Fot. Ryż z jabłkiem i cynamonem - 1 porcja diabetyczna 50 gram.
- 2 saszetki ryżu
- 2 - 3 duże jabłka
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru
- 1 - 2 łyżki masła
- Przyprawy: Cynamon, Goździki, Wanilia
- Dodatki - Bita śmietana lub cukier.
Fot. Ryż z jabłkiem i cynamonem - przygotowanie.
Ryż ugotować na all dente, wedle przepisu na opakowaniu - po chińsku, czyli bez przypraw oraz soli. Żaroodporne naczynie, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Nałożyć do miski jedną saszetkę ryżu, omaścić masłem, a następnie nałożyć utarte jabłka i przyprawić cynamonem i goździkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu, czyli kolejną saszetkę. Z jajek, cukru, mąki ziemniaczanej przygotować masę i polać ryż. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekać około 20 - 30 minut w piekarniku. Podawać na zimno lub gorąco z bitą śmietaną lub cukrem. Można też, potrawę spożywać bez dodatków.
Komentarze
Prześlij komentarz