- 150 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Do wysokiego naczynia wsypać
mąkę, cukier, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Następnie dodać
jajka, olej i jogurt. Miksować 3 minuty na najwyższych obrotach do
uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto przełożyć do wysmarowanej
tłuszczem i posypanej mąką formy - tortownicy 24 cm, lub o o wymiarach 25x28 cm, wstawić do
nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone i wystudzone
ciasto posypać cukrem pudrem. Wersja wzbogacona - na upieczone ciasto
wyłożyć brzoskwinie z puszki i zalać galaretką brzoskwiniową.
Fot. Ciasto jogurtowe bez dodatków z tortownicy 24 cm.
Komentarze
Prześlij komentarz