Owsianka na mleku w proszku



  • 2 litry wody 
  • 250 gram płatków owsianych 
  • 280 gram mleka w proszku 3,2 % 
  • Przyprawy: Sól lub Cukier 



Do garnka wlać 2 litry wody o temperaturze 30 - 50 C, wsypać mleko w proszku i dobrze rozpuścić, na przykład widelcem lub łyżką. Gdy mleko w proszku dobrze się rozpuści, wsypujemy płatki owsiane i gotujemy potrawę do miękkości, na wolnym ogniu. Tu należy zaznaczyć, że płatki owsiane szybko się gotują około 5 - 10 minut. Do owsianki można podawać owoce sezonowe, orzechy arachidowe, orzechy włoskie oraz migdały.  


 Właściwości owsa znane od wieków



Fot. Owies latem

Owies jadają zwykle konie, którym przypisuje się tysiące właściwości leczniczych, nie tylko mózgu, ale też mięśni, kości, narządów wewnętrznych. Owies – rodzaj roślin należących do rodziny wiechlinowatych obejmujący około 35 gatunków, które w stanie dzikim występują w basenie morza Śródziemnego i Azji Środkowej, a w Polsce dziko występuje głównie owies głuchy. Spośród podstawowych zbóż ziarno owsa jest najbogatsze w składniki mineralne. W owsie i jego produktach w dużych ilościach występują związki wapnia, magnezu, fosforu, potasu, miedzi i manganu. Owies i jego przetwory zawierają znaczne ilości witamin z grupy B (zwłaszcza B1) oraz witaminy A, D, E, K. Ziarno owsa stanowi cenne źródło związków bioaktywnych o właściwościach przeciwutleniających, polifenoli i kwasu fitynowego. Związki fenolowe inaktywują wolne rodniki, regulują pracę serca, zmniejszają nadciśnienie. Kwas fitynowy zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i cukrzycy. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne produkty wytwarzane z ziarna owsa są zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej. Owies coraz częściej wykorzystywany jest w cukiernictwie np. do produkcji ciastek. Ziarno znajduje zastosowanie w kosmetyce do produkcji szamponów, odżywek, kremów. Produkty owsiane wykorzystywane są w farmacji jako składnik leków oraz suplementy diety. Wodne wyciągi z ziela owsa działają przeciwbólowo w schorzeniach reumatycznych, kamienicy moczowej i schorzeniach nerek .Ziarno owsa jest przeznaczone gównie na paszę, ale w ostatnich latach wzrasta jego udział w żywieniu ludzi. Ma ono mniejszą ilość węglowodanów niż inne zboża (53%), i większą zawartością tłuszczu (5%). Białko owsa jest najcenniejsze spośród wszystkich zbóż, ponieważ ma najwięcej aminokwasów egzogennych, takich jak: treonina, metionina, lizyna, fenyloalanina, tyrozyna, walina czy leucyna. Pod względem żywieniowym najcenniejsza jest frakcja globuliny, która w białku owsa stanowi 80%. Globuliny są odpowiedzialne za mechanizmy odpornościowe. Ziarno zawiera mniejsze ilości białek prolaminy i glutein, dzięki czemu może być wykorzystane w diecie osób chorych na celiakię. Zawiera także tłuszcz ­- od 5% (odmiany oplewione) do 8% (odmiany nagoziarniste). Tłuszcz ten jest bardzo cenny, bo zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, oleinowy, palmitynowy. Kwasy te odgrywają dużą rolę w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy, regulują pracę serca i krążenie krwi. Cennym składnikiem owsa jest także błonnik pokarmowy. Wpływa on korzystnie na układ pokarmowy, reguluje poziom glukozy, obniża poziom cholesterolu. Unikatowe właściwości prozdrowotne mają beta-glukany owsa - przyczyniają się one do obniżenia poziomu glukozy we krwi, zwiększają odporność na choroby wirusowe i bakteryjne.



Fot. Dlaczego popularny Jogurt to zwykłe mleko w proszku do płatków owsianych ? Bo uważa się ten produkt za eliksir zdrowia oraz długowieczności... Już dawno temu odkryto, że ścięte mleko przedłuża niektórym ludziom życie do 100 lat, nawet gdy jest skondensowane. Prawdą też jest, że mleko tuczy...

Potrawa jest wysokokaloryczna, i dla osób z problemami nadciśnienia tętniczego zaleca się laktozę jednowodna - 1 %, a więc do owsianki można ograniczyć się do 6 - 8 łyżek mleka w proszku. Mleko w proszku, ma tą zaletę, że sami decydujemy jaki procent ma mieć mleko do spożycia: 

  • 0,5%  - Dla osób chorych na cukrzycę
  • 1,0%  - Dla osób chorych na nadciśnienie tętnicze
  • 2,0 % - Dla osób zdrowych 
  • 3,2 % - Dla dziecka mleko pełne = 250 ml mleka to 35 gram mleka w proszku

Podstawowe różnice w laktozie mleka u zwierząt i człowieka:
  •   8,8 % - Laktoza kobieca w mleku
  •   5,3 % - Laktoza krowy w mleku
  •   5,8 % - Laktoza owcy w mleku
  •   4,8 % - Laktoza kozy w mleku
  •   5,0 % - Laktoza bawoła w mleku 
  • 11,2 %  - Laktoza w kobylim mleku jest o 2,4 % wyższa od mleka kobiecego  
 Podstawowe różnice w tłuszczach u zwierząt i człowieka:

  • 0,5 % - Tłuszcz kobiecy w mleku
  • 5,5 % - Tłuszcz krowy w mleku
  • 9,0 % - Tłuszcz owcy w mleku
  • 5,0 % - Tłuszcz kozy w mleku
  • 9,0 % - Tłuszcz bawoła w mleku 
  • 9,4%  - Tłuszcz klaczy w mleku 
 
Podstawowe różnice w białku u zwierząt i człowieka:

  • 2,3 % - Białko kobiece w mleku 
  • 4,2 % - Białko krowie w mleku 
  • 7,5 % - Białko owcze w mleku 
  • 3,5 % - Białko kozie w mleku 
  • 3,0 % - Białko bawole w mleku 
  • 2,1 % - Białko klaczy w mleku 

Mleko jest to biała, nieprzeźroczysta wydzielina gruczołu mlekowego samic ssaków,stanowiąca pokarm dla urodzonego potomstwa. Mleko jest mieszaniną składników chemicznych, tworzących równocześnie wodny roztwór właściwy (laktozy i części soli mineralnych), roztwór koloidalny (kazeiny i części fosforanów) oraz emulsję, której fazę rozproszoną stanowią składniki tłuszczowe. Mleko różnych gatunków ssaków zawiera z reguły te same podstawowe składniki chemiczne, różni się natomiast pod w względem ich ilości. Opis jest optymalny dla danego ssaka, może mieć tendencje zniżkowe w zależności od podawanej paszy. Wiadomo mi, że mleko owce jest lekiem dla alergików, kozie mleko jest bardzo słodkie, ale za to lepiej przyswajalne niż krowie. 

Mleko krowie w zależności od podawanej paszy może uczulać - wywoływać alergię, oraz inne choroby zakaźne. Jednak nie ma się czego obawiać, gdy mleko w proszku, jest stosowane nie tylko u niemowląt, ale też kulturystów. Jest to skondensowany proszek mleczny, który można dodawać do różnych potraw.  Jeżeli laktoza od kobyły leczy stwardnienie rozsiane, to łatwo sobie obliczyć wartość takiego mleka w pożywieniu. 

Mleko klaczy wykazuje pozytywne działanie u pacjentów z chorobami serca. Przy chorobach skóry stymuluje wzrost ziarniny, przyspiesza proces gojenia się ran. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka, ułatwia detoksykację organizmu i spowalnia starzenie się komórek. Laktoferyna zawarta w mleku kobylim zmniejsza rumień, świąd, suchość skóry i przedkomórkową utratę wody. Właściwości immunostymulacyjne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze laktoferyny mogą także zmniejszać ryzyko nadkażeń, zwłaszcza u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry i łuszczycą. W mleku klaczy znajdziemy witaminy: A, B1, B2, B12, C i E, a także enzymy: oksydazę, diastazę, katalazę, lipazę i fosfatazę. Mleko zawiera mało tłuszczu, a także mniej wapnia i białka niż mleko krowie. Jest źródłem albumin i globulin oraz niezbędnych aminokwasów, czyli tryptofanu, lizyny i metioniny. Ponadto cechuje je zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych w postaci: kwasu linolowy, linolenowego i arachidonowego. Struktury białkowe mleka klaczy różnią się od białek mleka krowiego. Mleko klaczy jest uznane za mleko typu albuminowego i zawiera znacznie mniej substancji mogących być alergenami. Mleko klaczy cechuje jednak wysoka zawartość cukru mlecznego, czyli laktozy, w związku z czym jest ono słodkie w smaku. Tłuszcz w mleku klaczy ma również specyficzną budowę, która uniemożliwia zebranie z tego mleka śmietany. Mleko klaczy się nie ścina, czy to akurat przemawia za gorzkim musli ?


Komentarze