Duża oryginalna porcja:
- 4 - 5 małych cukinii
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżych siekanych liści bazylii
- 2 łyżki świeżych siekanych liści mięty
- 2 łyżki świeżych siekanych liści pietruszki
- 2 łyżki świeżych siekanych liści koperku
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 cytryna
- Przyprawy; cukier, sól do smaku
Mała porcja bez cukru - 2 osoby:
- 1 - 2 szklanki utartej cukinii na tarko
- 4 listki bazylii
- 3 listki mięty
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki naci koperku i pietruszki
- 1 - 2 łyżki oleju z oliwek
- 1/2 cytryny
- Sól
- Pieprz
Cukinię umyć, przeciąć, a następnie łyżką wyjąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Tak przygotowaną cukinię, zetrzeć na plastikowym tarko, lub pokroić w kostkę. Zioła posiekać, zmieszać z olejem słonecznikowym lub oliwą z oliwek, oraz sokiem cytrynowym, przyprawić zielony sos do smaku i wymieszać z cukinią. Tak przygotowaną surówkę, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać schłodzoną i udekorowaną innymi warzywami; liście sałaty, słupki marchewki, słupki papryki.
Do cukinii, nie tylko po angielsku z liściem laurowym lub zielem angielskim, w kuchni świata cukinia występuje głównie z; papryką, marchewką, buraczkami czerwonymi, cebulą, mieszanką ziołową. Zobacz też przyrządzanie; Ogórki, Dynia. Do uzupełnienia surówki, jako przystawki użyłam: klusek śląskich, sosu pieczarkowego w śmietanie po warszawsku, oraz paluszków rybnych.
Pieczarki w sosie śmietanowym - mała porcja.
- 2 duże pieczarki
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 liść laurowy
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 łyżka naci pietruszki i koperku
- 100 ml wody ciepłej
- Przyprawy : pieprz i sól do smaku
Pieczarki oczyścić, pokroić w prążki, przełożyć do rondelka 14 - 16 cm, dodać liść laurowy, ziele angielskie, masło, sól, pieprz, podsmażyć na wolnym ogniu, aż grzyby wypuszczą sok pod przykryciem, pod koniec duszenia wymieszać śmietanę z ciepłą wodą i dodać do grzybów, posypać zieleninę. Tak przygotowanym sosem pieczarkowym po warszawsku, polewać potrawy: mączne, ziemniaczane lub mięsne.
Chyba nic tak nie pasuje do cukinii, oraz grzybów jak zioła angielskie; liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, itp. Typowe zioła do marynat warzywnych, grzybów oraz mięsa po angielsku. Grzyby to specyficzne danie, u diabetyka powinno być zakwaszone. Dobre tłuszcze dla diabetyka, to olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek.
Fot. Duża pieczarka czy duży ziemniak - miara na oko...
Chyba nic tak nie pasuje do cukinii, oraz grzybów jak zioła angielskie; liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, itp. Typowe zioła do marynat warzywnych, grzybów oraz mięsa po angielsku. Grzyby to specyficzne danie, u diabetyka powinno być zakwaszone. Dobre tłuszcze dla diabetyka, to olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek.
Komentarze
Prześlij komentarz