Fot. Naleśniki z galaretką z jeżyn
Z 4 jajek, mleka i mąki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, konsystencji gęstej śmietany, pieczemy naleśniki na patelni do naleśników, z obu stron. Tak upieczone naleśniki posmarować galaretką owocową - bez pestek lub całych owoców, i zwinąć w rulon.
- 1 1/2 kg owoców jeżyn
- 800 gram cukru na 1 litr soku
Owoce delikatnie przebrać, opłukać, przełożyć do rondla, podlać 1 szklanką wody i zagotować 15 - 20 minut. Następnie owoce przetrze, przez sito by nie było pestek. Przełożyć miąższ z powrotem do rondla i wsypać cukier, podczas klarowania się gotowanej galaretki z cukrem, należy zbierać pianę, z ścianek rondla. Galaretka jest gotowa gdy się ścina. Gorącą galaretkę wlewamy po brzegi do słoików typu twist, przykrywamy wieczkiem i zakręcamy. ( Przepis kuchni polskiej 1990 roku ).
Fot. Galaretka wieloowocowa, surowa z natury w barwach tęczy.
Bez pestek oraz bez cukru na żelatynie.
W podobny sposób można przygotować galaretki i dżemy oraz soki gotowane na parze wodnej, z różnych owoców drobnopestkowych, typu:
- Porzeczka
- Malina
- Truskawka
- Agrest
- Poziomka
- Jeżyna
Oddzielanie pestek w przetworach owocowych, drobno ziarnkowych, ma duże znaczenie w leczeniu trzustki, która nie jest w stanie poradzić sobie z drobnymi pestkami lub fusami z kawy prawdziwej. Produkcja dżemów z pestkami w słoikach, jest wadą producentów w kuchni polskiej.
Praktycznie alergicy i chorzy na cukrzycę, nie mogą jadać owoców drobnopestkowych, bo doprowadziło by to ich do śmierci - i trzeba stwierdzić, że pestki osadzające się w trzustce są niebezpieczne, w przewodzie pokarmowym, oraz krwiobiegu. Sama doświadczyłam z innymi kobietami, przykrego przypadku pobytu w szpitalu pod pompą insulinową i kroplówką, po zjedzeniu truskawek z pestkami. Diagnoza była szokująca - wysiadła mi trzustka, miałam wysoki cukier na 450 mg /dl, a ciśnienie na 300 mg. Nikt chyba jeszcze nie doświadczył takiego płukania krwiobiegu, przez kroplówkę - 10 liter wody w żyły, na dobę i trwało to płukanie 14 dni.
Dla diabetyka można polecić owoce bez pestek, a nawet na żelatynie - bez cukru, bo żelatyna jest nośnikiem insuliny zwierzęcej lub pektyny - wspomagającej trawienie, głównie w wątrobie. Jeżyny należą w medycynie austriackiej, do leków obniżających cukry w krwiobiegu, w zastosowaniu leczenia chorych na cukrzycę, z pewnym ale...
Przepis Agaty:
Owoce oczyścić, przetrzeć blenderem, następnie przetrzeć przez sito by nie było pestek, dosypać do zmiksowanego miąższu bez pestek, drugie tyle cukru. Zagotować w garnku i przekładać od razu do słoików. Następnego dnia gotowana galaretka jest gotowa do użycia i może w słoikach leżakować 6 miesięcy.
Wedle jej opinii owoców nie trzeba gotować, bo zawarta pektyna w owocach, się sama klaruje w słoikach na galaretkę lub dżem, po pasteryzacji. Można wymieszać mus owocowy z cukrem i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane owoce, nadają się do deserów, ciast, naleśników, itp. Ten przepis na owoce drobnopestkowe, przepisu Agaty - już wypróbowałam, jest jak dżem bez owoców, a jednak owocowa galaretka.
Fot. Warto sobie takie sitko kupić, gdy planujemy sobie odmienną domową kuchnię, oraz ulubiony smak galaretki owocowej lub keczup lub zupy z świeżych pomidorów, albo past warzywnych. Diabetyk i Alergik, na pewno takie sitko powinien w domu posiadać, gdy ma ograniczenia dietetyczne, a to bez cukru, a to zmielone i świeże sosy, a to bez pestek i bez skórki, itd. Takie sitko na pewno przyda się, też matkom z małymi dziećmi lub osobom w podeszłym wieku cierpiącym na niestaranność w wyniku utraty uzębienia. Choć jakiś czas temu, spotkałam się z kobietą przed poradnią diabetologiczną, której wycięto pół żołądka i też niczego do brzucha nie może pogryźć - a wszystko ma przecierane.
Praktycznie alergicy i chorzy na cukrzycę, nie mogą jadać owoców drobnopestkowych, bo doprowadziło by to ich do śmierci - i trzeba stwierdzić, że pestki osadzające się w trzustce są niebezpieczne, w przewodzie pokarmowym, oraz krwiobiegu. Sama doświadczyłam z innymi kobietami, przykrego przypadku pobytu w szpitalu pod pompą insulinową i kroplówką, po zjedzeniu truskawek z pestkami. Diagnoza była szokująca - wysiadła mi trzustka, miałam wysoki cukier na 450 mg /dl, a ciśnienie na 300 mg. Nikt chyba jeszcze nie doświadczył takiego płukania krwiobiegu, przez kroplówkę - 10 liter wody w żyły, na dobę i trwało to płukanie 14 dni.
Dla diabetyka można polecić owoce bez pestek, a nawet na żelatynie - bez cukru, bo żelatyna jest nośnikiem insuliny zwierzęcej lub pektyny - wspomagającej trawienie, głównie w wątrobie. Jeżyny należą w medycynie austriackiej, do leków obniżających cukry w krwiobiegu, w zastosowaniu leczenia chorych na cukrzycę, z pewnym ale...
Przepis Agaty:
Fot. Galaretka gotowana z jeżyn w słoikach typu twist - bez pestek.
Owoce oczyścić, przetrzeć blenderem, następnie przetrzeć przez sito by nie było pestek, dosypać do zmiksowanego miąższu bez pestek, drugie tyle cukru. Zagotować w garnku i przekładać od razu do słoików. Następnego dnia gotowana galaretka jest gotowa do użycia i może w słoikach leżakować 6 miesięcy.
Wedle jej opinii owoców nie trzeba gotować, bo zawarta pektyna w owocach, się sama klaruje w słoikach na galaretkę lub dżem, po pasteryzacji. Można wymieszać mus owocowy z cukrem i pasteryzować 20 minut. Tak przygotowane owoce, nadają się do deserów, ciast, naleśników, itp. Ten przepis na owoce drobnopestkowe, przepisu Agaty - już wypróbowałam, jest jak dżem bez owoców, a jednak owocowa galaretka.
Gęste sito siatkowe do przecierania owoców i warzyw w domu
Fot. Warto sobie takie sitko kupić, gdy planujemy sobie odmienną domową kuchnię, oraz ulubiony smak galaretki owocowej lub keczup lub zupy z świeżych pomidorów, albo past warzywnych. Diabetyk i Alergik, na pewno takie sitko powinien w domu posiadać, gdy ma ograniczenia dietetyczne, a to bez cukru, a to zmielone i świeże sosy, a to bez pestek i bez skórki, itd. Takie sitko na pewno przyda się, też matkom z małymi dziećmi lub osobom w podeszłym wieku cierpiącym na niestaranność w wyniku utraty uzębienia. Choć jakiś czas temu, spotkałam się z kobietą przed poradnią diabetologiczną, której wycięto pół żołądka i też niczego do brzucha nie może pogryźć - a wszystko ma przecierane.
Fot. Idealny domowy przecier pomidorowy z świeżych pomidorów bez pestek i skórki, z sita siatkowego. A by powstał ,, Ketchup '' wystarczy przetrzeć pieczone jabłka oraz duszoną cebulę i dodać do gotowanych przetartych pomidorów, wymieszać i przyprawić ulubionymi przyprawami z kuchni polskiej; ziele angielskie, liść laurowy, goździki, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa, sól i cukier. I oto mamy oryginalny polski : ,, Ketchup '', do frytek, makaronu, naleśników, itp. - Mocno ziołowy i lepszy od tego ze sklepu.
Fot. Przydatne narzędzie do miksowania owoców i warzyw to Blender, a potem przekładamy na sito siatkowe zmiksowane owoce lub warzywa, by powstał surowy mus, bez pestek oraz skórki. Blender pomieści 1 litr musu. Można też użyć, na przykład robota kuchennego, który przeciera owoce i warzywa, ale jest mniej przydatny, jeżeli chodzi o powidło owocowe lub warzywne. Nie da się tego logicznie wytłumaczyć, gdy z miksera inaczej smakuje i z sita siatkowego, też inaczej smakuje.
Komentarze
Prześlij komentarz