Świerci kurczaka z kaszą i rozmarynem

Fot. Świerci kurczaka z kaszą i rozmarynem
  • 500 gram ćwierci z kurczaka 
  • 200 gram kaszy jaglanej 
  • 100 gram cebuli 
  • 150 gram jabłka 
  •   10 - 20 gram masła  
  • Przyprawy do smaku; rozmaryn, chili, czosnek, goździki. 


Zagotować 200 ml wody w czajniku i zaparzyć napar z rozmarynu, a następnie usunąć zioła ( napar z rozmarynu nie powinien tłumić smaku kaszy i dodatków do kaszy, stosować oszczędnie ). Do tak przygotowanego naparu z 1 łyżeczki rozmarynu wkładamy kaszę jaglaną i gotujemy 20 minut do miękkości.  W tym czasie obieramy połowę dużego jabłka i połowę cebuli, a następnie kroimy w plastry, dodając łyżkę masła i goździk - szklimy cebulę. Gdy kasza będzie ugotowana, przekładamy do wysmarowanej miski, odcedzoną kaszę, podprawiamy do smaku solą, oraz przybieramy cząstkami jabłka i cebuli.

W tym czasie należy o panierować ćwierci kurczaka w przyprawach; sól, chili i czosnek, podpiec trochę w piekarniku, gdy gotowała się w tym czasie - równocześnie kasza.  Przekładamy podpieczone ćwierci, oraz odtłuszczone do miski z kaszą, przykrywamy pokrywką i jeszcze zapiekamy.  Podawać gorące po wyciągnięciu z piekarnika z surówkami lub gotowanymi warzywami. 

Uwaga: Osoby nie mające problemów z trawieniem kasz i zbóż, mogą ziół do gotowania kaszy nie dodawać i gotować wedle instrukcji na opakowaniu.  Ja akurat w cukrzycy typu 2 mam ciągle problem z trawieniem i metabolizmem, a głównie wzdęciem i wiatrami, a więc dodaję zioła wspomagające trawienie.  Rozmaryn ostatnio na internecie jest reklamowany, jako środek na bolące stopy w unikaniu operacji stup, ponoć ziele nie zawodne w zapaleniu ścięgien i mięśni. Nie tylko jako zioło do kasz w Kuchni Polskiej.  Kurczak po afrykańsku, to głównie czosnek, cebula, papryka, lub też orzeszki ziemne. Jednak dziś zamiast po afrykańsku dodać pomarańcze, dodam po litewsku do kaszy jabłko - bo ponoć kwas jabłkowy też leczy obolałe mięśnie i ścięgna, jak czosnek zawierający siarkę - główny składnik w leczeniu nie tylko robaczycy, ale też wzmacniający mięśnie i ścięgna, działając przeciwbólowo. Kasza tylko poprawia kondycję jelit i jest wskazana nawet dla kobiet będących w ciąży. Wiadomo też, że kapusta wzdyma, działa przeciwbólowo, leczy cukrzycę, marchew wzmacnia wzrok i wątrobę, pietruszka działa moczopędnie jak krwawnik w chorobach kobiecych, a cebula obniża glukozę.


Surówka z kapusty kiszonej. 

Fot. Surówka z kapusty kiszonej

  • 100 gram kapusty kiszonej
  • 100 gram pietruszki korzeniowej
  • 100 gram jabłka
  • 100 gram cebuli
  • 100 gram marchewki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • Przyprawy; mielony kminek, mielony pieprz czarny

Warzywa i owoce oczyścić i zetrzeć na tarce do jarzyn, przełożyć do salaterki, dodać kapustę kiszoną i podprawić przyprawami i olejem. Wstawić do lodówki, by surówka się sklarowała. Jeżeli osoby mogą jadać cukier, mogą sobie go do surówki dosypać w nie wielkiej ilości do smaku.



Komentarze