Dynia mrożona


Dynię olbrzymią umyć i obrać ze skórki, przekroić w pół i wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, partiami po 500 gram przekładać do woreczków spożywczych. Przełożyć do zamrażalnika. W ten sposób można przechować dynię na dłużej, gdy może ważyć od 3 kg - 10 kg. Można po rozmrożeniu używać do sałatek, zup, oraz innych dań. Dynia o tej porze roku jest tania w cenie 2 złote za 1 kg, ale problem zwykle jest jeden - nie sprzedaje dyni się w częściach.

Dynia jest lekiem w zapaleniu dróg pokarmowych, a zwłaszcza wirusowym zapaleniu wątroby typu - B. Można ją spożywać w omletach czterojajecznych lub z biszkoptem - leczniczo. Zawiera trzy razy więcej karotenu niż marchewka.

6 powodów dla których warto jeść tanią dynię; 


 Fot. Dynia olbrzymia może ważyć 300 kg

 

1. Działa przeciwzapalnie i antynowotworowo;

Ten pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu (ten sam barwnik, z którego słynie marchewka). To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc.

2. Wzmacnia układ odpornościowy;

Sezon zimowy i grypowy tuż tuż, więc ważne by już jak najszybciej wzmocnić swój układ odpornościowy. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)! Warto jeszcze dodać, że zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.

3. Dba o piękną skórę;

Zamiast wydawać dużo pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe postaw na zdrowe produkty takie jak np. dynia. Dynia jest jednym z najlepszych pokarmów dla twojej skóry. Ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami. Dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o młody wygląd skóry. Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Warto polubić dynię!

4. Idealnie nawilża;

Czy wiesz że dynia składa się aż w 90% wody? Warto pamiętać o odpowiednim nawilżaniu organizmu, odwodniony organizm może prowadzić do zaparć i innych problemów zdrowotnych. Jak to zrobić? Pij świeżo wyciskane soki, zielone koktajle, unikaj produktów które odwadniają (np. kawa, alkohol) i włącz do diety produkty bogate w wodę takie jak dynia, póki sezon trwa.

5. Pomaga schudnąć;

Już jeden kubek gotowanej dyni (245 g) zawiera 3 g błonnika (11% dziennego zapotrzebowania na błonnik) i dostarcza tylko 49 kalorii. Jedząc dynię poczujesz się pełniejszy na dłużej. Zdrowa (i pyszna!) zupa z dyni czy risotto z dynią na obiad sprawią, że zapomnisz o podjadaniu do wieczora!

6. Zwalcza wirusy i pasożyty;

A to wszystko dzięki kukurbitynie, która działa przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo. Najbogatszym źródłem kukurbityny są pestki dyni. Pamiętaj by sięgać po surowe pestki dyni (dotyczy to również wszystkich orzechów i nasion). Prażone w wysokiej temperaturze nasiona i orzechy tracą swoje cenne właściwości.





Komentarze