Fot. Ziemniaki po kolumbijsku z piersią z kurczaka na kminku.
Ziemniaki z wody:
- 1 kg ziemniaków
- 500 gram - 1000 gram piersi z kurczaka
- Przyprawy: pieprz, sól, kminek
- 1 cebula
- 30 gram margaryny
- 2 - 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 150 gram sera żółtego ementaler
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 pomidory
Fot. Ser Ementaler Zakopiański lub Tatrzański - dojrzewający. Oryginalne łagodne sery biorą ujście w Szwajcarii, mają posmak słodko - orzechowy. Mają zwykle dużo dziur w procesie dojrzewania i leżakowania. Ten rodzaj sera zawiera 45 % tłuszczu. Pierwszy raz ser ementaler wyprodukowano w 1293 r. Zawiera; sód, potas, wapń, cynk, jod, fosfor, oraz witaminy A i B 12 i liczne kwasy, nie tylko mlekowe lub masłowe.
Sos: cebulę obrać i
poszatkować, zrumienić na margarynie, wsypać mąkę tworząc lekką
zasmażkę, podlać mlekiem, ciągle mieszając, dodać tarty ser żółty ementaler,
mieszając do roztopienia, wlać śmietanę i ściągnąć z ognia. Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, włożyć do gorącego sosu i zamieszać,
jeszcze chwilę podgotować.
Fot. Obieranie sparzonego pomidora ze skórki, oraz gniazd nasiennych.
Ziemniaki: opłukać i ugotować w łupinach, a następnie ostudzić i obrać z łupiny, można dekoracyjnie pokroić nożem karbowanym. Ziemniaki polać sosem i podawać.
Fot. Świeża pierś z kurczaka po kolumbijsku tylko na kminku.
Fot. Piersi z kurczaka po kolumbijsku z frytkami i pomidorem, trochę nie tak oryginalnie bez sosu serowego, po kolumbijsku na bazie cebuli i pomidora. No tak upiekł się kurczak ze skórką, ale w Polsce pierś kurczaka skórki nie posiada, ale pomidor ze skórki wyskoczyć może, nawet na świeży przecier, nie tylko w Polsce.
Inne dodatki typowe dla kuchni kolumbijskiej - ameryki południowej:
Fot. Smaki kuchni Kolumbii z ziemniakami w mundurkach
- Czarna fasola
- Zielona papryka
- Pomidory
- Cebula
- Ryż
- Banany
- Czosnek
- Wieprzowina
Komentarze
Prześlij komentarz