Ćwierci kurczaka z brzoskwiniami


  • 3 udka z kurczaka ( kapłony )
  • 4 brzoskwinie
  • 3 łyżki siekanego szczypiorku lub cebulka 
  • 200 gram makaronu  
  • 1/4 główki sałaty 
  • 100 ml wody 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Przyprawy: pieprz i sól 



Ćwierci z kurczaka oczyścić, natrzeć solą i pieprzem, a następnie przełożyć na patelnię typu wok, obsmażyć z obu stron, brzoskwinie umyć, przeciąć w pół, a następnie usunąć gniazdo nasienne, pokroić na cząstki. Gdy ćwierci z kurczaka staną się all dente, dodać brzoskwinie i posypać szczypiorkiem lub cebulką. Podlać lekko wodą i jeszcze trochę dusić do miękkości, tak by mięso nie było kwaśne, a cząstki brzoskwiń się nie rozpadły. Osobno ugotować makaron, odcedzić i omaścić lekko masłem lub margaryną, by się nie skleił. Gotowe danie wykładać na talerze, zdobione świeżą sałatą. Na makaron najlepiej układać cząstki brzoskwini, z szczypiorkiem. 




Komentarze