- 1 kg świeżych borówek
- 75 gram słodkich jabłek i gruszek
- 300 gram cukru
- 1/8 litra wody
Borówki oczyścić i opłukać, pod bieżącą wodą na sicie, jabłka i gruszki umyć, przeciąć w pół, wydrylować gniazda nasienne łyżeczką do owoców, pokroić w paski.
Nakładać owoce, partiami do małych słoiczków. Z wody i cukru przygotować syrop i zalać owoce.
Słoiczki zamknąć szczelnie pokrywką typu twist, i pasteryzować 25 - 30 minut. Po pasteryzacji, słoiczki schłodzić, przełożyć do lodówki lub ciemnej zimnej piwnicy, gdzie mogą leżakować 6 miesięcy.
Fot. Borówki, jabłka, gruszki do mięsa.
Daj przed podaniem, odlać syrop, a owoce zmiksować na dżem. Dobra porada dla diabetyka, to taka - że lepiej takie przetwory wykonać na dostępnej fruktozie w sklepach, lub dodać do słoiczka tylko 1 łyżeczkę cukru. Tak przygotowane owoce stanowią dobry dodatek, do napojów owocowych, ryżu, makaronu, lub też mięsa. Dobry dodatek do potraw na Wigilię lub Wielkanoc w Kuchni Polskiej.
Borówki do mięsa
- 2 kotlety szynkowe lub schabowe
- Przyprawy: świeży majeranek i sól
- 1 słoiczek z borówkami, jabłkami, gruszkami.
Mięso pieczeniowe, opłukać i obtłuc, tępą częścią noża w z dłuż i w poprzek, a następnie osolić, i posypać świeżym majerankiem, przełożyć na patelnię typu wok, smarując wcześniej patelnię olejem rzepakowym. Przykryć pokrywką, gdy kotlety zbieleją, otworzyć słoik z borówkami, jabłkami i gruszkami, podlać kotlety i dusić do miękkości.
Fot. Borówki do mięsa, zyskują specyficzny kolor skórki mięsnej, w duecie z jabłkami i cebulką, oraz kluseczkami ziemniaczanymi.
Fot. Ten kotlet z jabłkami, borówkami, gruszkami nie jest przypalony, a jest białą pieczenią w owocowym sosie. Przyjmijmy po prostu w kuchni świata, że owoce do mięsa lub sosy owocowe, wynikają z produkcji kompotu lub też wina deserowego na bazie ciemnych winogron.
Sos borówkowy w kuchni Ameryki Północnej do drobiu
,, Cranberry sauce ''
Fot. Cranberry sauce
- 50 gram cukru
- 200 gram borówek lub żurawin
- 50 gram rodzynek
- 100 gram wina deserowego - typu porto
- 1 litr wody
Fot. Wino Porto – wzmacniane wino portugalskie, wytwarzane z winogron
zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy kraju, w jej środkowym
biegu. Porto dojrzewa i jest butelkowane w mieście Vila Nova de Gaia
wchodzącego w skład zespołu miast Grande Porto.
Cukier rozpuścić w 1 litr wody, dodać borówki lub żurawiny, oraz rodzynki i gotować owoce, aż utworzy się jednolita konsystencja, aż borówki lub żurawiny rozgotują się. Sos przyprawić kilkoma łyżkami wina deserowym do smaku, najlepiej; ( typu porto ), ewentualnie owoce zmiksować. Podawać sos do drobiu, zwłaszcza do pieczonego indyka.
Zdrowszy kompot czy dżem dla diabetyka
W kuchni polskiej, ani diabetycznej - nic nie rozgotowujemy, po prostu robimy zagęszczony kompot do słoików i raczej niskosłodzony. Borówki nisko słodzone w słoikach z czasem nabiorą winnego posmaku, który ma walory lecznicze w zaburzeniach trawienia, zwłaszcza biegunce. W życiu diabetyka owoce, mają nie wielkie znaczenie, ze względu na zawartość cukrów w diecie. Są ograniczane od 100 gram ( wysoka zawartość cukrów w diecie ) do 250 gram ( niska zawartość cukrów w diecie ) - zob. IG, podobnie jak porcja mięsa lub ryb.Wiadomo, że kompot to rozcieńczony wyciąg owocowy, a dżem to zagęszczony ekstrakt owocowy, mogący mieć wyższy indeks glikemiczny. Gotowane owoce i warzywa są słodsze, od świeżych.
Owoce do słoików, można dla diabetyka przygotowywać bez cukru, nadają się do tego;
- Truskawki
- Poziomki
- Czereśnie
- Porzeczki
- Agrest
- Wiśnie
- Śliwy
- Morele
- Brzoskwinie
Do sterylnych słoików, nakładamy czyste owoce i pasteryzujemy 20 minut w piekarniku. Słoiki przenosimy do ciemnego i chłodnego miejsca. Zastosowanie owoców w słoikach, bez cukru to:
- Kompoty
- Zupy
- Pierogi
- Knedle
- Napoje
- Desery
- Sosy
Komentarze
Prześlij komentarz