Śledzie smażone w cieście

Śledzie smażone w cieście 28 Maja 2019 roku w cenie 25 zł za 1 kg w Brzozów. 

  • 700 gram filetów ze śledzia 
  • 150 gram mąki 
  • 100 gram jajka - 2 sztuki 
  • 100 gram oleju rzepakowego 
  • 6 łyżek śmietany 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki 
  • Przyprawy: Sól i Pieprz 

Obrane świeże śledzie z skóry i ości - filetowane, należy opłukać. W przypadku płatów śledziowych - solonych, należy, je wymoczyć w wodzie, aż nie będzie czuć soli - około 12 godzin . Przyrządzamy ciasto konsystencji gęstej śmietany z żółtka, mąki, 2 łyżek oleju, śmietany. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta - powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki. Nabijamy każdy płat o filetowanego śledzia na widelec i moczymy w cieście, przekładamy na patelnię z tłuszczem i smażymy z obu stron na złoty kolor - należy, piekąc na wolnym ogniu. Tak przygotowanego śledzia, można podawać na liściu sałaty z natką pietruszki, lub ostrymi sosami lub surówką z warzyw pikantnych typu - papryka, pomidor, cebula, korniszony. ( Przepis Kuchni Polskiej 1990 rok ).

Można jako przystawkę podawać ziemniaki lub ryż lub też jako samodzielne danie, bez przystawek. Ja dziś pokusiłam się o ryż do śledzia, gdy wspaniale komponuje się z pomidorami, papryką, cebulką, nacią pietruszki, pieprzem i solą oraz rybami smażonymi.


Śledzie surowe - wartości kaloryczna na 100 gram: 

  • Wartość energetyczna - 90 Kcal / 377 KJ
  • Białko ogółem - 9,0 gram
  • Tłuszcz - 6,0 gram
  • Węglowodany - 0,0 gram
  • Wapń - 17,0 miligram - Ca
  • Fosfor - 118,0  miligram - P
  • Żelazo - 0,5  miligram - Fe
  • Magnez - 13,0 miligram - Mg
  • Ekwiwalent retinolu - 14 ug 
  • Witamina B1 - 0,01 miligram
  • Witamina B6 - 0,06 miligram
  • Witamina PP - 1,60   miligram


Fot. Filety śledziowe solone 14,69 zł za 1 kg w Brzozów - market ,, Alta '' 28 maja 2019 roku.  Filety solone, wymagają cierpliwości moczenia ich - czyli odsalania w wodzie słodkowodnej, metodą prób i błędów - co do stężenia soli w pożywieniu.

Jaja kurze z Orzechówki 


Fot. Jaja z Orzechówki o wadze 53 - 56 gram z 28 maja 2019 roku, w cenie 0,45 złotego za jedną sztukę. To tak mniej więcej, spełniają normy ZUS z 1990 roku, odnośnie jajka o wadze 50 gram, gdy po rozbiciu jajka uzyskamy 50 gram produktu.  Jajka zwykle sprzedawane są luzem w kiosku warzywnym o nawie owocowej: ,, Jabłuszko '',  Józefa Boroń, na ulicy Marii Konopnickiej 1 w Brzozów. Nie zawierają opisu kaloryczności, ani tego jak kury są żywione lub chowane. Zanim kupimy większe lub mniejsze jajko, należy sobie przed upieczeniem zważyć, bez względu na kolor skorupki jajka lub też cenę od 0,35 złotego za sztukę w z wyż...Zachodzi pytanie dlaczego jedna kura ma mniejsze jajka, a inna większe ? Za nim kupimy jajka z Orzechówki luzem - warto mieć własne opakowanie na jajka, bo tylko wtedy zapłacimy mniej za produkt spożywczy.



Fot. Pojemnik plastikowy wielokrotnego użytku, do przenoszenia jajek ze straganu, sklepu warzywnego w cenie 40,20 złotego w sprzedaży internetowej. Jajka mają długą przydatność do spożycia, a warto je kupić przynajmniej raz w tygodniu do lodówki, na różnego rodzaju przekąski. W marketach zwykle jajka mamy pakowane w papierowe wytłaczarki, których nie musimy od razu wyrzucać. Jaja wiejskie zwykle są sprzedawane luzem z wytłaczarek produkcyjnych po 30 sztuk.

Właścicielom fermy niosek w Orzechówce czerwone kury znudziły się na tyle, że postanowili kolorystycznie odświeżyć kurniki. W efekcie z taśmy zjeżdżają nie tylko tradycyjne kremowe lub brązowe, ale również całkiem białe jajka.Producenci jaj z Orzechówki liczą na to, ze  klienci zauważą odmienny towar z Podkarpacia.Codziennie na tej fermie z dwóch kurników taśmami do magazynu zjeżdża 37 tysięcy jaj. Pomysły na nowe towaru rodzą się w chwilach, gdy zyski zaczynają spadać.Tak było i tutaj. Wystarczyło, że zdrożały pasze dla kur i wzrosły koszty energii.A już produkcja jaj stała się droższa o kilka groszy, na każdym jajku.Właściciele fermy w Orzechówce mają w zanadrzu kolejny pomysł na rolniczy biznes. Chcą częściowo zastąpić chów klatkowy kur - ściółkowym.Bo nie trzeba porad wybitnych specjalistów, by wiedzieć, że im większe wygody mają kury tym smaczniejsze znoszą jaja. Nadal wiele kur nie żyje jak na wolności w naturze, a głównie są trzymane w dużych kurnikach. Standardowe 2 jajka na 100 gram powinny zawierać: 

  • Wartość energetyczna świeżych jaj kurzych na 100 gram - 138 Kcal / 576 KJ
  • Białko ogółem - 11,0 gram
  • Tłuszcz - 10,0 gram
  • Węglowodany - 1,0 gram
  • Wapń - 42,0 miligram - Ca
  • Fosfor - 182,0  miligram - P
  • Żelazo - 2,2 miligram - Fe
  • Magnez - 11,0 miligram - Mg
  • Ekwiwalent retinolu - 334,0 ug 
  • Witamina B1 - 0,08 miligram
  • Witamina B6 - 0,16 miligram
  • Witamina PP - 0,1   miligram

Opis kaloryczności jajka w Kuchni Polskiej wynika, nie z norm producenta fermy jajek, a polskich norm żywienia ludności z roku 1983, opisanych tabel w książce Zofii Zawistowskiej, pod tytułem: ,, Potrawy niskokaloryczne ''. Wedle tego przekładu źródłowego i systemu ZUS i Banku Europejskiego - ( Zakładu Ubezpieczeń Społecznych i Obrotów Bankowych - Światowo ), mogę przybliżać normy spożycia niektórych produktów spożywczych na 100 gram. Osoby z cukrzycą lub otyłością - zaburzeniami pracy wątroby, powinny bazować na przepisach kulinarnych o niższym indeksie glikemicznym, bez głodzenia się. Nasze podkarpackie jajko powinno zawierać przede wszystkim wagę. Bo jedni mogą zjeść więcej jajek, a inni mogą zjeść ich mniej. Dla osoby z otyłością wystarczy już 1/2 jajka - czyli około 25 gram, jedna porcja. Dla osoby zapadającej na wirusowe zapalenie wątroby, spożycie jajek wzrasta do 1 sztuki, na dobę - czyli 50 gram, a na pewno nie jest wadą w chorobach powikłanych, przygotowanie przepisu kulinarnego z 4 jajek - czyli 200 gram z produktami zbożowymi. Zwykle odpady z jajek kurzych w Kuchni Polskiej powinny wynosić 11 %.  Standardowo liczymy spożycie jajek przez ludność Polski z 1990 roku, na jedną dobę może wynieść w ekonomi żywienia, przekładu źródłowego książki, pod tytułem - ,, Kuchnia Polska '' :

  • Matka pracująca umiarkowanie - 1/2 sztuki
  • Ojciec pracujący ciężko - 1/2 sztuki 
  • Córka do dwunastego roku życia - 1 sztuka
  • Syn do piętnastego roku życia - 1 sztuka 
  • Razem spożycie produktu w kg  na 4 osoby - 3 sztuki.

Na pewno u osobników, u których stwierdza się Francuskie lub Niemieckie pochodzenie przodków wartość spożycia jajek wzrasta do 4 sztuk wedle kuchni zagranicznej, w czteroosobowej rodzinie - osoby te cechują się niską odpornością na choroby wewnętrzne. Kuchnia Polska jest bogatym źródłem przepisów jajecznych, gdy Polak wrzuca do pączków 10 jajek, to w przepisie białoruskim już tylko 2 jajka do pączków, a tak po Europejsku powinno być ich minimum cztery, dla czterech osób - 200 gram. 


Nie tylko Śledzie w diecie i polityce państwa


Fot. W sprzedaży sklepów rybnych zwykle mamy gotowe płaty śledziowe lub już upieczone w cieście. Standardowe żywienie ludności w kuchni niskokalorycznej rybą wynosi, w zależności od wykonywanych czynności fizycznych na dobę:

  • Mężczyzna z zajęciami siedzącymi - 140 gram 
  • Mężczyzna umiarkowanie pracująca - 150 gram 
  • Kobieta z zajęciami siedzącymi - 130 gram
  • Kobieta umiarkowanie pracująca - 150 gram

Śledź oceaniczny, śledź atlantycki, śledź pospolity, śledź – gatunek ławicowej ryby morskiej z rodziny śledziowatych. Blisko spokrewniony ze śledziem pacyficznym. Obydwa gatunki – powszechnie określane nazwą śledź – miały olbrzymie znaczenie gospodarcze stanowiąc główny cel połowów w rybołówstwie morskim.Śledzie są bogatym źródłem pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawierają sporo tłuszczu, jednak jest to największa zaleta śledzi! Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią dobroczynne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, - m.in. kwasy omega-3 (100 g śledzia dostarcza 1,2 – 1,7 g kwasów omega 3). Wspomagają one odporność, pomagają zapobiegać chorobom serca, regulują ciśnienie tętnicze krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Poza tym wzmacniają kości i wspomagają pracę oczu. Śledzie, dzięki zawartości kwasów omega-3, wpływają też na nastrój, zwiększając poziom serotoniny, działają przeciwdepresyjnie, wzmacniają pamięć i koncentrację.

Śledź może osiągnąć długość od 30 do 45 cm. Żyje do 25 lat, uważany za chwast w Bałtyku - Jak większość ryb drapieżnych, żywiących się innymi rybami, tępi skorupiaki, oraz narybek innych ryb, oraz żywi się planktonem - jego wszechstronny jadłospis, daje mu szansę na przetrwanie gatunku. Samica Śledzia składa do 100 000 jaj, zwanych ikrą opadającą na dno,i wymywaną na brzeg morza. Przerażenie z larwy w narybek trwa około 6 miesięcy - okres ochrony ryb morskich przypada od 15 września do końca lutego. Tak na prawdę nie można złowić tej ryby, gdy ma mniej niż 16 cm długości. Śledź żyje stadnie i w okresie dojrzewania, wypływają na głębokie wody do 250 metrów w głąb Morza Bałtyckiego, Atlantyku, Oceanu Arktycznego, La Manche.



Fot. Sklep Rybny - Czy Ryby będą tylko dla bogaczy ? Bo droższe są niż Baranina - comber około: 50,00 zł za 1 kg, lub Wołowina - rozbef ( Stek ):   30,00 zł za 1 kg.  Czy wież, że odpady z ryb mogą wynosić, aż 52 %; ości, głowa, wnętrzności, skóra, płetwy. Jednak odpady na drodze wysuszenia, mogą pozostać mączką rybną, do karmienie zwierząt rybożernych, a zarazem drapieżnych ryb. Lekarze biją na alarm ! Nie uczcie dzieci jadać ryb z ościami lub mięsa zwierząt z kością.

Jeden z ważniejszych gatunków rybołówstwa morskiego jest Śledź. Popularny w zastosowaniach kulinarnych od zamierzchłych czasów dzięki łatwości przechowywania po zasoleniu. Spożywany jest również w stanie świeżym, wędzonym, po zamrożeniu, w postaci konserw i marynat, a także smażony. Polska w Unii Europejskiej jest krajem specyficznego planowania administracyjnego od lat 80, w których chodzi o ograniczenie nadprodukcji żywności, lub zapobieganiu braku żywności - niedożywieniu, stawiając głównie na państwo opiekuńcze. W ostatnich latach 2018 - 2019 stały się modne projekty w Unii Europejskiej - ogólnego planowania nie tylko rynku pracy. To może i dobrze, bo Litwa w ogóle ryb nie jada - a ryby nie trafiają do sklepów litewskich, a wszystko co posiadają wywożą za granicę - będąc potentatami rybołówstwa. Morze Bałtyckie jest specyficznym terytorium wielu krajów Europy.

 Podstawowe dane Głównego Urzędu Statystycznego i wskaźniki charakteryzujące sytuację społeczno-gospodarczą kraju, prezentowane w postaci szeregów danych - miesięcznych, kwartalnych i rocznych - z zakresu m.in. rachunków narodowych, demografii, rynku pracy i wynagrodzeń, świadczeń społecznych, cen, podstawowych obszarów gospodarki narodowej (rolnictwo, przemysł, budownictwo, rynek wewnętrzny, transport) i handlu zagranicznego, a także podaży pieniądza, finansów publicznych, wyników finansowych przedsiębiorstw niefinansowych oraz nakładów inwestycyjnych. Miesięczne lub kwartalne dane charakteryzujące sytuację społeczno-gospodarczą województw oraz państw Unii Europejskiej.

Spójrzmy prawdzie w oczy - jest polaków od lutego 2019 roku - 38 399 tysięcy, urodziło się 8,7 %. Na świat nie przyszło 2,5 % ludności. Szczególnych walorów przyrodniczych mamy 32,5 %. Budżet państwa polskiego mocno administracyjne kuleje - Polska ma 792,9 miliona długu. Cena powierzchni 1 m 2 budynków od lat 80, wzrosła do 4 385 zł. W latach 80 żeby mieszkać w Spółdzielni Mieszkaniowej w Brzozów, trzeba było mieć na książeczce mieszkaniowej 4 000 zł na 30 m 2 lokalu. Koniunkcja gospodarcza z Kodeksu Pracy chodzi w Polsce na 102,2 % normy, a nie 200 % z Kodeksu Pracy. W przybliżeniu ludność Polski wykonuje pracę na poziomie 52,2 % i aż 63,0 % polaków osiągnie wiek rentowy lub emerytalny z najniższą socjalną w statystykach ZUS. Może Bałtyckie ma mocny podział polityczny w Europie, gdy wody są podzielone między; Dania, Niemcy, Polska, Litwa, Łotwa, Estonia, Rosja, Finlandia, Szwecja. Polska z wód Morza Bałtyckiego, w równych częściach systemu pracy na 200 % i podziału politycznego, może wody morskie wykorzystać tylko 22,23 %, dla różnych gatunków ryb - małych; typu Sardynka lub Śledź i olbrzymich; - typu Sum i Jesiotr od 2 do 8 metrów długości, średniej wielkości ,, Rekina '' do 6 metrów długości lub też Foki, pod ścisłą ochroną gatunków zagrożonych wyginięciem. Gdyby przyjąć, że każdy Polak ma wykupić w danym roku kalendarzowym 10 kg Śledzia, to populacja ryb musiała by być dość znaczna, po za wyżywieniem innych ryb drapieżnych - tak cenionych w sklepach rybnych.



Fot. Czy przyszłość Polskiej i Europejskiej gastronomi będzie w przyszłości tak wyglądać ? Cena za ten przysmak z bułki i śledzia oraz kiszonego ogórka z cebulką to w zależności od miejsca w Europie, umiejscowienia Baru szybkiej obsługi od € 2.50 do € 3.80 - za kanapkę.

Na podstawie art. 90 ust. 1 pkt 1 ustawy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 1 i 2 rozporządzenia Rady (UE) 2017/1970 z dnia 27 października 2017 r. ustalającego uprawnienia do połowów na 2018 rok w odniesieniu do niektórych stad ryb i grup stad ryb w Morzu Bałtyckim oraz zmieniającego rozporządzenie (UE) 2017/127 (Dz. Urz. UE L 281 z 31.10.2017, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 24 z 27.01.2018, str. 6 z poź. zm. - zob.: prawo.sejm.gov.pl. Na jedną osobę przypada 10 kg Śledzia (Clupea harengus) i tylko 14 sztuk Dorsza, lub innych mieszanych ryb w połowach wędkarskich na morzach lub oceanach. Osoba fizyczna ma prawo do wykupienia praw połowu ryb morskich oraz górskich w obliczeniach na sztuki i kilogramy w danym roku kalendarzowym:

na podstawie art. 90 ust. 1 pkt 1 ustawy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 1 i 2 rozporządzenia Rady (UE) 2017/1970 z dnia 27 października 2017 r. ustalającego uprawnienia do połowów na 2018 rok w odniesieniu do niektórych stad ryb i grup stad ryb w Morzu Bałtyckim oraz zmieniającego rozporządzenie (UE) 2017/127 (Dz. Urz. UE L 281 z 31.10.2017, str. 1 oraz Dz. Urz. UE L 24 z 27.01.2018, str. 6)

Tekst pochodzi z: https://www.wladek.pl/wedkarstwo/okresy-ochronne-ryb-morskich.html
  • Belona pospolita - 10 sztuk 
  • Dorsz - 14 sztuk
  • Leszcz - 10 sztuk 
  • Lin - 5 sztuk 
  • Łosoś - 2 sztuki 
  • Okoń - 6 Kg
  • Pstrąg - 10 Kg
  • Sandacz - 6 sztuk 
  • Śledź - 10 Kg 
  • Węgorz - 2 sztuki

Na obszarach morskich Rzeczypospolitej Polskiej ustanawia się dla wykonywania rybołówstwa rekreacyjnego wymiary ochronne dla poszczególnych gatunków ryb:

1) Bolenia (Aspius aspius) – 40 cm długości; 2) Certy (Vimba vimba) – 30 cm długości; 3) Dorsza (Gadus morhua) – 35 cm długości; 4) Gładzicy (Pleuronectes platessa) – 25 cm długości ; 5) Jazia (Leuciscus idus) – 25 cm długości; 6) Leszcza (Abramis brama) – 40 cm długości; 7) Lina (Tinca tinca) – 28 cm długości; 8) Łososia (Salmo salar) – 60 cm długości; 9) Miętusa (Lota lota) – 40 cm długości; 10) Nagłada (Scophthalmus rhombus) – 30 cm długości; 11) Okonia (Perca fluviatilis) – 20 cm długości; 12) Płoci (Rutilus rutilus) – 20 cm długości; 13) Sandacza (Sander lucioperca) – 45 cm długości; 14) Siei (Coregonus lavaretus) – 40 cm długości; 15) Storni (Platichthys flesus) – 23 cm długości; 16) Suma (Silurus glanis) – 70 cm długości; 17) Szczupaka (Esox lucius) – 50 cm długości; 18) Śledzia (Clupea harengus) – 16 cm długości; 19) Troci (Salmo trutta m. trutta) – 50 cm długości; 20) Skarpia (Scophthalmus maximus) – 30 cm długości; 21) Węgorza (Anguilla anguilla) – 50 cm długości; 22) Wzdręgi (Scardinius erythrophthalmus) – 20 cm długości; 23) Zimnicy (Limanda limanda) – 25 cm długości.



Jakie to jest obciążenie dla Polski, gdy warszawskie zoo nie było w stanie utrzymać jednego Rekina, który może mieć do 10 metrów długości. Jednak Polska boryka się, nie tylko z brakiem terrarium dla dużych ryb, ale też drapieżnikami - głodującymi wilkami lub niedźwiedziami i innymi sakami, żywiącymi się rybami, ptakami drapieżnymi polującymi na ryby, oraz gadami pływającymi w rzekach dla żeru. Nasz Polki Jesiotr czy Sum, wygląda jak dziecko ,, Rekina '' - mające do 2 - 8 metrów. Taka to ciekawostka, gdy w marketach, można kupić mięso z Rekina.

Jeden z najbardziej znanych rekinów – żarłacz biały pływa do głębokości 1200 metrów, rekin tygrysi do około 900 metrów. Istnieje gatunek rekina (foremkowy), który żyje na głębokości ponad 3500 metrów. Rekiny żywią się dużymi rybami, fokami, delfinami, żółwiami morskimi. Najgroźniejsze gatunki to: żarłacz biały, żarłacz tygrysi i żarłacz tępogłowy. Jako jedyne zabiły ponad 10 osób, broniąc swego siedliska. Rekin może żyć 500 lat, a polski Jesiotr tylko 60 lat. Maksymalna głębokość Morza Bałtyckiego to 459 metrów głębokości, nie tylko w granicach Polski.


Fot. Gdy ochrona przyrody bije się w Europie o każdy centymetr ochronny ryby, w tym czasie Japonia zabija ryby mające 200 Kg. Szynka japońska z ryb morskich wygląda o wiele okazalej niż świnia lub krowa. Wyobraźmy sobie, że Krowa ma do 580 Kg, Świna do 360 kg, a ta ryba 200 kg - choć już pobito rekord Tuńczyka na 400 Kg. Co karaj to inny obyczaj, gdy w Japonii występuje najwięcej chorób z przyczyn jadania nie gotowanego mięsa - tak zwanej ówcześnie diety:  ,, paleo ''.


Fot. Podkarpacki Pstrąg i Troć była by rekordzistą gdyby mieszkała w Islandki. Ten pstrąg ma 1 metr długości i 12 kg wagi. Na pewno na Podkarpaciu w marketach kupimy pstrąga z ościami na 100 gram, a nawet z głową do 16 cm - na patelnię.


Fot. Pstrąg świeży na Podkarpaciu - zachodzi tylko pytanie, kto by chciał jeść pstrąga z głową i ościami....? Bo tak mała ryba, tkanki mięsnej prawie nie posiada.Cena promocyjna w marketach 1,90 zł za 100 gram. Wymiar ochronny pstrąga 25 cm.


Zakaz chodzenia w klapkach, a nie ma zakazu obgryzania kości i ości...




Jak się okazuje mamy nowy zakaz chodzenia w klapkach, szkoda tylko, że nie wywieszono zakazu:

  • Zakaz chorowania na cukrzycę
  • Zakaz chorowania na płaskostopie 
  • Zakaz chorowania na ostrogi piętowe 
  • Zakaz chorowania na zapalenie kaletki maziowej ścięgien stóp 
  • Zakaz obgryzania ości oraz kości  - zwłaszcza z kurczaka i ryb, tak modnych i tanich ćwiartek

A cóż to ma wspólnego z mięsem zwierząt lub rybami ?  A jednak ma ! Nadmierne podanie niektórych składników pokarmowych, a zwłaszcza mięsa z kością może powodować stany zapalne kości u ludzi, a nawet rozrost kostny - dość bolesna i rzadka choroba DNA.  Uważa się że guzy piętowe - narośl kostna powstają przez, nadmierne zjadanie kurczaków z kością lub innego mięsa z kością lub ością - dużego stężenia nie tylko wapnia. Dodatkowe naroślą kostne, powodują nie tylko ból stóp, ale utrudniają chodzenie oraz stanie. Najczęściej choroba kostna dotyka osoby w podeszłym wieku, podatnych na zmiany DNA - a głównie gośćcowe. Leczenie nadmiernego przyrostu kostnego, leczy się w medycynie naturalnej wkładkami korkowymi oraz filcowymi w odpowiednim umiejscowieniu narośli. Pomija się już, ten przykry fakt spoconych stóp. W przypadku choroby stóp, typu zapalnego - bolesnego, poleca się noszenie klapek na czas określony i kupowania adidasów, które dobrze trzymają zapiętek. W przypadku zwichnięcia stopy - wypadku, jest polecane noszenie obuwia z szerokim obcasem, stabilizującym stopę, okłady podgrzewające stopę. Chodzenie w bandażu elastycznym trzymającym stopę w obolałych miejscach i nad piętek to nic przyjemnego, ani estetycznego - gdy wszyscy się pytają co się stało... Jednak zatrzymamy się na tym, że jedzenie mięsa z kością lub ością - może być szkodliwe dla osób starszych. Jednak zjadanie flawonoidów - czyli owoców i warzyw z rybą, miało by leczyć choroby stóp, wedle medycyny zagranicznej. Idąc do pracy w Unii Europejskiej, trzeba mieć do biura obcas wysokości 6 cm. Omijanie tego wymogu, dyskwalifikuje pracownika nie tylko biurowego na szczeblu aplikacji, który powinien nie obciążać stóp i chodzić jednak profilaktycznie w klapkach.


Fot. Nowoczesne klapki damskie do kuchni, łazienki i sprzątania innych pomieszczeń mieszkalnych, znacznie zmieniły swą formę, od klapek ortopedycznych, a zarazem uziemienia człowieka w przypadku porażenia prądem elektrycznym, przez urządzenia wykorzystujące energię elektryczną. 


Fot. Bandaż elastyczny - Ponoć nie ma leku na ostrogi piętowe lub inne dolegliwości stóp, można podać się operacji lub zabiegom zielarskim na bazie flawonoidów i wyciągów rybnych. Jedna internautka zeznaje, że ból ustąpił gdy moczyła stopy w wyciągu z obierek ziemniaka, a inna internautka podaje że nie trzeba operacji, a wystarczą tylko okłady z rozmarynu. Gdy Ja cierpiałam na bóle nóg, okazało się że nie rakowate guzy pojawiły się na macicy i stopach - jako ostrogi. Stosuję do ustnie preparaty i ból ustąpił od krzyża aż po stopę - choć stopa nadal boli:

  • Nalewkę z jemioły 
  • Herbatę czarną bez cukru 
  • Kasza z rozmarynem 
  • Ziele macierzanki do herbaty czarnej 
  • Sok z jabłka lub cytryny 

Owijam stopę zawsze gdy mogę lub muszę chodzić bandażem elastyczny, usztywniając napiętek, piętę, śródstopie oraz miejsca w których palce się zginają. Można podać się jeszcze masażom stóp u rehabilitanta. A jednak pielęgniarka twierdzi, że ból nie ustąpi do tond do puki wyrostka kostnego, nie usuniemy operacyjnie. Zdarza się, że osoba połknie kość lub ość, a ta przyrośnie do układu kostnego człowieka, niczym ludzkie ucho do grzbietu myszy w transplantologii. Medycyna farmakologiczna i naturalna, nie znajduje leku na przyrosty kostne. Jest tylko rehabilitacja lub ostatecznie operacja.




Komentarze