Purѐe kukurydziane po argentyńsku


Marginalny przepis: 

  • 6 kolb świeżej kukurydzy 
  • 4 cebule 
  • 1 zielona papryka 
  • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki czerwonej 
  • 2 jaja 
  • 50 gram masła 
  • Przyprawy: sól, pieprz mielony 
  • Ser żółty tarty 
  • Kilka łyżek mleka 

Kukurydzę obrać z ziaren, zmiksować z mlekiem i wymieszać z jajkami, papryką w proszku mielonym pieprzem. Drobno siekaną cebulkę, zeszklić na maśle, po czym dodać krojoną i oczyszczoną paprykę, gotować masę kukurydzianą 10 minut, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć, dodać jeszcze sól do smaku, oraz tarty ser, ciągle mieszając - by ser się rozpuścił. 



 Kasza kukurydziana kupiec bardziej po polsku


  •  1 strąk papryki czerwonej 
  •  1 strąk papryki zielonej 
  •  1 cebula 
  •  1 szklanka mleka ( 350 ml )
  •  1 szklanka wody  ( 350 ml )
  •  1 szklanka kaszy kukurydzianej ( 350 ml )
  •  2 łyżki masła 
  •  Pieprz 
  •  Sól
Paprykę zieloną i czerwoną oczyścić pokroić w kostkę, a następnie obrać cebulę i poszatkować, przełożyć na patelnię, doprawić. 


Przygotować rondel i wlać szklankę mleka i szklankę wody, osolić do smaku, zagotować i wsypać szklankę kaszy kukurydzianej kupiec. Gotować 5 minut, ciągle mieszając łyżką drewnianą. Odstawić w ciepłe miejsce lub jeszcze podpiec w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu, by kasza była bardziej sypka - po polsku. Zachować proporcje gotowanej kaszy w stosunku 1 - jedna porcja kaszy / 2 - płyn dwa razy tyle. Diabetyk i alergik ma problem z trawieniem mleka, a więc trzeba je rozcieńczyć do 0,5 % - 1,0 %.


Do wyłożonych warzyw na patelni, dodać 2 łyżki masła i przyprawy do smaku, udusić warzywa pod pokrywką, kilka minut - by cebula była zeszklona, a mało nie przypalone. Wykładać gorącą kaszę na talerze, łyżką porcjową po 50 ml, obłożyć duszoną cebulą i papryką, posypać żółtym topliwym serem, tak by topniał, na potrawie; ( Nie bawię się w przypalone garnki, bo kto je potem wyszoruje, gdy ser się przypali lub inne składniki ).


Polecane potrawy z kaszy kukurydzianej w kuchni polskiej: 

  • Kasza kukurydziana z mlekiem
  • Kasza kukurydziana z serem 
  • Kasza kukurydziana z bryndzą 
  • Kasza kukurydziana z powidłem 
  • Kasza kukurydziana z dodatkami 

Kasza kukurydziana w kuchni polskiej, stanowi taki sam dodatek do potraw, jak inne gatunki kaszy - jęczmienna sypka i sosy, zwykle traktowane podobnie jak potrawa risotto, gulasz: 

  • Sos koperkowy 
  • Sos grzybowy 
  • Sos pomidorowy
  • Sos pieczarkowy do mięsa ( Gulasz ) 

Można te potrawy po polsku na równi traktować, jak pierogi, czy gołąbki z kapustą i dodatkami. Papryka tańsza hurtem obecnie 15 - 22 złote, za 5 kg. Za 1 kg papryki świeżej przychodzi zapłacić 4,99 zł za 1 kg. Tanio, bo po sezonie będzie za pewne drożej.



Fot. Znamiona kukurydzy.

Znamiona kukurydzy, wchodzą w skład leczenia osób otyłych, kukurydza ma właściwości odchudzające oraz wyższą glikemię z mlekiem. Jedna kolba kukurydzy to 2 złote, w przekładzie na kaszę trochę drożej, to wychodzi, ale też świeże kolby mają walory dodatnie, dla chorych na trzustkę, oraz osób otyłych.

W przekładzie zielarzy austriackich - kukurydza jest lekiem moczopędnym, redukcyjnym masę ciała, lekiem przeciw otyłości, stosowany w schorzeniach przewodów moczowych w tym kamienicy, opuchlinie osierdzia i obrzękach, stanach zapalnych nerek, zapalenie błony śluzowej pęcherza moczowego, dnie i reumatyzmie, moczeniu nocnym u dzieci, kolce nerkowej. We wszystkich tych schorzeniach stosuje się trzy łyżki kukurydzy na jedną szklankę herbatki kukurydzianej. Herbatki kukurydzianej nie słodzi się, a wypija na dobę 250 ml tego naparu. Z czasem cywilizacyjnym tortilla, zaczyna być w niełasce jak kasza kukurydziana, a szkoda - bo wiele osób pragnie schudnąć, dla własnego zdrowia. Największe walory medyczne i zdrowotne, kukurydza ma podczas lata, wytwarzając kwiaty oraz kolby ze znamionami - czyli tymi wąsami, między czerwcem a sierpniem.

  • Za pewne kukurydza dla diabetyka, ma też jakieś znaczenie medyczne, gdy częściej lata do ubikacji z moczem ( Częstomocz ) i może cierpieć na zatory i torbiele narządów rozrodczych, nie tylko otyłość.
  • Chorzy psychicznie, też mogą popatrzeć pozytywnie na kukurydzę, gdy kukurydza leczy nerki ludzkie, i daje szansę na to - że nie muszą, przebywać w zakładach psychiatrycznych. Pomijając fakt grzeszny - nie umiarkowanie w jedzeniu oraz piciu.   


Właściwości papryki słodkiej i chili: 

  • Przyspiesza przemianę materii 
  • Zapobiega przeziębieniom 
  • Jest przeciwzapalna 
  • Oczyszcza organizm 
  • Wspomaga układ krążenia 
  • Korzystnie wpływa na układ pokarmowy 

Bogate źródło witamin z grupy; B1, B2, B3, B6, oraz witaminy A, E, C, białka, błonnika, beta karotenu, potasu, wapnia.


Kasza kukurydziana kupiec


Kaszka kukurydziana powstaje z obłuszczonego, połamanego i posegregowanego ziarna kukurydzy. Sama w sobie jest bogatym źródłem składników odżywczych i witamin: E, A oraz tych z grupy B. Stanowi także źródło cennych składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i siarka. Znajdziemy też w niej skrobię i błonnik. Może zawierać gluten. Ma w sobie także selen, pierwiastek powszechnie stosowany w profilaktyce nowotworowej.


  
Fot. Kasza kukurydziana zapiekana na blasze lub w żaroodpornym naczyniu po polsku w kostkach, z dodatkami, niczym Pizza lub Tortilla. A jeszcze może być ciasto kukurydziane - ,, chleb kukurydziany ''.

Kaszka kukurydziana jest lekkostrawna i nie obciąża przewodu pokarmowego, dlatego jest zalecana w formie kleików dla osób z dolegliwościami przewodu pokarmowego, w tym wątroby, dróg żółciowych, a także nerek. Polecana jest także dla rekonwalescentów. Kaszkę kukurydzianą można przygotowywać na wiele sposobów, np. rozgotowując ją na kleistą masę, rozsmarowując na blasze i pozostawiając do zastygnięcia. Tak przygotowaną kaszę kroi się w kosteczki i zapieka lub smaży. Można ją też połączyć z masłem, jarzynami, wędliną czy serem i podawać jako dodatek do innych potraw.


Komentarze