Ciasto jogurtowe Gell ESKA


  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • cukier puder do posypania

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Następnie dodać jajka, olej i jogurt. Miksować 3 minuty na najwyższych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy - tortownicy 24 cm, lub o o wymiarach 25x28 cm, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Wersja wzbogacona - na upieczone ciasto wyłożyć brzoskwinie z puszki i zalać galaretką brzoskwiniową.



Fot. Ciasto jogurtowe bez dodatków z tortownicy 24 cm.


Komentarze