Schab w sosie jogurtowo - cebulowym


Fot. Schab w sosie jogurtowo - cebulowym. Dziś to, raczej za bardzo przyżeniła mi się cebulka, bo ten sos nie jest biały ani żółty, ale nadal pasuje do ziemniaków oraz marynowanej cukinii.

  • 500 - 600 gram schabu ( 4 porcje )
  • 1 cebula 
  • Przyprawy; pieprz i sól 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
Sos:
  • 170 gram jogurtu naturalnego 
  • 1 łyżka mąki 
  • 2 łyżki szczypiorku 


Schab oczyścić, na patelnię typu wok nałożyć tłuszcz, potem porcje schabu, przyprawić pieprzem i solą, oraz siekaną cebulką. Dusić do miękkości na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy, z mąką i szczypiorkiem, gdy schab będzie już uduszony, dodajemy sos i krótko czekamy by się ściął. Podajemy do ziemniaków oraz warzyw.

W podobny sposób można przyrządzić baraninę po albańsku, na jogurcie z jajkami - oryginalnego zapisu z Albanii;  ,, Elbasan tava ''.



 Fot. Baranina po albańsku z sosem jogurtowym
,, Elbasan tava''

  • 600 gram baraniny bez kości
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego 
  • 2 jogurty 
  • 1 ząbek czosnku lub cebulka 
  • sól i pieprz
  • nać pietruszki  
  • 3 jaja 

Mięso baranie oczyścić, natrzeć solą i pieprzem i piec w piekarniku 1,5 godziny, duży comber. W czasie pieczenia lekko podlać wodą, gdy się upiecze pokroić w plastry, i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jogurt rozmącić z jajkami, dodać siekany czosnek lub cebulkę, siekaną nać pietruszki, wymieszać, polać sosem jogurtowym kwadrans, przed podaniem.




Komentarze