Pizza węgierska


Fot. Pizza z dżemem truskawkowym i cebulą oraz Pizza z szynką i bazylią. 


Ciasto na dwie porcje - Pizza 24 cm

  • 300 - 400 gram mąki 
  • 2 - 3 łyżki śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka 
  • Sól 

Dodatki do wyboru: 

  • Szynka 
  • Pomidor 
  • Ser 
  • Kukurydza 
  • Ryba z puszki 
  • Dżem 
  • Cebula 



Fot. Tortownica 24 cm z osobnym dnem. 


Mąkę wsypać do miski, wbić jajka, dodać ~ łyżeczkę proszku do pieczenia, dodać śmietanę i sól, zarobić luźne ciasto jak na pierogi. Podzielić ciasto na dwie części i na spodach od tortownicy, posypanych mąką, rozwałkować ciasto. Na tak przygotowane dwa krążki o średnicy 24 cm, układać do wyboru dodatki. Zapiec w piekarniku gazowym 10 - 15 minut, wyciągnąć pokroić. Podawać również z sosami.

Pizza na proszku do pieczenia to fenomen kuchni węgierskiej, bo właśnie tak twierdził Krzysztof, mąż Beaty - jedzący pracować na Węgry do Baru. Twierdził nic nie trzeba, wystarczy; sól, mąka, woda oraz proszek do pieczenia by powstał spód od Pizzy węgierskiej. Jednak w kuchni włoskiej do ciasta Pizza, można dodawać inne dodatki mleczne lub nawet tłuszcz. To alternatywa dla alergików, lub cukrzyków gdy nie tolerują pieczywa drożdżowego. A ci po mają problemy z wątrobą, wystarczą 4 jajka jak na biszkopt, ale raczej nie słodki.




Komentarze