Ogórki małosolne po polsku



  • 3 kg ogórków 
  • 1 duży korzeń chrzanu 
  • 1 duża główka czosnku 
  • 1 pęczek kwitnącego kopru  
  • 8 słoików typu twist z zakrętkami
  • Woda bieżąca nie gotowana - około 4 - 5 litry
  • Sól około 7 - 8 łyżek

Ogórki umyć i dobrze namoczyć w wodzie. Na dno sterylnego słoika, nakładamy obrany czosnek, pokrojony w słupki chrzan, oraz kwitnący koper. Następnie ciasno układamy ogórki w słoiku. 



Fot. Wypełniony ciasno słoik ogórkami i ziołami, ma różne właściwości w medycynie naturalnej.

Do kwaszenia ogórków najczęstszymi ziłami w kuchni polskiej są: Koper, Chrzan, Czosnek, Liście dębu, Liście wiśni, Liść porzeczki czarnej, gorczyca - a także, Pieprz ziarnisty, Ziele angielskie, Liść laurowy lub bobkowy, Mięta, Gorczyca, rzadziej Bazylia.  Ogórki małosolne w medycynie naturalniej, mają na celu oczyszczać drogi oddechowe. Ich skład jest ubogi, pod względem ziół leczniczych. Ale za to najbardziej lubiane w okresie zimowym. 


Przygotowujemy solankową zalewę, w następujący sposób; 

  • 1 słoik litrowy wody pitnej nie gotowanej 
  • 1 łyżka soli 
Roztwór wodno solny dokładnie rozpuszczamy, i zalewamy ogórki w słoikach, tak by były całkowicie przykryte wodą i nic nie wypływało na powierzchnię. Zakręcamy słoiki i pozostawiamy w ciepłym miejscu od 18 C - 20 C, na okres 2 dni, następnie przenosimy ogórki do ciemnego i chłodnego miejsca na 8 dni. Jeżeli po tym czasie słoiki nie zassały, pasteryzujemy je 5 minut, przerywając fermentację. W tym stanie mogą leżakować 6 miesięcy. 



Fot. Prawidłowo sporządzony słoik z ogórkami małosolnymi.





Komentarze