- 250 gram włoszczyzny
- 500 gram ziemniaków
- 20 gram tłuszczu - 1 łyżka
- 20 gram mąki - 1 łyżka
- 125 gram śmietany
- 2 łyżki siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej mięty
- 1 1/2 litra wody
- Sól
Na tłuszczu i włoszczyźnie ugotować bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, lub talarki, paski. Włożyć do przecedzonego wywaru, ugotować. Podprawić mąką rozmieszaną z wywarem, zagotować, osolić. Połączyć z hartowaną śmietaną. Na koniec dodać koperek i miętę świeżą. ( Przepis kuchni polskiej 1990 rok ).
Ponoć to idealna zupa dla osób w podeszłym wieku, cierpiącym na niestrawność, cukrzycę, gdy jeden ze składników uznanych przez osoby jest mięta. Moja sąsiadka lubi miętę, ma 80 lat i nigdy nie chodzi otyła. W ten sam sposób można przygotować zupę z pokrzywą lub szpinakiem. Tyle że zupę pokrzywową lub szpinakową, podprawia się jajkiem - a głównie żółtkiem z jajka.
Pokrzywa i mięta to dwa przeciwstawne bieguny w diecie:
Pokrzywa i mięta to dwa przeciwstawne bieguny w diecie:
- Pokrzywa rozluźnia stolec i człowiek ma dość dobrze wyczyszczone jelita, to zioło jest polecane osobom, które mają problem z wypróżnieniem, a ich stolec jest dość twardy oraz innymi dolegliwościami chorobowymi, na tle jelitowym lub brzusznym. Jak ktoś nie może się wypróżnić, zostaje jeszcze rycyna.
- Miętna zatwardza stolec i można mieć problemy z wypróżnieniem, to zioło jest polecane osobom z biegunką. Dawno temu słyszałam od ojca, że jego znajomy tak lubił miętę, że miał problem z żołądkiem i trafił na stół operacyjny.
Komentarze
Prześlij komentarz