Ziemniaki po kolumbijsku


Fot. Ziemniaki po kolumbijsku z piersią z kurczaka na kminku. 


Ziemniaki z wody:
  • 1 kg ziemniaków 
Duszona pierś kurczaka:
  • 500 gram - 1000 gram piersi z kurczaka 
  • Przyprawy: pieprz, sól, kminek 
Sos kolumbijski serowy:
  • 1 cebula
  • 30 gram margaryny 
  • 2 - 3 łyżki mąki 
  • 500 ml mleka 
  • 150 gram sera żółtego ementaler 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 pomidory 


Fot. Ser Ementaler Zakopiański lub Tatrzański - dojrzewający. Oryginalne łagodne sery biorą ujście w Szwajcarii, mają posmak słodko - orzechowy. Mają zwykle dużo dziur w procesie dojrzewania i leżakowania. Ten rodzaj sera zawiera 45 % tłuszczu. Pierwszy raz ser ementaler wyprodukowano w 1293 r. Zawiera; sód, potas, wapń, cynk, jod, fosfor, oraz witaminy A i B 12 i liczne kwasy, nie tylko mlekowe lub masłowe.

Sos:  cebulę obrać i poszatkować, zrumienić na margarynie, wsypać mąkę tworząc lekką zasmażkę, podlać mlekiem, ciągle mieszając, dodać tarty ser żółty ementaler, mieszając do roztopienia, wlać śmietanę i ściągnąć z ognia. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, włożyć do gorącego sosu i zamieszać, jeszcze chwilę podgotować.



Fot. Obieranie sparzonego pomidora ze skórki, oraz gniazd nasiennych. 

Ziemniaki:  opłukać i ugotować w łupinach, a następnie ostudzić i obrać z łupiny, można dekoracyjnie pokroić nożem karbowanym. Ziemniaki polać sosem i podawać.


Fot. Świeża pierś z kurczaka po kolumbijsku tylko na kminku.


Pierś z kurczaka: mięso osolić, popieprzyć, oraz obtoczyć w kminku, natrzeć oliwą z oliwek i zapiec do miękkości. Przed podaniem, pokroić w plastry. Osobno można podać, pierś z kurczaka, oraz oliwki lub sznycle po kreolsku z wołowiny lub cielęciny lub wieprzowiny - na kminku.



Fot. Piersi z kurczaka po kolumbijsku z frytkami i pomidorem, trochę nie tak oryginalnie bez sosu serowego, po kolumbijsku na bazie cebuli i pomidora. No tak upiekł się kurczak ze skórką, ale w Polsce pierś kurczaka skórki nie posiada, ale pomidor ze skórki wyskoczyć może, nawet na świeży przecier, nie tylko w Polsce.


Inne dodatki typowe dla kuchni kolumbijskiej - ameryki południowej: 


Fot. Smaki kuchni Kolumbii z ziemniakami w mundurkach

  • Czarna fasola 
  • Zielona papryka 
  • Pomidory 
  • Cebula 
  • Ryż 
  • Banany 
  • Czosnek 
  • Wieprzowina 


Komentarze