Fot. Ryż w sosie słodko - kwaśnym Pudliszki.
Składniki na gotowe danie z kurczakiem lub wieprzowiną :
- 200 gram ryżu
- 1 sos słodko kwaśny Pudliszki
- 2 świeci z kurczaka lub 500 gram wieprzowiny gulaszowej
- Sałata lodowa do przybrania dania
- Przyprawa do pieczenia kurczaka warzywna.
Fot. Wieprzowina w sosie słodko kwaśnym po chińsku lub ryż w sosie słodko kwaśnym.
Sos bazy:
3 łyżki cukru lub miodu.
1/2 szklanki soku z ananasów
1/2 szklanki przecieru pomidorowego (ew. ketchupu)
1 łyżka octu ryżowego lub jabłkowego.
1/3 szklanki wody.
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatki do sosu:
- 1 cebula dymka z cybuchami
- 1,5 papryki w różnych kolorach
- 4 plasterki ananasa
- 2 łyżki, do smaku pędy bambusa
- 1 łyżka oliwy/oleju
- 200 g Ryżu do podania
Inne dodatki opcjonalne:
- 1 marchewka
- 1 kukurydza
Przepis na sos słodko-kwaśny, pokazuję krok po kroku jak zrobić pyszny sos słodko-kwaśny w domu. Sos słodko-kwaśny przepis na Kotlet.TV. Ryż ugotować all dente na sposób chiński bez soli, wedle przepisu na opakowaniu. Kurczaka o panierować w warzywach suszonych, dodać nać pietruszki i bazylii, a następnie udusić do miękkości. Talerz udekorować czystymi liśćmi sałaty, wyłożyć ryż na talerz, przybrać sosem słodko kwaśnym, a obok można położyć pieczonego kurczaka lub wieprzowinę duszoną i krojoną w kostkach. W kuchni chińskiej sosu słodko kwaśnego używa się głównie do wieprzowiny - jako gulasz warzywno - mięsny, lub tak popularne w Kuchni Polskiej ,, Leczo '' z cukinii - odmiana dyni lub kabaczka, papryki i sosu pomidorowego lub też pomidorów bez skórki i nasion.
Komentarze
Prześlij komentarz