- 500 gram schabu
- 500 gram dyni mrożonej lub świeżej
- 1 łyżeczka mąki
- 100 ml wody
- 2 łyżki masła
- Przyprawy; Sól, Kminek, ewentualnie przyprawa warzywna.
Schab oczyścić, podzielić na porcje, a następnie rozbić tępą stroną noża, lub ubić lekko tłuczkiem. Natrzeć przyprawami i ułożyć na patelni typu wok, dodając masło, obsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i dusić do miękkości i wyjąć schab. Pod koniec duszenia, rozprowadzić mąkę z wodą, aby powstał sos warzywno - pieczeniowy, jasny.
Chyba dynia to dziś idealne danie na Halloween, oraz schab na święto trupa. Dziś z dodatkiem buraczków z kminkiem, mięsem z kminkiem, dynią z kminkiem. Ziele kminku idealne, na wiele problemów zdrowotnych, a zwłaszcza otyłości i zaburzeń trawienia.
Komentarze
Prześlij komentarz