Borówki do mięsa


  •  1 kg świeżych borówek 
  •  75 gram słodkich jabłek i gruszek 
  •  300 gram cukru 
  •  1/8 litra wody 
Borówki oczyścić i opłukać, pod bieżącą wodą na sicie,  jabłka i gruszki umyć, przeciąć w pół, wydrylować gniazda nasienne łyżeczką do owoców, pokroić w paski. 



Nakładać owoce, partiami do małych słoiczków. Z wody i cukru przygotować syrop i zalać owoce. 


Słoiczki zamknąć szczelnie pokrywką typu twist, i pasteryzować 25 - 30 minut. Po pasteryzacji, słoiczki schłodzić, przełożyć do lodówki lub ciemnej zimnej piwnicy, gdzie mogą leżakować 6 miesięcy.

Fot. Borówki, jabłka, gruszki do mięsa.

Daj przed podaniem, odlać syrop, a owoce zmiksować na dżem. Dobra porada dla diabetyka, to taka - że lepiej takie przetwory wykonać na dostępnej fruktozie w sklepach, lub dodać do słoiczka tylko 1 łyżeczkę cukru. Tak przygotowane owoce stanowią dobry dodatek, do napojów owocowych, ryżu, makaronu, lub też mięsa. Dobry dodatek do potraw na Wigilię lub Wielkanoc w Kuchni Polskiej.


Borówki do mięsa


  • 2 kotlety szynkowe lub schabowe 
  • Przyprawy: świeży majeranek i sól
  • 1 słoiczek z borówkami, jabłkami, gruszkami. 

Mięso pieczeniowe, opłukać i obtłuc, tępą częścią noża w z dłuż i w poprzek, a następnie osolić, i posypać świeżym majerankiem, przełożyć na patelnię typu wok, smarując wcześniej patelnię olejem rzepakowym. Przykryć pokrywką, gdy kotlety zbieleją, otworzyć słoik z  borówkami, jabłkami i gruszkami, podlać kotlety i dusić do miękkości.



Fot. Borówki do mięsa, zyskują specyficzny kolor skórki mięsnej, w duecie z jabłkami i cebulką, oraz kluseczkami ziemniaczanymi. 


Fot. Ten kotlet z jabłkami, borówkami, gruszkami nie jest przypalony, a jest białą pieczenią w owocowym sosie. Przyjmijmy po prostu w kuchni świata, że owoce do mięsa lub sosy owocowe, wynikają z produkcji kompotu lub też wina deserowego na bazie ciemnych winogron.


Sos borówkowy w kuchni Ameryki Północnej do drobiu
,, Cranberry sauce ''



Fot. Cranberry sauce

  •   50 gram cukru 
  • 200 gram borówek lub żurawin 
  •   50 gram rodzynek 
  • 100 gram wina deserowego - typu porto
  • 1 litr wody 


Fot. Wino Porto – wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia wchodzącego w skład zespołu miast Grande Porto.

Cukier rozpuścić w 1 litr wody, dodać borówki lub żurawiny, oraz rodzynki i gotować owoce, aż utworzy się jednolita konsystencja, aż borówki lub żurawiny rozgotują się. Sos przyprawić kilkoma łyżkami wina deserowym do smaku, najlepiej; ( typu porto ), ewentualnie owoce zmiksować. Podawać sos do drobiu, zwłaszcza do pieczonego indyka.



Zdrowszy kompot czy dżem dla diabetyka


W kuchni polskiej, ani diabetycznej - nic nie rozgotowujemy, po prostu robimy zagęszczony kompot do słoików i raczej niskosłodzony. Borówki nisko słodzone w słoikach z czasem nabiorą winnego posmaku, który ma walory lecznicze w zaburzeniach trawienia, zwłaszcza biegunce. W życiu diabetyka owoce, mają nie wielkie znaczenie, ze względu na zawartość cukrów w diecie. Są ograniczane od 100 gram ( wysoka zawartość cukrów w diecie ) do 250 gram ( niska zawartość cukrów w diecie ) - zob. IG, podobnie jak porcja mięsa lub ryb.Wiadomo, że kompot to rozcieńczony wyciąg owocowy, a dżem to zagęszczony ekstrakt owocowy, mogący mieć wyższy indeks glikemiczny. Gotowane owoce i warzywa są słodsze, od świeżych.

Owoce do słoików, można dla diabetyka przygotowywać bez cukru, nadają się do tego;

  • Truskawki 
  • Poziomki 
  • Czereśnie 
  • Porzeczki
  • Agrest 
  • Wiśnie 
  • Śliwy 
  • Morele 
  • Brzoskwinie

Do sterylnych słoików, nakładamy czyste owoce i pasteryzujemy 20 minut w piekarniku. Słoiki przenosimy do ciemnego i chłodnego miejsca. Zastosowanie owoców w słoikach, bez cukru to:

  •  Kompoty 
  •  Zupy 
  •  Pierogi 
  •  Knedle 
  •  Napoje 
  •  Desery 
  •  Sosy 
Uwagi: niektóre owoce bez cukru, gdy stoją zbyt długo, mogą nabrać posmaku wina owocowego. Czy wino dla diabetyka w diecie jest dobre ? Owszem, w niewielkiej ilości od 4 - 100 gram na dobę, wiadomo że to też alkohol ( ETOH ), oraz lek w podwyższonym ciśnieniu tętniczym. A tak w kulcie wyznania i kulcie alkoholu Watykan dopuszcza 100 gram trunku, w przeciągu roku dla chorych i to bezkarnie. Bardzo wysokie stężenie alkoholu mają pieczone jabłka, już 1 promil, na 100 gram - choć tego alkoholu nie czuć.  




Komentarze