Cukinia aromatyczna



Duża oryginalna porcja: 

  • 4 - 5 małych cukinii
  • 2 - 3 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki świeżych siekanych liści bazylii 
  • 2 łyżki świeżych siekanych liści mięty 
  • 2 łyżki świeżych siekanych liści pietruszki 
  • 2 łyżki świeżych siekanych liści koperku 
  • 3 łyżki oliwy lub oleju 
  • 1 cytryna 
  • Przyprawy; cukier, sól do smaku

Mała porcja bez cukru - 2 osoby:

  •  1 - 2 szklanki utartej cukinii na tarko 
  •  4 listki bazylii 
  •  3 listki mięty 
  •  1 ząbek czosnku 
  •  2 łyżki naci koperku i pietruszki 
  •  1 - 2 łyżki oleju z oliwek 
  •  1/2 cytryny 
  •  Sól 
  •  Pieprz

Cukinię umyć, przeciąć, a następnie łyżką wyjąć gniazda nasienne, obrać ze skórki. Tak przygotowaną cukinię, zetrzeć na plastikowym tarko, lub pokroić w kostkę. Zioła posiekać, zmieszać z olejem słonecznikowym lub oliwą z oliwek, oraz sokiem cytrynowym, przyprawić zielony sos do smaku i wymieszać z cukinią. Tak przygotowaną surówkę, odstawić do lodówki na 30 minut, podawać schłodzoną i udekorowaną innymi warzywami; liście sałaty, słupki marchewki, słupki papryki.
       

Do cukinii, nie tylko po angielsku z liściem laurowym lub zielem angielskim, w kuchni świata cukinia występuje głównie z; papryką, marchewką, buraczkami czerwonymi, cebulą, mieszanką ziołową. Zobacz też przyrządzanie; Ogórki, Dynia. Do uzupełnienia surówki, jako przystawki użyłam: klusek śląskich, sosu pieczarkowego w śmietanie po warszawsku, oraz paluszków rybnych.



Pieczarki w sosie śmietanowym - mała porcja. 


                 fot. Olej z oliwek idealny do surówek ziołowych

  •  2 duże pieczarki 
  •  1 łyżeczka masła
  •  2 łyżki śmietany 18 %
  •  1 liść laurowy 
  •  1 ziarno ziela angielskiego 
  •  1 łyżka naci pietruszki i koperku 
  •  100 ml wody ciepłej 
  •  Przyprawy : pieprz i sól do smaku

Pieczarki oczyścić, pokroić w prążki, przełożyć do rondelka 14 - 16 cm, dodać liść laurowy, ziele angielskie, masło, sól, pieprz, podsmażyć na wolnym ogniu, aż grzyby wypuszczą sok pod przykryciem, pod koniec duszenia wymieszać śmietanę z ciepłą wodą i dodać do grzybów, posypać zieleninę. Tak przygotowanym sosem pieczarkowym po warszawsku, polewać potrawy: mączne, ziemniaczane lub mięsne.


 Fot. Duża pieczarka czy duży ziemniak - miara na oko...

Chyba nic tak nie pasuje do cukinii, oraz grzybów jak zioła angielskie; liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, itp. Typowe zioła do marynat warzywnych, grzybów oraz mięsa po angielsku. Grzyby to specyficzne danie, u diabetyka powinno być zakwaszone. Dobre tłuszcze dla diabetyka, to olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek.



Komentarze