Fot. Świerci kurczaka z kaszą i rozmarynem
- 500 gram ćwierci z kurczaka
- 200 gram kaszy jaglanej
- 100 gram cebuli
- 150 gram jabłka
- 10 - 20 gram masła
- Przyprawy do smaku; rozmaryn, chili, czosnek, goździki.
Zagotować 200 ml wody w czajniku i zaparzyć napar z rozmarynu, a następnie usunąć zioła ( napar z rozmarynu nie powinien tłumić smaku kaszy i dodatków do kaszy, stosować oszczędnie ). Do tak przygotowanego naparu z 1 łyżeczki rozmarynu wkładamy kaszę jaglaną i gotujemy 20 minut do miękkości. W tym czasie obieramy połowę dużego jabłka i połowę cebuli, a następnie kroimy w plastry, dodając łyżkę masła i goździk - szklimy cebulę. Gdy kasza będzie ugotowana, przekładamy do wysmarowanej miski, odcedzoną kaszę, podprawiamy do smaku solą, oraz przybieramy cząstkami jabłka i cebuli.
W tym czasie należy o panierować ćwierci kurczaka w przyprawach; sól, chili i czosnek, podpiec trochę w piekarniku, gdy gotowała się w tym czasie - równocześnie kasza. Przekładamy podpieczone ćwierci, oraz odtłuszczone do miski z kaszą, przykrywamy pokrywką i jeszcze zapiekamy. Podawać gorące po wyciągnięciu z piekarnika z surówkami lub gotowanymi warzywami.
Uwaga: Osoby nie mające problemów z trawieniem kasz i zbóż, mogą ziół do gotowania kaszy nie dodawać i gotować wedle instrukcji na opakowaniu. Ja akurat w cukrzycy typu 2 mam ciągle problem z trawieniem i metabolizmem, a głównie wzdęciem i wiatrami, a więc dodaję zioła wspomagające trawienie. Rozmaryn ostatnio na internecie jest reklamowany, jako środek na bolące stopy w unikaniu operacji stup, ponoć ziele nie zawodne w zapaleniu ścięgien i mięśni. Nie tylko jako zioło do kasz w Kuchni Polskiej. Kurczak po afrykańsku, to głównie czosnek, cebula, papryka, lub też orzeszki ziemne. Jednak dziś zamiast po afrykańsku dodać pomarańcze, dodam po litewsku do kaszy jabłko - bo ponoć kwas jabłkowy też leczy obolałe mięśnie i ścięgna, jak czosnek zawierający siarkę - główny składnik w leczeniu nie tylko robaczycy, ale też wzmacniający mięśnie i ścięgna, działając przeciwbólowo. Kasza tylko poprawia kondycję jelit i jest wskazana nawet dla kobiet będących w ciąży. Wiadomo też, że kapusta wzdyma, działa przeciwbólowo, leczy cukrzycę, marchew wzmacnia wzrok i wątrobę, pietruszka działa moczopędnie jak krwawnik w chorobach kobiecych, a cebula obniża glukozę.
Surówka z kapusty kiszonej.
Fot. Surówka z kapusty kiszonej
- 100 gram kapusty kiszonej
- 100 gram pietruszki korzeniowej
- 100 gram jabłka
- 100 gram cebuli
- 100 gram marchewki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Przyprawy; mielony kminek, mielony pieprz czarny
Warzywa i owoce oczyścić i zetrzeć na tarce do jarzyn, przełożyć do salaterki, dodać kapustę kiszoną i podprawić przyprawami i olejem. Wstawić do lodówki, by surówka się sklarowała. Jeżeli osoby mogą jadać cukier, mogą sobie go do surówki dosypać w nie wielkiej ilości do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz