Dynię olbrzymią umyć i obrać ze skórki, przekroić w pół i wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, partiami po 500 gram przekładać do woreczków spożywczych. Przełożyć do zamrażalnika. W ten sposób można przechować dynię na dłużej, gdy może ważyć od 3 kg - 10 kg. Można po rozmrożeniu używać do sałatek, zup, oraz innych dań. Dynia o tej porze roku jest tania w cenie 2 złote za 1 kg, ale problem zwykle jest jeden - nie sprzedaje dyni się w częściach.
Dynia jest lekiem w zapaleniu dróg pokarmowych, a zwłaszcza wirusowym zapaleniu wątroby typu - B. Można ją spożywać w omletach czterojajecznych lub z biszkoptem - leczniczo. Zawiera trzy razy więcej karotenu niż marchewka.
6 powodów dla których warto jeść tanią dynię;
Fot. Dynia olbrzymia może ważyć 300 kg
1. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo;
Ten
pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni
zawiera mnóstwo beta-karotenu (ten sam barwnik, z którego słynie
marchewka). To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój
jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to
silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na
raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc.
2. Wzmacnia układ odpornościowy;
Sezon
zimowy i grypowy tuż tuż, więc ważne by już jak najszybciej wzmocnić
swój układ odpornościowy. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które
są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245
g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego
zapotrzebowania)! Warto
jeszcze dodać, że zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne,
pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.
3. Dba o piękną skórę;
Zamiast
wydawać dużo pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe postaw na
zdrowe produkty takie jak np. dynia. Dynia jest jednym z najlepszych
pokarmów dla twojej skóry. Ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a
wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami. Dynia to
warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju
w skórze i dba o młody wygląd skóry. Jeden kubek gotowanej dyni
zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Warto polubić
dynię!
4. Idealnie nawilża;
Czy
wiesz że dynia składa się aż w 90% wody? Warto pamiętać o odpowiednim
nawilżaniu organizmu, odwodniony organizm może prowadzić do zaparć i
innych problemów zdrowotnych. Jak to zrobić? Pij świeżo wyciskane soki,
zielone koktajle, unikaj produktów które odwadniają (np. kawa, alkohol) i
włącz do diety produkty bogate w wodę takie jak dynia, póki sezon trwa.
5. Pomaga schudnąć;
Już
jeden kubek gotowanej dyni (245 g) zawiera 3 g błonnika (11% dziennego
zapotrzebowania na błonnik) i dostarcza tylko 49 kalorii. Jedząc dynię
poczujesz się pełniejszy na dłużej. Zdrowa (i pyszna!) zupa z dyni czy
risotto z dynią na obiad sprawią, że zapomnisz o podjadaniu do wieczora!
6. Zwalcza wirusy i pasożyty;
A
to wszystko dzięki kukurbitynie, która działa przeciwwirusowo i
przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni. Pamiętaj
by sięgać po surowe pestki dyni (dotyczy to również wszystkich orzechów
i nasion). Prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą
swoje cenne właściwości.
Komentarze
Prześlij komentarz