Marginalny przepis:
- 6 kolb świeżej kukurydzy
- 4 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej
- 2 jaja
- 50 gram masła
- Przyprawy: sól, pieprz mielony
- Ser żółty tarty
- Kilka łyżek mleka
Kukurydzę obrać z ziaren, zmiksować z mlekiem i wymieszać z jajkami, papryką w proszku mielonym pieprzem. Drobno siekaną cebulkę, zeszklić na maśle, po czym dodać krojoną i oczyszczoną paprykę, gotować masę kukurydzianą 10 minut, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć, dodać jeszcze sól do smaku, oraz tarty ser, ciągle mieszając - by ser się rozpuścił.
Kasza kukurydziana kupiec bardziej po polsku
- 1 strąk papryki czerwonej
- 1 strąk papryki zielonej
- 1 cebula
- 1 szklanka mleka ( 350 ml )
- 1 szklanka wody ( 350 ml )
- 1 szklanka kaszy kukurydzianej ( 350 ml )
- 2 łyżki masła
- Pieprz
- Sól
Paprykę zieloną i czerwoną oczyścić pokroić w kostkę, a następnie obrać cebulę i poszatkować, przełożyć na patelnię, doprawić.
Przygotować rondel i wlać szklankę mleka i szklankę wody, osolić do smaku, zagotować i wsypać szklankę kaszy kukurydzianej kupiec. Gotować 5 minut, ciągle mieszając łyżką drewnianą. Odstawić w ciepłe miejsce lub jeszcze podpiec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu, by kasza była bardziej sypka - po polsku. Zachować proporcje gotowanej kaszy w stosunku 1 - jedna porcja kaszy / 2 - płyn dwa razy tyle. Diabetyk i alergik ma problem z trawieniem mleka, a więc trzeba je rozcieńczyć do 0,5 % - 1,0 %.
Do wyłożonych warzyw na patelni, dodać 2 łyżki masła i przyprawy do smaku, udusić warzywa pod pokrywką, kilka minut - by cebula była zeszklona, a mało nie przypalone. Wykładać gorącą kaszę na talerze, łyżką porcjową po 50 ml, obłożyć duszoną cebulą i papryką, posypać żółtym topliwym serem, tak by topniał, na potrawie; ( Nie bawię się w przypalone garnki, bo kto je potem wyszoruje, gdy ser się przypali lub inne składniki ).
Polecane potrawy z kaszy kukurydzianej w kuchni polskiej:
- Kasza kukurydziana z mlekiem
- Kasza kukurydziana z serem
- Kasza kukurydziana z bryndzą
- Kasza kukurydziana z powidłem
- Kasza kukurydziana z dodatkami
Kasza kukurydziana w kuchni polskiej, stanowi taki sam dodatek do potraw, jak inne gatunki kaszy - jęczmienna sypka i sosy, zwykle traktowane podobnie jak potrawa risotto, gulasz:
- Sos koperkowy
- Sos grzybowy
- Sos pomidorowy
- Sos pieczarkowy do mięsa ( Gulasz )
Można te potrawy po polsku na równi traktować, jak pierogi, czy gołąbki z kapustą i dodatkami. Papryka tańsza hurtem obecnie 15 - 22 złote, za 5 kg. Za 1 kg papryki świeżej przychodzi zapłacić 4,99 zł za 1 kg. Tanio, bo po sezonie będzie za pewne drożej.
Znamiona kukurydzy, wchodzą w skład leczenia osób otyłych, kukurydza ma właściwości odchudzające oraz wyższą glikemię z mlekiem. Jedna kolba kukurydzy to 2 złote, w przekładzie na kaszę trochę drożej, to wychodzi, ale też świeże kolby mają walory dodatnie, dla chorych na trzustkę, oraz osób otyłych.
W przekładzie zielarzy austriackich - kukurydza jest lekiem moczopędnym, redukcyjnym masę ciała, lekiem przeciw otyłości, stosowany w schorzeniach przewodów moczowych w tym kamienicy, opuchlinie osierdzia i obrzękach, stanach zapalnych nerek, zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego, dnie i reumatyzmie, moczeniu nocnym u dzieci, kolce nerkowej. We wszystkich tych schorzeniach stosuje się trzy łyżki kukurydzy na jedną szklankę herbatki kukurydzianej. Herbatki kukurydzianej nie słodzi się, a wypija na dobę 250 ml tego naparu. Z czasem cywilizacyjnym tortilla, zaczyna być w niełasce jak kasza kukurydziana, a szkoda - bo wiele osób pragnie schudnąć, dla własnego zdrowia. Największe walory medyczne i zdrowotne, kukurydza ma podczas lata, wytwarzając kwiaty oraz kolby ze znamionami - czyli tymi wąsami, między czerwcem a sierpniem.
Właściwości papryki słodkiej i chili:
Bogate źródło witamin z grupy; B1, B2, B3, B6, oraz witaminy A, E, C, białka, błonnika, beta karotenu, potasu, wapnia.
Fot. Znamiona kukurydzy.
Znamiona kukurydzy, wchodzą w skład leczenia osób otyłych, kukurydza ma właściwości odchudzające oraz wyższą glikemię z mlekiem. Jedna kolba kukurydzy to 2 złote, w przekładzie na kaszę trochę drożej, to wychodzi, ale też świeże kolby mają walory dodatnie, dla chorych na trzustkę, oraz osób otyłych.
W przekładzie zielarzy austriackich - kukurydza jest lekiem moczopędnym, redukcyjnym masę ciała, lekiem przeciw otyłości, stosowany w schorzeniach przewodów moczowych w tym kamienicy, opuchlinie osierdzia i obrzękach, stanach zapalnych nerek, zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego, dnie i reumatyzmie, moczeniu nocnym u dzieci, kolce nerkowej. We wszystkich tych schorzeniach stosuje się trzy łyżki kukurydzy na jedną szklankę herbatki kukurydzianej. Herbatki kukurydzianej nie słodzi się, a wypija na dobę 250 ml tego naparu. Z czasem cywilizacyjnym tortilla, zaczyna być w niełasce jak kasza kukurydziana, a szkoda - bo wiele osób pragnie schudnąć, dla własnego zdrowia. Największe walory medyczne i zdrowotne, kukurydza ma podczas lata, wytwarzając kwiaty oraz kolby ze znamionami - czyli tymi wąsami, między czerwcem a sierpniem.
- Za pewne kukurydza dla diabetyka, ma też jakieś znaczenie medyczne, gdy częściej lata do ubikacji z moczem ( Częstomocz ) i może cierpieć na zatory i torbiele narządów rozrodczych, nie tylko otyłość.
- Chorzy psychicznie, też mogą popatrzeć pozytywnie na kukurydzę, gdy kukurydza leczy nerki ludzkie, i daje szansę na to - że nie muszą, przebywać w zakładach psychiatrycznych. Pomijając fakt grzeszny - nie umiarkowanie w jedzeniu oraz piciu.
Właściwości papryki słodkiej i chili:
- Przyspiesza przemianę materii
- Zapobiega przeziębieniom
- Jest przeciwzapalna
- Oczyszcza organizm
- Wspomaga układ krążenia
- Korzystnie wpływa na układ pokarmowy
Bogate źródło witamin z grupy; B1, B2, B3, B6, oraz witaminy A, E, C, białka, błonnika, beta karotenu, potasu, wapnia.
Kasza kukurydziana kupiec
Kaszka kukurydziana powstaje z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Sama w sobie jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz tych z grupy B. Stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Znajdziemy też w niej skrobię i błonnik. Może zawierać gluten. Ma w sobie także selen, pierwiastek powszechnie stosowany w profilaktyce nowotworowej.
Fot. Kasza kukurydziana zapiekana na blasze lub w żaroodpornym naczyniu po polsku w kostkach, z dodatkami, niczym Pizza lub Tortilla. A jeszcze może być ciasto kukurydziane - ,, chleb kukurydziany ''.
Kaszka kukurydziana jest lekkostrawna i nie obciąża przewodu pokarmowego, dlatego jest zalecana w formie kleików dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego, w tym wątroby, dróg żółciowych, a także nerek. Polecana jest także dla rekonwalescentów. Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowując ją na kleistą masę, rozsmarowując na blasze i pozostawiając do zastygnięcia. Tak przygotowaną kaszę kroi się w kosteczki i zapieka lub smaży. Można ją też połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw.
Komentarze
Prześlij komentarz