Fot. Mizeria z ogórka i pomidora,ziemniaki z masłem i koperkiem,
Morszczuk panierowany z szpinakiem.
Morszczuk panierowany z szpinakiem.
- 400 gram ogórków świeżych ( 3 sztuki )
- 200 gram pomidora ( 1 sztuka )
- 100 gram cebuli ( 1/4 sztuki )
- 125 gram śmietany
- Przyprawy: pieprz i sól
Ogórki umyć i obrać ze skórki, pomidora umyć, warzywa pokroić na małe cząstki, cebulę obrać i drobno poszatkować, przełożyć składniki do salaterki, wymieszać ze śmietaną, podprawiając solą i pieprzem. Podawać do potraw na bazie kopru.
Koper Ambrozja
Koper Ambrozja na mym balkonie, posiany pod koniec Lipca, dość bujnie rośnie. Nasiona tej odmiany kopru wysiewa się partiami od Kwietnia do Lipca, przewidziane zbiory ziela od Maja do Października. Z mojego doświadczenia w tym roku, ta odmiana Kopru lepiej rośnie pod koniec lata, niż na wiosnę. Na wiosnę w tym roku lepiej rósł Koper - fankuł bulwiasty, świetny dodatek do ziemniaków lub też pierogów z ziemniakami i fankułem.
Odmiana kopru o wysokiej zawartości olejków eterycznych, dająca duże plony od wiosny do jesieni, dużą masę użytkową. Przeznaczona do zbiorów na zielono, do suszenia i mrożenia. Jak się okazuje Koper Ambrozja, czuje się dobrze nie tylko w ogrodzie działkowym, lecz też na balkonie w Bloku. Odmiana posiana na wiosnę, ma zdolność kwitnienia, nawet w donicach. Większość odmian kopru, dobrze się czuje na skarpach. Zważywszy, że w posiłku ,, Mizeria '' na 400 gram ogórka, przypada 1 łyżka kopru w Kuchni Polskiej, to taka donica na długo starczy. Nawet do innych potraw.
Komentarze
Prześlij komentarz