Zupa królewska



Składniki:

  • Zupa królewska Hortex - 1 opakowanie
  • 150 g bryndzy
  • 10 płatów ciasta filo
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki maku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć do niej drobno posiekany czosnek, chwilę smaż, po czym dodaj zawartość zupy królewskiej. Często mieszaj i smaż do miękkości warzyw. Następnie dopraw je do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodaj rozdrobnioną bryndzę i wymieszaj, tak by ser zespolił nadzienie, po czym odstaw do przestygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C. W tym czasie plastry ciasta filo posmaruj masłem, pokrój na podłużne pasy o szerokości ok. 10 cm. Następnie nałóż łyżkę gotowego farszu na krótszy brzeg paska i składaj w trójkąty po przekątnej, tak żeby powstał rożek. Tak przygotowane pierożki filo po wierzchu posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp makiem. Wstaw do piekarnika mniej więcej na 20 minut. Po upieczeniu odstaw pierożki na kilka minut aby ostygły.



Bulion królewski 


  • 1 udko z kurczaka lub 250 gram siekanej wołowiny
  • 1 opakowanie zupy królewskiej
  • 1 opakowanie śmietany 
  • Sól i pieprz do smaku 

Do granika wrzucić udko z kurczaka, dodać mrożoną zupę królewską, pod koniec gotowania podprawić śmietaną i przyprawami.


Komentarze