Makaron zapiekany z jajkami


  • 300 gram drobnego makaronu fabrycznego ( nitki lub kolanka )
  • 4 jajka 
  • 20 gram masła 
  • 50 gram śmietany 
  • 40 gram sera żółtego 
  • Przyprawy: sól i pieprz 
  • Ponadto: zielenina, sałata lub plastry pomidora 
Ugotować makaron wedle przepisu na opakowaniu i omaścić, by nie był kleisty, jajka umyć i roztrzepać z pieprzem, porcjować makaron do małych żaroodpornych znaczyć średnicy 14 - 16 cm, zalać jajkami i krótko zapiec, tak by jajka się w makaronie ścięły. Gorącą zapiekankę z makaronu i jajek, wykładać na talerze, posypać ostrym żółtym serem i zieleniną. Podawać z śmietaną, plastrami pomidora, lub sosem pomidorowym. 

Oryginalne polskie danie, z czasów mego dzieciństwa, nie tylko kuchni polskiej. Nie ma jak u taty, który lubił potrawy z jajek i mi gotował, nie ma to jak u mamy, która hodowała kury.  Cichy dom, ciepły piec... Moja porada, takie danie szybko przygotowuje się na małej patelni z pokrywką i wolnym ogniu - bo tak dawno temu gotował mi tata.

Makaron nabiera chrupiącej brązowej skórki.Wedle przepisu kuchni polskiej z 1990 roku, makaron z jajkami jest trochę odmienny, gdy zapiekankę przygotowuje się z gotowanych siekanych jajek i śmietany. W latach 1968 - 1980 roku, takiego przepisu nie było, gdy tata mieszał świeże jajka z makaronem i je zapiekał na patelni. Oryginalny makaron zapiekany taty z kuchni Krakowskiej. A do picia najlepiej rosyjski czaj - gatunek mocnej czarnej herbaty.



Fot. życie z tatą i mamą w krainie pstrąga na maśle i makaronu z jajkami. Oczywiście i kilo cytryn... z cukrem. Czy warto wracać tam gdzie byliśmy zdrowsi i mniej chorowici ? Czyli danie niczym Karp po żydowsku lub pstrąg po francusku w cieście francuskim z jajkami na Wigilię. Wydawało by się, że to była zima w zodiaku Koziorożca, ale to były cztery pory roku.Jesień, sezon zbierania orzechów laskowych przez tatę. Tata to smak; cytryn, makaronu, jajek, pstrąga, orzechów leśnych, pomarańczy oraz czekolady lub też smak pieczonego królika.

Smak mamy to ciastka owsiane, bulion z kurczaka na włoszczyźnie - okrutne, to było, gdy kogut miał obciętą głowę na Niedzielę. Aż któregoś dnia, schowałam wszystkie kury i koguty przed mamą, a ona tylko do mnie krzyczała - co będzie na obiad ? Bóg i tak ją pokarał tym mięsem, na długie lata...Tak więc po dziś dzień mając cukrzycę, typu 2 - nie mogę jadać bulionu medycznie. Boski rozejm między córką, a matką.

Dziś dzień owocowy, czy akurat człowiek musi przełknąć koszernego żyda, w zapytaniu - Czy tak Kura pieprzyła się z Kogutem ? Och nie wiem ! Jak nie to ja zjem te koszerne jajka. Koszerna kuchnia Izraela:
  • Zimna zupa owocowa - a może po prostu jogurt z jeżynami.
  • Gruszki nadziewane - a kto nadzieje się na Banana ? 
  • Kapusta z bananami i wiórkami kokosu na jogurcie.


Komentarze