Fot. Kotlet z ziemniaków z sosem grzybowym i surówką z ogórka kwaszonego małosolnego oraz pomidora w śmietanie.
- 1,20 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 5 dag mąki
- 5 dag cebuli
- 2 dag masła
- 6 dag tartej bułki
- 6 dag oleju rzepakowego do smażenia
- Sól
- Pieprz
- Zielenina
Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, w osolonej wodzie - ostudzić. Obrać ze skórki, zmielić. Dodać jajka, siekaną usmażoną cebulę na maśle, sól, pieprz ( dobrze smakuje ziołowy ), starannie utrzeć masę. Wyłożyć na stolnicę i kształtować równe porcje, nie grubsze niż 3 - 4 cm, a następnie masę obtoczyć w bułce tartej, formować owalne kotlety. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu rzepakowym z obu stron na rumiano. Ułożyć na półmisku, i przybrać natką pietruszki. ( Przepis kuchni polskiej 1990 r. - Biblioteczki Domowej ).
Podawać do wyboru z dipami:
- Sosem ogórkowym
- Sosem pomidorowym
- Sosem korniszonowym
- Sosem paprykowym
- Sosem grzybowym
Lub też do wyboru z surówkami z tych warzyw. Do kotletów ziemniaczanych można dodać ser twarogowy, lub żółty, około 20 dag. Można podawać z rybą wędzoną, typu na przykład makrela, lub mięsem - jak w przepisie litewskim, o nazwie: ,, Kotlety ziemniaczane z duszą ''. W kuchni białoruskiej i polskiej kotlety podaje się głownie do dipów - czyli sosów z papryki, pomidora, kwaszonego ogórka. W kuchni białoruskiej, przygotowuje się kotlety z ziemniaków nie gotowanych, podobnie jak z gotowanych i piecze w piekarniku, około 15 - 20 minut.
Fot. Sos grzybowy - dip w wrześniu w salaterce, dość kosztowny z podgrzybków w 2019 roku, które są obecnie w cenie 245,00 zł za 1 kg.
Skład sosu grzybowego z podgrzybków:
Skład sosu grzybowego z podgrzybków:
- 1 cebula
- 30 dag podgrzybków
- 1 łyżka mąki
- 0,5 ml wody
- Przyprawy
O wiele taniej wychodzą surówki, oraz sosy warzywne na bazie przecierów, lub krojonych warzyw w kostkę. Pieczarka też jest tańsza.
Komentarze
Prześlij komentarz