Kotlety z ziemniaków


Fot. Kotlet z ziemniaków z sosem grzybowym i surówką z ogórka kwaszonego małosolnego oraz pomidora w śmietanie.

  • 1,20 kg ziemniaków 
  • 2 jajka 
  • 5 dag mąki 
  • 5 dag cebuli 
  • 2 dag masła
  • 6 dag tartej bułki 
  • 6 dag oleju rzepakowego do smażenia 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Zielenina 
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, w osolonej wodzie - ostudzić. Obrać ze skórki, zmielić. Dodać jajka, siekaną usmażoną cebulę na maśle, sól, pieprz ( dobrze smakuje ziołowy ), starannie utrzeć masę. Wyłożyć na stolnicę i kształtować równe porcje, nie grubsze niż 3 - 4 cm, a następnie masę obtoczyć w bułce tartej, formować owalne kotlety. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu rzepakowym z obu stron na rumiano. Ułożyć na półmisku, i przybrać natką pietruszki.  ( Przepis kuchni polskiej 1990 r. - Biblioteczki Domowej ).

Podawać do wyboru z dipami: 

  • Sosem ogórkowym
  • Sosem pomidorowym 
  • Sosem korniszonowym 
  • Sosem paprykowym 
  • Sosem grzybowym 

Lub też do wyboru z surówkami z tych warzyw. Do kotletów ziemniaczanych można dodać ser twarogowy, lub żółty, około 20 dag. Można podawać z rybą wędzoną, typu na przykład makrela, lub mięsem - jak w przepisie litewskim, o nazwie: ,, Kotlety ziemniaczane z duszą ''.  W kuchni białoruskiej i polskiej kotlety podaje się głownie do dipów - czyli sosów z papryki, pomidora, kwaszonego ogórka.  W kuchni białoruskiej, przygotowuje się kotlety z ziemniaków nie gotowanych, podobnie jak z gotowanych i piecze w piekarniku, około 15 - 20 minut.



Fot. Kotlety ziemniaczane z duszą w kuchni lwowskiej
lub po białorusku z dipami. 



Fot. Sos grzybowy - dip w wrześniu w salaterce, dość kosztowny z podgrzybków w 2019 roku, które są obecnie w cenie 245,00 zł  za 1 kg.


    Skład sosu grzybowego z podgrzybków:

  • 1 cebula 
  • 30 dag podgrzybków 
  • 1 łyżka mąki 
  • 0,5 ml wody
  • Przyprawy 

O wiele taniej wychodzą surówki, oraz sosy warzywne na bazie przecierów, lub krojonych warzyw w kostkę. Pieczarka też jest tańsza.



Komentarze