Ryż z jabłkiem i cynamonem

Fot. Ryż z jabłkiem i cynamonem - 1 porcja diabetyczna 50 gram. 

  • 2 saszetki ryżu 
  • 2 - 3 duże jabłka 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 - 2 łyżki masła 
  • Przyprawy: Cynamon, Goździki, Wanilia
  • Dodatki - Bita śmietana lub cukier. 

Fot. Ryż z jabłkiem i cynamonem - przygotowanie.

Ryż ugotować na all dente, wedle przepisu na opakowaniu - po chińsku, czyli bez przypraw oraz soli. Żaroodporne naczynie, wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.Nałożyć do miski jedną saszetkę ryżu, omaścić masłem, a następnie nałożyć utarte jabłka i przyprawić cynamonem i goździkami. Nałożyć kolejną warstwę ryżu, czyli kolejną saszetkę. Z jajek, cukru, mąki ziemniaczanej przygotować masę i polać ryż. Tak przygotowaną zapiekankę zapiekać około 20 - 30 minut w piekarniku. Podawać na zimno lub gorąco z bitą śmietaną lub cukrem. Można też, potrawę spożywać bez dodatków.

Fot. Ryż z jabłkiem i cynamonem.


Komentarze