Zupa z młodych ziemniaków


  • 250 gram włoszczyzny 
  • 500 gram ziemniaków 
  •   20 gram tłuszczu - 1 łyżka
  •   20 gram mąki - 1 łyżka 
  • 125 gram śmietany 
  •     2 łyżki siekanego koperku 
  •     1 łyżka siekanej mięty 
  • 1 1/2 litra wody 
  • Sól 

Na tłuszczu i włoszczyźnie ugotować bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, lub talarki, paski. Włożyć do przecedzonego wywaru, ugotować. Podprawić mąką rozmieszaną z wywarem, zagotować, osolić. Połączyć z hartowaną śmietaną. Na koniec dodać koperek i miętę świeżą. ( Przepis kuchni polskiej 1990 rok ).

Ponoć to idealna zupa dla osób w podeszłym wieku, cierpiącym na niestrawność, cukrzycę, gdy jeden ze składników uznanych przez osoby jest mięta. Moja sąsiadka lubi miętę, ma 80 lat i nigdy nie chodzi otyła. W ten sam sposób można przygotować zupę z pokrzywą lub szpinakiem. Tyle że zupę pokrzywową lub szpinakową, podprawia się jajkiem - a głównie żółtkiem z jajka.


Pokrzywa i mięta to dwa przeciwstawne bieguny w diecie:

  • Pokrzywa rozluźnia stolec i człowiek ma dość dobrze wyczyszczone jelita, to zioło jest polecane osobom, które mają problem z wypróżnieniem, a ich stolec jest dość twardy oraz innymi dolegliwościami chorobowymi, na tle jelitowym lub brzusznym. Jak ktoś nie może się wypróżnić, zostaje jeszcze rycyna.
  • Miętna zatwardza stolec i można mieć problemy z wypróżnieniem, to zioło jest polecane osobom z biegunką. Dawno temu słyszałam od ojca, że jego znajomy tak lubił miętę, że miał problem z żołądkiem i trafił na stół operacyjny. 


Komentarze