Fot. Przepis kuchni francuskiej z XVIII w. - Kapłon na Marengo.
- 1 Kapłon z koguta
- 4 listki świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki cebuli dymki od zielonych części
- 200 gram oliwek czarnych lub zielonych w zalewie
- 1 przecier pomidorowy
- 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
- Przyprawy: papryka w proszku chili, pieprz czarny, liść laurowy, sól.
Fot. Kurczaka oczyścić i podzielić na części,(najlepsze do tego przepisu kulinarnego są kapłony z kurczęcia ), natrzeć olejem słonecznikowym , czosnek obrać i poszatkować, posypać kapłony, bazylię posiekać i przyprawić kapłony, cebulkę od zielonych części pokroić w prążki i obłożyć kapłony, przyprawić przyprawami do smaku; solą, pieprzem, papryką, liściem laurowym.
Fot. Tak przygotowanego kurczaka, przełożyć na patelnię typu wok.
Fot. Przykryć pokrywką i przełożyć do lodówki na 30 minut, by mięso się zmacerowało.
Fot. Po wyjęciu z lodówki obsypujemy kapłony oliwkami z zalewą, najlepiej czarnymi - ale dziś, akurat nie mam czarnych oliwek, a więc będą zielone w słonej zalewie. Tak przygotowanego kurczaka, stawiamy na kuchni i dusimy na wolnym ogniu, aż się udusi z ziołami i oliwkami.
Fot. Gdy kapłon nam się udusi, pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy z odrobiną wody, tak by powstał sos pomidorowy. Podzielony kapłon, układamy na talerze i polewamy sosem. Do potrawy świetnie pasują frytki, lub pieczone ziemniaki na maśle.
Fot. Gdy kapłon nam się udusi, pod koniec duszenia dodajemy przecier pomidorowy z odrobiną wody, tak by powstał sos pomidorowy. Podzielony kapłon, układamy na talerze i polewamy sosem. Do potrawy świetnie pasują frytki, lub pieczone ziemniaki na maśle.
Kapłon po francusku z młodego koguta
Fot. Kapłon z kurczaka z młodymi pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Fot. Kura rogato - czuba. Hodowcy i Kury tworzą mieszanki ras i oto mamy od 5 czerwca 2019 roku nową rasę kur, z rodowodem nie tylko Piemontu. Stworzono kurczaka z pochodzeniem włoskim - sycylijskim, szwajcarskim oraz francuskim. Kura alla Byk... z mieszanki, nie tylko kuropatwy.
Fot. Stary herbarz włoski - ,, Ciolek - I '', czy akurat będzie adoptowany, jak kurczak rogato - czuby w poczet Poniatowskich ? Wiadomo, że herb ciołek pochodzi z włosko - polskiego placu boju, w innej odmianie z armatami. Tak czy inaczej hodowca kurczaków z krzyżówki, usiłuje je sprzedać na OLX, a tak na prawdę nie wiadomo, kto te kurczaki adaptuje do swej rodziny. Zwłaszcza, że herbu ciołek, nie ma już chwastów, a raczej pióra niczym u herbarza lepliwa. A może tak na prawdę kurczaki rogato - czube, zyskają popularność w śród zodiakalnych Byków, nie tylko w Polsce. Edward Milczanowski - zodiakalny Byk - czyli po prostu; ,, Ciul '', a czy kurczaki rogato - czube, też pozostaną ,, Ciołkami '', pozostanie chyba tajemnicą historii, nie tylko u Poniatowskich - gdy powstała nowa krzyżówka rasy kur.
Historia herbu: Taurus, Biała, Ciołek. Odmiana herbu przysługująca książętom Poniatowskim. Z nich: bracia Kazimierz (urodzony w 1721 roku, zmarł w 1800 roku), Andrzej (urodzony w 1735 roku, zmarł w 1773 roku) oraz Michał Jerzy (urodzony w 1736 roku, zmarł w 1794 roku) otrzymali w 1764 roku od Sejmu dziedziczne tytuły książęce w Polsce, wspomniany Andrzej (urodzony w 1735 roku, zmarł w 1773 roku) otrzymał w 1765 roku od cesarza Józefa II tytuł książęcy w Austrii dziedziczony na zasadzie primogenitury, wygasły w 1813 roku, bracia Karol (urodzony w 1808 roku, zmarł w 1887 roku) i Józef (urodzony w 1816 roku, zmarł w 1873 roku) uzyskali w 1847 roku we Włoszech tytuły "książąt di Monte Rotondo" związane z posiadaniem dóbr ziemskich w Toskanii oraz otrzymali w 1850 roku dziedziczne tytuły książęce w Austrii. Inne odmiany herbu, bez ptaka pochodzą całkiem od innego odłamu klanu rodowego, a jednak nadal herbowy ,, Ciołek ''. Na przykład herb Ciołek - Bonelii, ma okazały pióropusz niczym herb lepliwa.
Słownik polski - Ciołek:
Fot. Wermut – wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi; (najczęściej piołunem, a także szałwią, kolendrą, goździkami, gałką muszkatołową i in.). Zawartość alkoholu waha się w granicach 12–20% obj., (może być wzmacniane alkoholem). Bywa dosładzane cukrem lub karmelem. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego piołun. Początkowo był to napój leczniczy. Za wynalazcę wermutu uchodzi kupiec z Turynu Antonio Benedetto Carpano. Wino było wówczas zaprawiane piołunem. Dzisiejsza nazwa powstała dopiero w XIX w. Napój stał się popularny, pity nie tylko dla zdrowia, ale i dla przyjemności, podawany z lodem oraz cytryną. Wermut Marengo - produkcji Ukraińskiej, nie wiele ma wspólnego z tradycją XVIII w. na terenach Europy. A jednak wermut uchodzi za najlepsze wino ziołowe, na różne choroby. Piołun draganek - estragon, oryginalna przyprawa francuska do potraw.
Fot. Mapa i miast Piemontu: Stolicą regionu jest Turyn (Torino), a w jego skład, oprócz turyńskiej, wchodzą prowincje Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Verbano-Cusio-Ossola oraz Vercelli. Piemont to 2. pod względem wielkości (25.399 km2) i 5. z uwagi na liczbę mieszkańców (4 mln 288 tys.) obecnie region we Włoszech. Przez wiele lat Piemont, pozostawał pod silnym wrażeniem Francji, może, dlatego przepis: ,, Kurczę Marengo '' - ma głębokie uzasadnienie z przepisu francuskiego o nazwie regionalnej: ,, Kurczak na winie ''. I może też tak bogato reklamowanych trunków, z długą tradycją leżakowania w Piemont:
Rys. Rozróżniać 99 kolorów ziemi, więcej niż inni ludzie: ,, Marengo ''. To jak ten kurczak wyglądał z przepisu ,, Kurczę Marengo '' - była to kolorystyczna rasa kurczaka, czy przypalmy kurczak z popiołu... za czasów Napoleona Bonaparte, Habsburga, oraz Poniatowskiego z XVIII w., pozostanie za pewne z czasem tajemnicą, gdy w Piemont kurczaków nie ma, a są Kuropatwy i Bażanty.
Fot. Luksusowy domek dla kur - ,, Poulet '' z wybiegiem to już nie jest marengo, a poulet i nawet nie kurczak, a kurnik z wybiegiem. Jeszcze jedno stwierdzenie z przepisu kulinarnego Kurczak Marengo - Poulet Marengo. To ten kurnik też był popielaty - marengo czy był tylko kurnikiem ? Fakt jest faktem, że ten kurnik nie jest koloru marengo, a raczej zbliżonego do koloru ziemi umbra. Trochę to zawiłe i nie stylistyczne w tłumaczeniach na polski język nie znajdziemy słowa kurnik. Poulet – rzeczownik francuski; kurczak - poulet, kurczę - poulet, poussin, liścik miłosny - poulet, Kurnik - levolailler - handlarz drobiem, kurnik, lepoulailler - kurnik, sprzedawca drobiu, kojec, galeria, jaskółka, paradyz lebasse-cour- podwórze, kurnik, ptactwo domowe, drób, lejuchoir - kurnik, grzęda dla ptactwa domowego.Tak na prawdę w języku francuskim nie da się przetłumaczyć słowa polskiego ,, kurnik '' - bo ma kilka znaczeń. Tłumacz Google - Domek dla Kuczaków po francusku:
Fot. Kapłon z kurczaka z młodymi pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Fot. Chicken marengo ( czyli kapłon - kogut, po francusku w sosie pomidorowym z oliwkami i ziołami, typowymi dla kuchni francuskiej, jak zioła prowansalskie i tu nie można nawet ominąć masła francuskiego z cebulą, czosnkiem, nacią pietruszki ) - łączy kultury trzech arystokratycznych rodów; Habsburgów, Francuzów oraz Włochów. Bitwa pod Marengo – decydująca bitwa drugiej kampanii włoskiej Napoleona, stoczona w dniu 14 czerwca 1800 r., z armią austriacką pod wodzą generała Michaela von Melasa. Dziś jest dzień walecznego Michaela - Księcia na Niebiosach z Biblii Tysiąclecia. Dzień też aktorski - pod tym samym imieniem. Przepis kulinarny powstał za czasów Napoleona Bonaparte - jak opisuje to kuchnia francuska, ponoć najstarsza i najlepsza na świecie. W Polsce utarła się włoszczyzna, lub frytki z pikantnym keczupem do mięs na gorąco.
Kurczę Marengo - Poulet Marengo originale
fot. Poulet Marengo originale - czyli po polsku: ,, Kurczę marengo ''
Po raz pierwszy w życiu przybył do miasteczka w Piemont niedaleko Aleksandrii, Napoleon Bonaparte , gdzie po wygranej bitwie spożył ,, Kurczę marengo '' w 1800 r. I właśnie tak go oryginalnie przyrządzono, jak na zdjęciu w sosie pomidorowym:
- 1 kurczę
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz mielony
- mąka do oprószenia kurczaka
- 200 ml białego wina
- 200 ml bulionu z cielęciny
- 100 gram drobnych pieczarek
- 100 gram zielonego groszku
- 10 - 12 czarnych oliwek
- 1 ząbek czosnku
- Nać pietruszki
Kurczaka oczyścić i podzielić minimum na 4 części, obsmażyć kurczaka na oleju z wszystkich stron. Dodać przecier pomidorowy, sól, pieprz, oprószyć mąką, i piec do puki sos nie nabierze ciemnej barwy. Dodać wino i wywar z cielęciny, całe lub pokrojone pieczarki, zielony groszek, czarne oliwki, roztarty czosnek i wszystko udusić do miękkości. Porcje koguta wyłożyć na półmisek, obłożyć grzybami i oliwkami, polać potrawę obficie gorącym sosem i przybrać zieloną nacią pietruszki. Podawać z kromkami zrumienionego chleba - grzankami.
Z historii kuchni Piemontu
Fot. Piemont o którym zapomnieli Polacy, ale jeszcze został przepis wielonarodowy ,, Poulet Marengo'' z XVIII w., na kartach historii wielu narodów.
Piemont – kraina historyczna podróży Napoleona Bonaparte i region administracyjny w północno - zachodnich Włoszech. Od zachodu graniczy z Francją, od północy ze Szwajcarią i regionem Dolina Aosty, od wschodu z Lombardią i Emilią - Romanią, a od południa z Ligurią.
Kuchnia Piemontu , a przemyślenia w Kuchni Polskiej - Kuchnia Piemontu słynie ona z wielowiekowej tradycji i czerpania tego, co najlepsze z kuchni francuskiej, szwajcarskiej, włoskiej. Oferuje najwykwintniejsze składniki jak trufle, sery, wędliny, czekolady, wina. Są dwa nurty kuchni piemonckiej, które razem przesądzają o jej wyrafinowaniu, magnificencji, i o tym, że jest ona niedoścignionym wzorem. Pierwszy to prosta kuchnia wiejska, drugi to wyrafinowane receptury mające swe korzenie w najlepszych tradycjach krajów, na pograniczu, których Piemont się znajduje. Ważnym produktem i bazą do posiłków są zboża. Piemont to uprawy pszenicy, ale i pola ryżowe z Vercelli, gdzie uprawia się cenioną odmianę ryżu Carnaroli. Stąd obecność w kuchni regionu mają: risotta jak panissa; ( z wieprzowiną, fasolą, żabimi udkami), pasty zwłaszcza ravioli agnolotti o charakterystycznym kwadratowym kształcie, długi, ręcznie cięty makaron tajarin, bułeczki i pieczywo, zwłaszcza grissini paluszki chlebowe wypiekane w Turynie od XVII wieku i podawane do każdego dania. Z ryżu i sera powstają krokiety, zapiekanki i placki. Jada się też jaja sadzone z dodatkiem trufli, omlety z warzywami i papryką, a także rodzaj cebulowego sufletu, zwanego tartrà.
W Piemoncie hoduje się sporo bydła, zwłaszcza szlachetnej rasy razza piemontese. Mięso przyrządza się pieczone, z rusztu, a bardzo często duszone w winie, czy jako tatar z marynowanej wołowiny - insalata di carne cruda. Obok wołowiny jada się króliki, dziczyznę ( bażanta, kuropatwy, z których powstają pasztety i terriny oraz sarnę, zająca), wieprzowinę, cielęcinę, kaczki, gęsi, kapłony, gołębie a także ryby ( liczne potrawy zawierają dodatek anchois i tuńczyka np. vitello tonnato- cielęcina w sosie tuńczykowym, czy bagna cauda ostry sos z czosnkiem, oliwą, anchois, warzywami, śmietaną podawany do mięs i warzyw a także jada się pstrągi górskie). Z mięs powstają cuda takie jak tutejsza Mortadella oraz Salamini italiani alla cacciatora. Z różnych rodzajów mięs powstaje danie frotto misto. Jest to potrawa z podrobów, o wielowiekowej historii: grasica, nerki, żyły, mózg, wątroba, jądra, płuca, warzywa, owoce suszone itd. Sporo przepisów zawiera podroby: smażona wątroba wieprzowa w recepturze griva, finazniera czyli gulasz z podrobów, ozorki, flaki, nóżki wieprzowe.Piemont to także doskonałe sery: Bra ser miękki lub dojrzewający, Castelmagno o ostrym smaku z niebieską pleśnią, Gorgonzola, Grana Padano, Murazzano z mleka krowiego, oraz koziego lub owczego. i inne. Powstaje z nich chociażby zniewalająca fonduta(fondue serowe).
Wszelkie dania, czy to mięsne, czy pasty, czy zupy, czy przystawki, mają tu zawsze akompaniament warzyw: szparagi, papryka, pomidory, ziemniaki, sałaty, fasole, cukinie a także wyrafinowany karczoch.W Piemoncie uprawia się też najwięcej w całych Włoszech orzechów laskowych, które chronione są znakiem IGP (chronione oznaczenie geograficzne). Z nich przyrządza się ciasteczka, ciasta, czekolady i nugaty, zwane tu torrone.Jada się też kasztany, pieczone lub glazurowane jako marrons glacés. Pośród rozmaitych słodkości królują ciasteczka z mąki kukurydzianej (meliga), suflet o smaku czekoladowym lub kawowym, zwany bonète ma kuchni piemonckiej bez słodkości. Kakao a właściwie czekolada oraz Nocciola di Piemonte to podstawy deserów. Cukiernictwo piemonckie jest w zdecydowanej czołówce światowej, klasa, bogaty smak, wyszukane receptury, sposób podania to przedsmak sensualnych wprost rozkoszy po ich degustacji. Bez piemonckich win nie ma piemonckiej kuchni. Wina z apelacji regionu należą do najściślejszej czołówki win świata, bogatych, zmysłowych, eleganckich, ponadczasowych.
I jeszcze jedno nikt w XXI wieku nie wspomina o hodowli kur w Piemoncie, a więc w której gospodzie Napoleon Bonaparte zjadł posiłek z koguta marengo ?
Kuchnia Piemontu , a przemyślenia w Kuchni Polskiej - Kuchnia Piemontu słynie ona z wielowiekowej tradycji i czerpania tego, co najlepsze z kuchni francuskiej, szwajcarskiej, włoskiej. Oferuje najwykwintniejsze składniki jak trufle, sery, wędliny, czekolady, wina. Są dwa nurty kuchni piemonckiej, które razem przesądzają o jej wyrafinowaniu, magnificencji, i o tym, że jest ona niedoścignionym wzorem. Pierwszy to prosta kuchnia wiejska, drugi to wyrafinowane receptury mające swe korzenie w najlepszych tradycjach krajów, na pograniczu, których Piemont się znajduje. Ważnym produktem i bazą do posiłków są zboża. Piemont to uprawy pszenicy, ale i pola ryżowe z Vercelli, gdzie uprawia się cenioną odmianę ryżu Carnaroli. Stąd obecność w kuchni regionu mają: risotta jak panissa; ( z wieprzowiną, fasolą, żabimi udkami), pasty zwłaszcza ravioli agnolotti o charakterystycznym kwadratowym kształcie, długi, ręcznie cięty makaron tajarin, bułeczki i pieczywo, zwłaszcza grissini paluszki chlebowe wypiekane w Turynie od XVII wieku i podawane do każdego dania. Z ryżu i sera powstają krokiety, zapiekanki i placki. Jada się też jaja sadzone z dodatkiem trufli, omlety z warzywami i papryką, a także rodzaj cebulowego sufletu, zwanego tartrà.
W Piemoncie hoduje się sporo bydła, zwłaszcza szlachetnej rasy razza piemontese. Mięso przyrządza się pieczone, z rusztu, a bardzo często duszone w winie, czy jako tatar z marynowanej wołowiny - insalata di carne cruda. Obok wołowiny jada się króliki, dziczyznę ( bażanta, kuropatwy, z których powstają pasztety i terriny oraz sarnę, zająca), wieprzowinę, cielęcinę, kaczki, gęsi, kapłony, gołębie a także ryby ( liczne potrawy zawierają dodatek anchois i tuńczyka np. vitello tonnato- cielęcina w sosie tuńczykowym, czy bagna cauda ostry sos z czosnkiem, oliwą, anchois, warzywami, śmietaną podawany do mięs i warzyw a także jada się pstrągi górskie). Z mięs powstają cuda takie jak tutejsza Mortadella oraz Salamini italiani alla cacciatora. Z różnych rodzajów mięs powstaje danie frotto misto. Jest to potrawa z podrobów, o wielowiekowej historii: grasica, nerki, żyły, mózg, wątroba, jądra, płuca, warzywa, owoce suszone itd. Sporo przepisów zawiera podroby: smażona wątroba wieprzowa w recepturze griva, finazniera czyli gulasz z podrobów, ozorki, flaki, nóżki wieprzowe.Piemont to także doskonałe sery: Bra ser miękki lub dojrzewający, Castelmagno o ostrym smaku z niebieską pleśnią, Gorgonzola, Grana Padano, Murazzano z mleka krowiego, oraz koziego lub owczego. i inne. Powstaje z nich chociażby zniewalająca fonduta(fondue serowe).
Wszelkie dania, czy to mięsne, czy pasty, czy zupy, czy przystawki, mają tu zawsze akompaniament warzyw: szparagi, papryka, pomidory, ziemniaki, sałaty, fasole, cukinie a także wyrafinowany karczoch.W Piemoncie uprawia się też najwięcej w całych Włoszech orzechów laskowych, które chronione są znakiem IGP (chronione oznaczenie geograficzne). Z nich przyrządza się ciasteczka, ciasta, czekolady i nugaty, zwane tu torrone.Jada się też kasztany, pieczone lub glazurowane jako marrons glacés. Pośród rozmaitych słodkości królują ciasteczka z mąki kukurydzianej (meliga), suflet o smaku czekoladowym lub kawowym, zwany bonète ma kuchni piemonckiej bez słodkości. Kakao a właściwie czekolada oraz Nocciola di Piemonte to podstawy deserów. Cukiernictwo piemonckie jest w zdecydowanej czołówce światowej, klasa, bogaty smak, wyszukane receptury, sposób podania to przedsmak sensualnych wprost rozkoszy po ich degustacji. Bez piemonckich win nie ma piemonckiej kuchni. Wina z apelacji regionu należą do najściślejszej czołówki win świata, bogatych, zmysłowych, eleganckich, ponadczasowych.
I jeszcze jedno nikt w XXI wieku nie wspomina o hodowli kur w Piemoncie, a więc w której gospodzie Napoleon Bonaparte zjadł posiłek z koguta marengo ?
Kurczę Marengo a Kuropatwa Piemontu
Fot. Kuropatwa zwyczajna - marengo, czyli po polsku popielata. Kuropatwa w menu Piemontu.
Kuropatwa zwyczajna, kuropatwa (Perdix perdix)
– gatunek dużego, osiadłego ptaka z rodziny kurowatych (Phasianidae).
Zamieszkuje niemal całą Europę oraz Azję Środkową. W górach może
przebywać na 2600 m n.p.m. (na Kaukazie). Wprowadzona do Ameryki
Północnej. Populacja podlega znacznym wahaniom, liczebność ptaków zależy
od ostrości zimy oraz pogody w czerwcu i lipcu, gdy wykluwają się
pisklęta, które są bardzo wrażliwe na przemoknięcie i wychłodzenie. W
Polsce na początku XX wieku nieliczny ptak lęgowy, głównie na niżu;
lokalnie bywał średnio liczny. W 2015 wskazano, że przez poprzednie 12
lat liczebność kuropatwy w Polsce malała.
Wyróżniono kilka podgatunków kuropatwy - P. perdix :
Wielka rodzina grzebieniastych Phasianidae:
Wyróżniono kilka podgatunków kuropatwy - P. perdix :
- P. p. perdix – południowa Skandynawia i Brytania do Bułgarii i Grecji.
- P. p. armoricana – zachodnia i południowa Francja.
- P. p. sphagnetorum – północno-wschodnia Holandia, północno-zachodnie Niemcy.
- P. p. hispaniensis – północno-wschodnia Portugalia i północna Hiszpania.
- P. p. italica – Włochy.
- P. p. lucida – Finlandia do Uralu i północnego Kaukazu.
- P. p. canescens – Turcja do Kaukazu i północno-zachodni Iran.
- P. p. robusta – Ural do południowo-zachodniej Syberii i północno-zachodnie Chiny.
Wielka rodzina grzebieniastych Phasianidae:
Fot. Wielka rodzina Phasianidae.
Stwierdzenia bliskoznaczne psów francuskich ,, Marengo ''
Fot. Trudne pojęcie kulinarne i w życiu: ,, Marengo ''. Te buldogi francuskie są maści marengo. Czy akurat Napoleon Bonaparte miał białe mięso z koguta, czy przypieczone na brązowo, a może przypalone na czarno pozostanie tajemnicą historii.
Stwierdzenia bliskoznaczne nie tylko kur francuskich ,, Marengo ''
Fot. O zapomnianych rasach drobiu w Piemont - czy akurat popielata kura może być marengo ? Tajemnice z przed wieków, zapewne pozostaną nie wyjaśnione. Fakt jest faktem, że Napoleon Bonaparte nie żyje, a w przepisie kulinarnym pisze ,, kurczak marengo ''.
Fot. Kura brodata - a ciotka wąsy miała i pantalony. Bardzo rzadka rasa kur francuskich na wyginięciu - Hodowla Faverolles kurczaka, czy akurat może być ,, marengo - czyli koloru popielatego ''. Problem tej rasy kur polega na tym, że nie chcą wysiadywać jajek, masa ich jest niska do jednego kilograma. Rasa jest wszechstronnie użyteczna, są dobrymi nioskami, a za to złymi matkami.
Fot. Popielata kura z czubem czy bez czuba - Rasa Appenzeller Spitzhauben wywodzi się ze Szwajcarii i charakteryzuje się dobrą nieśnością przy niewielkich wymaganiach żywieniowych. Są idealnie przystosowane do warunków górskich, świetnie się wspinają, przez co bardzo lubią grzędować na drzewach, a ponieważ mają małe grzebienie i dzwonki, to ryzyko odmrożeń w zimie jest u nich minimalne. Mają rozłożysty ogon, grzbiet pełny, a opierzenie dość obfite i sztywne. Głowę ich zdobi grzebień rogowy z dwoma małymi rogami w kształcie ostrosłupów oraz unikalnym czubem z piór skierowanym ku przodowi, co sprawia, że czuby wyglądają podobnie jak damskie berety z tradycyjnego stroju ludowego z regionu Appenzellerland. Spitzhauben znaczy dokładnie ‘hełm ze szpicem’. Korale są długie i jędrne, a zausznice białe i owalne. Mają bardzo mocny dziób z dużymi, głębokimi nozdrzami, który ma mięsiste zgrubienie u swojej podstawy. Duże oczy mają brązową tęczówkę.Odmiany: Srebrno paskowane, złoto paskowane, czarne. We wszystkich odmianach kolorystycznych mają niebieskie nogi i ciemnobrązowe oczy. Mamy dwie rasy kur szwajcarskich - jedne z czubem, a inne bez czuba.
Fot. Kura rogata rasy la flèche, crèvecoeur czy appenzel-ler., lub rasy Cornuta di Caltanissetta z charakterystycznym grzebieniem - jak u bydła długorogiego, występowała w 1860 roku, na terenie Francji i na Sycylii, a potem została eksportowana do Niemiec na przełomie 1945 roku. Występuje w trzech kolorach; rudym, popielatym, oraz czarnym - rasa w hodowli dość rzadka. Charakteryzuje się dużą wagą oraz dobrą nośnością jajek. Obecnie jako ptaki ogólnoużytkowe dotarły też do Polski i ludzie pytają dlaczego kura ma rogi ? Od kury nioski tej rasy można pozyskać do 150 jaj, o wadze 45 - 50 gram. Charakterystyczna budowa, zbliżona do kuropatwy.
Kurczak rogato - czuby w Polsce na równi z herbarzem
Poniatowskich w 2019 roku maści Marengo
Fot. Kura rogato - czuba. Hodowcy i Kury tworzą mieszanki ras i oto mamy od 5 czerwca 2019 roku nową rasę kur, z rodowodem nie tylko Piemontu. Stworzono kurczaka z pochodzeniem włoskim - sycylijskim, szwajcarskim oraz francuskim. Kura alla Byk... z mieszanki, nie tylko kuropatwy.
Historia herbu: Taurus, Biała, Ciołek. Odmiana herbu przysługująca książętom Poniatowskim. Z nich: bracia Kazimierz (urodzony w 1721 roku, zmarł w 1800 roku), Andrzej (urodzony w 1735 roku, zmarł w 1773 roku) oraz Michał Jerzy (urodzony w 1736 roku, zmarł w 1794 roku) otrzymali w 1764 roku od Sejmu dziedziczne tytuły książęce w Polsce, wspomniany Andrzej (urodzony w 1735 roku, zmarł w 1773 roku) otrzymał w 1765 roku od cesarza Józefa II tytuł książęcy w Austrii dziedziczony na zasadzie primogenitury, wygasły w 1813 roku, bracia Karol (urodzony w 1808 roku, zmarł w 1887 roku) i Józef (urodzony w 1816 roku, zmarł w 1873 roku) uzyskali w 1847 roku we Włoszech tytuły "książąt di Monte Rotondo" związane z posiadaniem dóbr ziemskich w Toskanii oraz otrzymali w 1850 roku dziedziczne tytuły książęce w Austrii. Inne odmiany herbu, bez ptaka pochodzą całkiem od innego odłamu klanu rodowego, a jednak nadal herbowy ,, Ciołek ''. Na przykład herb Ciołek - Bonelii, ma okazały pióropusz niczym herb lepliwa.
Fot. Photo of orel jestřábí Aquila fasciata Bonelii´s Eagle Habichtsadler Áquila azor perdicera...
Słownik polski - Ciołek:
- Obraźliwie o człowieku głupim, oraz nie rozgarniętym, a za razem chciwym.
- Młody Byczek - ,, Ciołek '' lub ,, Ciul '' - mężczyzna, penis, człowiek nie zaradny. Przysłowie ludowe; << Z takim ciulem nic nie załatwisz >>. Synonimy: Kutas, Szumowina, Szuja, Gnida dworska, Oferma, Niedorajda. Wyrazy pokrewne: Ciulik, Ciuliczek, Ciulka, Ciuloczek, Ciulok, Ciulać, Ciolek, Ocielać, Wyciulać, << Ciul to czysty Ciul >> lub << Śląsko Cieszyński Kutas >>. Czy do tego synonimu herbowego można dopisać jeszcze koguta rogato - czubatego..., gdy jeszcze nikt nie wymyślił nowej nazwy rasy Koguta, z krzyżówek Kur - dość obraźliwego synonimu, pochodnego słowa: ,, Kurwa'' lub Huj, Kutas, Przyjeb. Albo nazwy czarnego chrząszcza - Ciołek matowy, choć matowy nie jest, a czarny.
- Synonim łowiecki rocznego; Żubra - czyli też Byka, bo krowy od żubra pochodzą, Łosia, Jelenia, Daniela. Ale Polskie PWN jeszcze nie odnotowało Koguta, all Byk.
- Alternatywna nazwa szlacheckiego klanu rodowego: Biała, Taurus, Thaurus, Vitulus, Ciolek. Czy można też przypisać Bielsko - Biała, lub Biała Kura - choć nie do końca wygląda na białą, a raczej od protoplasty Kura Siwego.
Trunki Marengo
Fot. Wermut – wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi; (najczęściej piołunem, a także szałwią, kolendrą, goździkami, gałką muszkatołową i in.). Zawartość alkoholu waha się w granicach 12–20% obj., (może być wzmacniane alkoholem). Bywa dosładzane cukrem lub karmelem. Nazwa trunku pochodzi od niemieckiego słowa Wermut oznaczającego piołun. Początkowo był to napój leczniczy. Za wynalazcę wermutu uchodzi kupiec z Turynu Antonio Benedetto Carpano. Wino było wówczas zaprawiane piołunem. Dzisiejsza nazwa powstała dopiero w XIX w. Napój stał się popularny, pity nie tylko dla zdrowia, ale i dla przyjemności, podawany z lodem oraz cytryną. Wermut Marengo - produkcji Ukraińskiej, nie wiele ma wspólnego z tradycją XVIII w. na terenach Europy. A jednak wermut uchodzi za najlepsze wino ziołowe, na różne choroby. Piołun draganek - estragon, oryginalna przyprawa francuska do potraw.
Fot. Mapa i miast Piemontu: Stolicą regionu jest Turyn (Torino), a w jego skład, oprócz turyńskiej, wchodzą prowincje Alessandria, Asti, Biella, Cuneo, Novara, Verbano-Cusio-Ossola oraz Vercelli. Piemont to 2. pod względem wielkości (25.399 km2) i 5. z uwagi na liczbę mieszkańców (4 mln 288 tys.) obecnie region we Włoszech. Przez wiele lat Piemont, pozostawał pod silnym wrażeniem Francji, może, dlatego przepis: ,, Kurczę Marengo '' - ma głębokie uzasadnienie z przepisu francuskiego o nazwie regionalnej: ,, Kurczak na winie ''. I może też tak bogato reklamowanych trunków, z długą tradycją leżakowania w Piemont:
- Acqui lub Brachetto d'Acqui
- Asti
- Barbaresco
- Barolo
- Dolcetto di Dogliani Superiore
- Gattinara
- Gavi lub Cortese di Gavi
- Ghemme
- Roero
- Albugnano
- Alta Langa
- Barbera d'Alba
- Barbera d'Asti
- Barbera del Monferrato
- Boca
- Bramaterra
- Canavese
- Carema
- Cisterna d'Asti
- Colli Tortonesi
- Collina Torinese
- Colline Novaresi
- Colline Saluzzesi
- Cortese dell'Alto Monferrato
- Coste della Sesia
- Dolcetto d'Acqui
- Dolcetto d'Alba
- Dolcetto d'Asti
- Dolcetto delle Langhe Monregalesi
- Dolcetto di Diano d'Alba
- Dolcetto di Dogliani
- Dolcetto di Ovada
- Erbaluce di Caluso lub Caluso
- Fara
- Freisa d'Asti
- Freisa di Chieri
- Gabiano
- Grignolino d'Asti
- Grignolino del Monferrato Casalese
- Langhe
- Lessona
- Loazzolo
- Malvasia di Casorzo d'Asti
- Malvasia di Castelnuovo Don Bosco
- Monferrato
- Nebbiolo d'Alba
- Piemonte
- Pinerolese
- Rubino di Cantavenna
- Ruché di Castagnole Monferrato
- Sizzano
- Strevi
- Valsusa
- Verduno Pelaverga lub Verduno
Kolory ziemi
Rys. Rozróżniać 99 kolorów ziemi, więcej niż inni ludzie: ,, Marengo ''. To jak ten kurczak wyglądał z przepisu ,, Kurczę Marengo '' - była to kolorystyczna rasa kurczaka, czy przypalmy kurczak z popiołu... za czasów Napoleona Bonaparte, Habsburga, oraz Poniatowskiego z XVIII w., pozostanie za pewne z czasem tajemnicą, gdy w Piemont kurczaków nie ma, a są Kuropatwy i Bażanty.
Fot. Luksusowy domek dla kur - ,, Poulet '' z wybiegiem to już nie jest marengo, a poulet i nawet nie kurczak, a kurnik z wybiegiem. Jeszcze jedno stwierdzenie z przepisu kulinarnego Kurczak Marengo - Poulet Marengo. To ten kurnik też był popielaty - marengo czy był tylko kurnikiem ? Fakt jest faktem, że ten kurnik nie jest koloru marengo, a raczej zbliżonego do koloru ziemi umbra. Trochę to zawiłe i nie stylistyczne w tłumaczeniach na polski język nie znajdziemy słowa kurnik. Poulet – rzeczownik francuski; kurczak - poulet, kurczę - poulet, poussin, liścik miłosny - poulet, Kurnik - levolailler - handlarz drobiem, kurnik, lepoulailler - kurnik, sprzedawca drobiu, kojec, galeria, jaskółka, paradyz lebasse-cour- podwórze, kurnik, ptactwo domowe, drób, lejuchoir - kurnik, grzęda dla ptactwa domowego.Tak na prawdę w języku francuskim nie da się przetłumaczyć słowa polskiego ,, kurnik '' - bo ma kilka znaczeń. Tłumacz Google - Domek dla Kuczaków po francusku:
- Język polski - Luksusowy domek dla kurczaka
- Język francuski - Chalet de luxe pour le poulet
- Język francuski opacznie - ,, Poulet Marengo '' może też znaczyć popielaty liścik miłosny, a wcale nie oznaczać przepisu kulinarnego lub kury - poulet czy kurnika - le poulet.
Komentarze
Prześlij komentarz