Schab w sosie dyniowym


  • 500 gram schabu 
  • 500 gram dyni mrożonej lub świeżej 
  • 1 łyżeczka mąki 
  • 100 ml wody 
  • 2 łyżki masła 
  • Przyprawy; Sól, Kminek, ewentualnie przyprawa warzywna.  

Schab oczyścić, podzielić na porcje, a następnie rozbić tępą stroną noża, lub ubić lekko tłuczkiem. Natrzeć przyprawami i ułożyć na patelni typu wok, dodając masło, obsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i dusić do miękkości i wyjąć schab. Pod koniec duszenia, rozprowadzić mąkę z wodą, aby powstał sos warzywno - pieczeniowy, jasny. 

Chyba dynia to dziś idealne danie na Halloween, oraz schab na święto trupa. Dziś z dodatkiem buraczków z kminkiem, mięsem z kminkiem, dynią z kminkiem. Ziele kminku idealne, na wiele problemów zdrowotnych, a zwłaszcza otyłości i zaburzeń trawienia. 





Komentarze