,, Dziękczynienie Pańskie ''.



Fot. Pierwsze Dziękczynienie Pańskie w Stanach Zjednoczonych przypadło, 21 października a 11 listopada 1621 roku. Koloniści dziękowali Bogu za to, że udało im się przetrwać w walkach z Indianami.  Nie ma to nic wspólnego z pierogami w historii świata, dokumentowanych 100 lat później na terenie Litwy. Tak czy inaczej Indyk bardziej kojarzy się z Dynią na Święto Zmarłych.  Święto Dziękczynienia Pańskiego kojarzy mi się nie tylko z Kolonistami, ale też kulturą Indian - a ich dieta opierała się na polowaniu na Bizony oraz hodowli Koni, bardziej nawiązując do tradycji Tatarskiej, oraz Mongolskiej.


 Nasz chleb powszedni od św. Agaty już od 5 Lutego...

Święto pierogów przypada w tym samym czasie co święto chleba, czyli na św. Agatę - patronkę  chleba i wulkanów, Pożaru, Kobiecych piersi, Burzy. Chleb powszedni poświęcony w dni św. Agaty ma chronić ludzi przed żywiołami i chorobami kobiet. Imieniny Agaty głownie: 5 II, 15 II, 14 V, 5 VIII, 21 IX, 14 XI, 7 XII. W Polsce funkcjonuje imię Agata od XIII wieku. Dawniej występowało także w formie Jagata (w zdrobnieniu: Jaga lub w bajkach; Baba Jaga ), w formie greckiej Agata znaczy ,, Agathos'' czyli znaczy po polsku;  ,, Dobra ''. Już od 5 Lutego do 7 Grudnia, pirogi mogą zaistnieć w każdym domu i w każdy piątek, w każdy wypad w góry lub pola uprawne.

Pierwszy piec chlebowy powstał w epoce żelaza oraz kłucia mieczy. Nie wiadomo dlaczego, ale ludzie świętują na żniwa, głównie w Lipcu i Sierpniu - Święto Pieroga, choć w wersji góralskiej pierogi pieczone są na Wigilię, sadzenie ziemniaków w Maju lub wykopki ziemniaków w Wrześniu, aż skończy się okres czyszczenia pól ornych na zimę - tak zwana przerwa na piknik. Przynajmniej tak było na Podkarpaciu.

Pierogi Podolskie  są ulubioną potrawą góralską, które jeszcze występowały na terenie Przysietnica, za mojego dzieciństwa w latach 70 - 80. Pieczono pierogi Podolskie głównie do prac polowych i nikt nie wracał do domu na obiad, nawet po wypasie owiec i koni lub sadzeniu ziemniaków. Pierogi pieczone na cieście drożdżowym, były głównym dodatkiem do kawy zbożowej z mlekiem.  Dziś to raczej stała się modna Pizza w Barach, obok mniej popularnego Pieroga. Wynika to z trendów mody, gdy ludzkość  raczej przechodzi na język niemiecki lub angielski, niż biedniejszy rosyjski - w Polsce potępiany za przeszłość.  To jest tak jak z przysłowiem;  ,, Jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i One ''. No tak ! Mój ojciec i matka władali ze mną językiem rosyjskim, ale po upadku stalinizmu wnuki władają niemieckim i angielskim. Zmienia się, też moda w kuchni, raczej na gorsze niż lepsze gdy 50 % ludzi ma cukrzycę. Taki problem nie istniał za czasów stalinizmu, gdy mięso, cukier i alkohol, tytoń był na kartki.  Ludzie szukają sposobu na wyleczenie się z cukrzycy w dietach ludzkości, tam gdzie cukrzyca nie występowała nigdy.

W Polsce utarły się głównie pierogi Białoruskie z;  jajkami, serem, ziemniakami, kapustą, grzybami, po rosyjsku z mięsem bez ciasta drożdżowego  zwane w kuchni rosyjskiej i polskiej; Pierogi . Choć Białoruś ma w swym jadłospisie pierogi drożdzowe z ziemniaki oraz jajkami, kapustą i grzybami, podobnie jak na litewskim Podolu, jednak o nazwane: Pasztecik. Główny dodatek - przystawka do barszczu lub zupy z kapustą, rybami, mięsem wołowym oraz zup na śmietanie. 



Kasze w wersji litewskiej: 


Fot. Różne zboża ...

  • Kasza gryczana z serem ( wigilie pierogi )
  • Kasza gryczana z jajkami 
  • Kasza gryczana z pieczarkami
  • Kasza manna z owocami i mlekiem ( 5 -  jajeczna )
  • Kasza manna z jabłkami
  • Kasza jaglana z grzybami 
  • Kasza jaglana ze śliwami lub jabłkami lub borówkami lub rodzynkami
  • Kasza kukurydziana z żółtym serem 
  • Kasza kukurydziana z groszkiem zielonym
  • Kasza kukurydziana z jabłkami 
  • Kasza Couscous ( Kuskus ) z mięsem lub warzywami i ziołami
  • Kasza krakowska z rakami - czyli  ( Kraby i Ryby )

Regiony Polski słynące z pierogów - Kurpie: 

  •  Pierogi z soczewicą 
  •  Pierogi z kapustą

Regiony Polski słynące z pierogów - Małopolska: 

  • Pierogi z kaszą gryczaną 
  
Regiony Polski słynące z pierogów - Podkarpacie: 

  • Pierogi z kapustą i grzybami ( Warszawskie - Pieróg w kształcie pół koła ),
  • Pierogi z mięsem ( Pielmieni - Pieróg w kształcie pół koła ),
  • Pierogi z ziemniakami i serem ( Białoruskie - Pieróg w kształcie pół koła )
  • Pierogi z szpinakiem i kurczakiem ( Czebureki - Pieróg Białoruski z mięsem w kształcie trójkąta   lub też włoskiego Ravioli w kształcie kwadratu podawany do barszczu lub zup rybnych - rosyjskie Szczi z wołowiny, ryb, grzybów, śmietany),
  • Paszteciki drożdzowe ( Pierogi pieczone, tak zwane Podolskie z Litwy lub Białorusi, posiada kształt pół koła lub prostokąta. Pieróg z owocami przybiera kształt bułeczki lub pączka  ).

W swej karierze Pierogi doczekały się rekordowego nadzienia do pierogów na Podkarpaciu - ponad 120 przepisów na farsz, nawet w karierze Makaronu  lub Pizzy nie doczekamy  się w Włoszech tylu przepisów.  Licząc Pizzę i Makaron na Podkarpaciu doczekamy się zaledwie 30 - 60 przepisów, na sosy lub nadzienie.

Wielkość pieroga, jest rzeczą względną, gdy w Włoszech nie przekracza wielkości kielicha, u górali wielkości szklanki 250 ml, a na sposób Białoruski lub Litewski Piróg może mieć wielkość małego talerzyka deserowego - na przykład taka moda istniała dawno temu w latach 80 w Górkach. Przygotowywano ciasto drożdzowe na serwatce z mąki pszennej i żytniej oraz ziemniaków i nadziewano kapustą. W kanonie arabskim, pieróg z mięsem może mieć wielkość półlitrowego garnuszka - tak na przykład było w Barze w Brzozów pod nazwą ,, Alibaba '', który już nie istnieje.



Fot. Piróg smażony na głębokim tłuszczu niczym pączki przybiera wersję Białoruską - Pasztecik z ziemniaków i jajek lub farsz z kapusty i mięsa, lub wersję arabską - nadziewany ryżem, cynamonem, rodzynkami, masłem, migdałami, orzeszkami pistacjowymi, goździkami, pieprzem i solą. Piróg po arabsku ma wielkość połowy talerza.



Fot. To prawda, że po Białorusku lub Arabsku pieczono Piróg wielkości talerza lub Pizzy, regionalnie też na Podkarpaciu, w Polsce. Dziś nazwano duży Piróg ;  ,, Pizza zwijana '' lub też ; ,, Róg obfitości ''.


Fot. Pierogi na sposób chiński są nie większy od Ravioli - by można było uchwycić je pałeczkami. Inną odmianą przygotowania ciasta drożdżowego na pierogi, jest odmiana klusek w kształcie bułeczek, po polsku zwane ,, Pyzy ''. Ciasto drożdzowe szybko wyrasta na parze wodnej i do tego celu wykorzystuje się gotowaną wodę, sito oraz pokrywkę. Pierogi na wodzie można obracać jak pączki na oleju. Gotują się dość szybko i szybko wzrastają, ale gdy ciasto wyrośnie podpiekamy krótko w piekarniku. Jest to sposób szybszy przygotowania potrawy, niż tradycyjne pieczenie w piekarniku. W podobny sposób przygotowuje się kruche paluszki, do czystych zup.  Pyzy kojarzą nam się podobnie jak pierogi drożdzowe z mięsem lub owocami.



Komentarze