Indyk listopadowy dziękczynny


Fot. Wszystkich Świętych to specyficzny posiłek pierwszego listopada, niczym indyk dziękczynny w czwartek w USA. Gdy ludzie zaczęli masowo umierać w USA, ustanowiono specjalne święto i ludzie przestali umierać w listopadzie. Zwykle indyk jest przyrządzany z żurawinami. Dziękując Bogu za ocalenie, oraz łaskę życia na tej ziemi. W Polsce nie traktuje się indyka jako świąteczny posiłek, lecz jest nie mal na naszych stołach codziennie.

Jednak między świętem zmarłych Halloween, Wszystkimi Świętymi, oraz Świętem końca śmierci w zodiaku Byka, chyba jest nie wielka różnica. Jest to jednak czwartek z czterech czwartków, który by miał ocalić ludzi przed śmiercią.

Święto Dziękczynienia w USA, czyli czwarty czwartek listopada to dzień, w którym wiele amerykańskich rodzin spotyka się przy suto zastawionym stole. Niepodważalną gwiazdą tego dnia jest indyk. W rolach drugoplanowych najczęściej pojawiają się ciasto dyniowe i przeróżne sosy na bazie rubinowych żurawin. Niemal każdy indyk jest przyrządzany w ten sam sposób, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by tym razem dodać mu odrobinę pikanterii.

Święto Dziękczynienia jest jednym z największych amerykańskich świąt, a ze względu na to, że czczą je wszyscy – Muzułmanie, Żydzi i Chrześcijanie – nie jest świętem religijnym trzech wyznań. Ten wyjątkowy dzień poświęcony jest upamiętnieniu wydarzeń roku 1621 którzy masowo umierali w USA. Wówczas pielgrzymi, którzy późną jesienią dotarli do Plymouth w stanie Massachusetts, bez pomocy lokalnych mieszkańców nie przeżyliby nadchodzących mrozów. Zbliżała się zima, głód, chłód, więc Indianie nauczyli ich polować na dzikie ptaki – indyki. To właśnie one uratowały wtedy życie pielgrzymów, a na pamiątkę tego wydarzenia, w ostatni czwartek listopada je się w każdym amerykańskim domu indyka.

Sposób pieczenia indyka, który często w piekarniku spędza kilkanaście godzin, jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Mimo że, we wszystkich domach, to wyjątkowe danie jest przyrządzane w podobny sposób, to najczęściej różni je farsz. Indyka można wypełnić wątróbką i rodzynkami lub jabłkami, selerem, cebulą i marchewką czy dowolnymi przyprawami – czego tylko dusza zapragnie. Oczywiście, jak na Amerykanów przystało, sklepowe półki uginają się od przeróżnych gotowych nadzień. Wiadomo jednak, że nic tak nie smakuje, jak danie przyrządzone własnymi rękami, doprawione krztyną miłości. I tu właśnie można poszaleć, wybierając oryginalny  dodatek do tradycyjnej potrawy.

Tego dnia na stołach królują prawdziwe amerykańskie przysmaki, a każdy z nich idealnie pasuje do pierwszoplanowego indyka. Błyszczące czerwone żurawiny, złote kolby kukurydzy, pieczone ziemniaki, aromatyczne placki z dyni.

Przepisy kuchni polskiej i zagranicznej

  • Indyczka nadziewana pieczona po polsku
  • Indyk w maladze po polsku
  • Indyczka duszona po libijsku  
  • Indyk pieczony w sosie borówkowym  po amerykańsku 


Fot. Indyk w maladze.



Fot. Przygotowanie udźca z indyka z żurawinami, cebulą, kminem, masłem oraz solą.
2 Listopada 2019 roku - Sobota.



Fot. Indyk w galantynie - salceson drobiowy.




Komentarze