Fot. Schab w sosie jogurtowo - cebulowym. Dziś to, raczej za bardzo przyżeniła mi się cebulka, bo ten sos nie jest biały ani żółty, ale nadal pasuje do ziemniaków oraz marynowanej cukinii.
- 500 - 600 gram schabu ( 4 porcje )
- 1 cebula
- Przyprawy; pieprz i sól
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 170 gram jogurtu naturalnego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki szczypiorku
Schab oczyścić, na patelnię typu wok nałożyć tłuszcz, potem porcje schabu, przyprawić pieprzem i solą, oraz siekaną cebulką. Dusić do miękkości na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy sos jogurtowy, z mąką i szczypiorkiem, gdy schab będzie już uduszony, dodajemy sos i krótko czekamy by się ściął. Podajemy do ziemniaków oraz warzyw.
W podobny sposób można przyrządzić baraninę po albańsku, na jogurcie z jajkami - oryginalnego zapisu z Albanii; ,, Elbasan tava ''.
Mięso baranie oczyścić, natrzeć solą i pieprzem i piec w piekarniku 1,5 godziny, duży comber. W czasie pieczenia lekko podlać wodą, gdy się upiecze pokroić w plastry, i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jogurt rozmącić z jajkami, dodać siekany czosnek lub cebulkę, siekaną nać pietruszki, wymieszać, polać sosem jogurtowym kwadrans, przed podaniem.
W podobny sposób można przyrządzić baraninę po albańsku, na jogurcie z jajkami - oryginalnego zapisu z Albanii; ,, Elbasan tava ''.
Fot. Baranina po albańsku z sosem jogurtowym
,, Elbasan tava''
,, Elbasan tava''
- 600 gram baraniny bez kości
- 1 łyżka smalcu wieprzowego
- 2 jogurty
- 1 ząbek czosnku lub cebulka
- sól i pieprz
- nać pietruszki
- 3 jaja
Mięso baranie oczyścić, natrzeć solą i pieprzem i piec w piekarniku 1,5 godziny, duży comber. W czasie pieczenia lekko podlać wodą, gdy się upiecze pokroić w plastry, i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jogurt rozmącić z jajkami, dodać siekany czosnek lub cebulkę, siekaną nać pietruszki, wymieszać, polać sosem jogurtowym kwadrans, przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz