Kurczak z sosem grzybowo selerowym


Fot. Ćwierci kurczaka z sosem grzybowo - selerowym.


  • 500 gram ćwierci z kurczaka 
  • 200 gram selera 
  • 100 gram czosnku
  •   50 gram mielonych suszonych prawdziwków 
  • Sól 
  • Pieprz 
  • Kurkuma 
  • Bazylia 
  • Oliwa
  • Zielenina: Nać pietruszki lub Kopru ambrozji 


Ćwierci kurczaka oczyścić, polać oliwą z oliwek, przełożyć na patelnię typu wok. Selera obrać, opłukać a następnie pokroić w kostkę, czosnek oczyścić i pokroić. Dodać do potrawy, przyprawić ziołami do smaku, podsmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec gotowania dodać zmielone grzyby. Podawać do gotowanej kaszy, oraz ogórków małosolnych. 

 


Komentarze