- 2 kg cukinii
- 1 kg cebuli
- 250 gram marchewki
Cukinię umyć i pokroić w słupki, cebulę obrać i pokroić, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Warzywa odstawić, by obeschły do 3 godzin. W tym czasie przygotowujemy marynatę do słoików i napełniamy słoiki.
Na dno słoika typu twist, nakładamy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, oraz listki bazylii. Potem słupki marchewki, siekaną grubo cebulę, oraz słupki cukinii, czynność powtarzamy, układając ciasno warzywa, które posłużą nam do dekoracji talerza.
Sporządzamy marynatę:
- 2 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
Składniki dokładnie rozpuszczamy i zalewamy warzywa zalewą, tak by były przykryte całkowicie. Pasteryzujemy 15 - 20 minut w piekarniku, wyłączając sałatkę, gdy w wekach zacznie gotować się zalewa. Przy sporządzaniu zalewy do cukinii lepiej jest kierować się własnym gustem, zalewa łagodniejsza lub ostrzejsza - bo taki smak będą mieć warzywa w słoikach. Zalewy warzywne włoskie są bardzo łagodne, nawet nie za słodkie - a bardziej naturalne.
Tak przygotowaną sałatkę schładzamy, a po ostygnięciu przekładamy do chłodnego i ciemnego pomieszczenia lub lodówki. W ten sposób może leżakować do 6 miesięcy. Jest to dobry sposób konserwowania cukinii z marchewką i cebulą, jak uczyła mnie sąsiadka, która podróżowała do Włoch, lub też moja zmarła ciotka. Pasteryzujemy olbrzymią cukinię, gdy nie jesteśmy w stanie od razu jej spożyć.
Komentarze
Prześlij komentarz