- 3 udka z kurczaka ( kapłony )
- 4 brzoskwinie
- 3 łyżki siekanego szczypiorku lub cebulka
- 200 gram makaronu
- 1/4 główki sałaty
- 100 ml wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- Przyprawy: pieprz i sól
Ćwierci z kurczaka oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, a następnie przełożyć na patelnię typu wok, obsmażyć z obu stron, brzoskwinie umyć, przeciąć w pół, a następnie usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki. Gdy ćwierci z kurczaka staną się all dente, dodać brzoskwinie i posypać szczypiorkiem lub cebulką. Podlać lekko wodą i jeszcze trochę dusić do miękkości, tak by mięso nie było kwaśne, a cząstki brzoskwiń się nie rozpadły. Osobno ugotować makaron, odcedzić i omaścić lekko masłem lub margaryną, by się nie skleił. Gotowe danie wykładać na talerze, zdobione świeżą sałatą. Na makaron najlepiej układać cząstki brzoskwini, z szczypiorkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz