Kalafior w sosie laskowym

Kalafior w sosie laskowym z kiełbasą na gorąco. 


  • 1 średni kalafior 
  • 1/2 cytryny ze skórką 
  • 2 - 4 łyżki sera żółtego łagodnego 
  • 125 ml śmietany 
  • 30 gram orzechów laskowych 
  • 150 - 300 gram kiełbasy zwyczajnej lub szynkowej 
  • Sól 
  • Pieprz 



Kalafior oczyścić, podzielić na małe róże, opłukać - przełożyć do garnka na parze i ugotować do miękkości. 


W tym czasie przygotowujemy sos laskowy z siekanych orzechów laskowych, śmietany, tartego sera żółtego, soku z cytryny, skórki cytrynowej, oraz śmietany, soli i pieprzu. Odstawiamy do lodówki, aż ugotuje się kalafior na parze, a orzechy laskowe lekko zmiękną.



Międzyczasie, kroimy kiełbasę zwyczajną lub szynkową w talarki, podgrzewamy na patelni bez tłuszczu. Gdy składniki dania mamy już gotowe, przekładamy kalafior z wody na talerze, dekorując sosem laskowym, oraz podając wędliny na ciepło.



Orzech laskowy mego dzieciństwa 



Fot. Orzech laskowy z Podkarpacia w cenie 18,00 zł za 1 kg. A ile to mogło kosztować, gdy mój ojciec przynosił z lasu wiadro orzechów w Rzepedź ? Orzechy laskowe jak dar młodości - posiadają witaminy: E, B, oraz mikroelementy - potas oraz wapień. Uważane są za lek wspomagający leczenie:

  • Choroby kośćca i zębów
  • Choroby metaboliczne - otyłość  
  • Choroby metaboliczne - cukrzyca 
  • Choroby metaboliczne - miażdżyca
  • Choroby oddechowe - kaszel
  • Choroby jelita grubego - żylaki odbytu ( Hemoroidy od zaparć i zmartwień )
  • Choroby mózgu w tym nerwica  
  • Choroby układu sercowo - naczyniowego
  • Choroby krwi - zagęszczenie płytek

Leszczyna z rodziny brzozowatych, to wielki duch lasów - ,, Dydko ''. Tyle dobrego, co złego może uczynić to licho - które, go nadało. Leszczyna to stary krzew ruszczkarzy, którzy poszukiwali żył wodnych. Wierzyło się dawno temu, że gdy człowiek przespał się na żyle wodnej - to chorował, a trzeba było znachora - by wyzdrowiał i spał dobrze w właściwym miejscu. Leszczyna w mitach, ściąga wodę. Czasami jest, właśnie tak - że ludzie nie są otyli z obżarstwa, a przez opuchlinę wodną.

Skład energetyczny orzecha laskowego na 100 gram, może wyglądać następująco, przekładzie Zofii Zawistowskiej w badaniach z 1983 roku:

  • Wartość energetyczna - 339 Kcal / 1390 KJ
  • Białka - 10 gram
  • Tłuszcze - 28 gram
  • Węglowodany ogółem 10 gram, w tym błonnik - 7 gram
  • Wapń - 130 mg 
  • Fosfor - 242 mg
  • Żelazo - 2,2 mg
  • Magnez - 131 mg
  • Witamina B 1 - 0,13 mg
  • Witamina B 6 - 0,43 mg
  • Witamina P P - 2,4 mg

Wedle tego przekładu 7 gram błonnika z orzecha laskowego, odpowiada 7 jednostkom insuliny ludzkiej, w wyrównaniu krzywej cukrowej. Na 100 gram Kalafiora mamy tylko 1 gram błonnika i 8 gram węglowodanów całkowitych. Możemy optymalnie w posiłku na 500 gram kalafiora przyswoić 5 gram błonnika, a organizm potrzebuje w cukrzycy od 20 - 30 gram błonnika, bez cukru - na wyrównanie krzywej cukrowej.

Diabetyk gotujący sobie sam w domu, musi wiedzieć, co zjada i jaką ma to wartość, węglowodanową oraz błonnikową, bo nikt go nie wyręczy w liczeniu IG, w stosunku do podawanej insuliny - chyba, że go stać na specjalistę w kuchni. Osoby otyłe, nie powinny sobie same gotować, bo w efekcie bulimii, zjedzą nie jeden - a dwa posiłki, przeżywając stres ogólny w badaniu, co lepiej, a co gorzej smakuje.  Posiłki obojętne, nie powodują szkody u diabetyka - ani zbytniego łaknienia, które prowadzi nie tylko do otyłości, ale też chorób psychicznych. I to jest udowodnione naukowo, że chorzy psychicznie - nie mają hamulca na talerzu. A nawet ci zdrowi, gdy zbyt dobrze smakuje.

Zjadanie warzyw przez mężczyzn, jest korzystniejsze dla nich samych, progesteron u płci przeciwnej przekłada się, na wysiłek fizyczny oraz testosteron. Kobiety zwykle mają z tym problem - bo progesteron, wpływa na otyłość oraz cukrzycę, a testosteron praktycznie nie jest im potrzebny, ani wysiłek fizyczny. Kobiety tak na prawdę, potrzebują być uszczęśliwione - by dobrze wyglądać.



Ściąga - Kalafior w diecie całuśnej

Fot. Witaminy a Kalafior 


Przepisy bibliografii na Kalafior: 

Kalafior z szynką lub kiełbasą jest polecanym daniem kuchni polskiej, w przepisach odnotowanych w 1990 roku, przekładu: ,, Biblioteki domowej ''. W tym leż roku wydano przepis lwowski na kalafiora w sosie jajeczno - pomidorowym, pod nazwą: ,, Kalafior Ludwika Wierzbickiego ''. Wierzba czy Leszczyna ? To chyba ta sama rodzina, a jednak moda na picie soku z wierzby, przy cukrzycy nie przeminęła - w lubowaniu do starego  leku o nazwie;  ,, Polopiryna ''. Aleksandra Chomicz, w 2001 roku, wydała broszurę pod tytułem książki ruch - biblioteczki domowej;  ,, Sałatki dla zdrowia i urody '', opisując przepisy na kalafior:


  • Kalafior z migdałami 
  • Kalafior z ananasem 
  
Na przykładka w jej przepisach, rośliny krzyżowe występują z orzechami, wspominając stary przepis archiwów kulinarnych : ,, Kalarepa z orzechami włoskimi ''. W 1990 roku, Zofia Zawistowska wydała książkę ,, Potrawy niskokaloryczne '', umieszczając przepis na kalafior: 

  •  Kalafior w sosie jogurtowym z czosnkiem i koperkiem 
  
Ale dziś to może damy sobie spokój, z kalafiorem po cygańsku, bo wczoraj już był czosnek w diecie. Bo ile można zjadać czosnku, gdy się nie ma na to ochoty. Wedle przekładu zielarskiego, człowiek żeby chodził zdrowy musi zjeść codziennie coś innego. Z przekładów kulinarnych świata, kalafior jest mniej popularny - niż kapusta, a tak przy okazji droższy od kapusty.  Ale przy cukrzycy, człowiek musi wcisnąć 500 gram warzyw w siebie na dobę, bo warzywa są substancjami resztkowymi, układu pokarmowego. I co tu wspominać, po zmarłym ojcu: orzechy laskowe i cytryny, a diabetolog dołożył do tego kalafiory - w wyrównaniu krzywej cukrowej. Kalafior owszem, ale bez masła.





Komentarze