Pączki XVI w.


Czego potrzebujemy:

  • pół kilograma mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 15 dag masła
  • kieliszek wódki
  • konfitura o dowolnym smaku
  • smalec
 Jak je zrobić:

  1. Do zagotowanego mleka dodajemy dwie łyżki mąki i mieszamy.
  2. Gdy mleko ostygnie, możemy dodać drożdże i łyżkę cukru.
  3. Utarte z resztą cukru żółtka łączymy z masą.
  4. Wszystko mieszamy razem z pozostałą mąką, dodając na końcu alkohol.
  5. Ciasto wyrabiamy i do prawie gotowego dodajemy roztopione masło.
  6. Wyrobione ciasto odstawiamy na pół godziny, by mogło wyrosnąć.
  7. Po upływie wskazanego czasu możemy uformować z ciasta kulki i nadziać je ulubioną konfiturą.
  8. Gotowe pączki odstawiamy jeszcze na 20 minut.
  9. Smażymy na smalcu.

Dawniej pączki przygotowywano z ciasta chlebowego i nadziewano słoniną, nawet w kuchni polskiej. Podawane były zazwyczaj na odpustach. Słodka odmiana pojawiła się w naszym kraju dopiero w XVI wieku, a ich kulisty kształt w XVIII. Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał sam Mikołaj Rej w "Żywotach człowieka poczciwego".

Niektórzy do dziś smażą pączki na smalcu, by zachować cień tradycji i pierwotny smak. I ten składnik jest między innymi obowiązkowym, jeśli chcemy skorzystać z tradycyjnego, ponad 100-letniego przepisu.



Fot. Pączki XVI w. kojarzą nam się z Tłustym Czwartkiem - 20 Lutego 2020 roku. Rarytas w wielu krajach Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty, mięsopust, karnawał. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się... i grzeszne rozpasanie.

Pączki to pyszne, kuliste, drożdżowe nadziewane ciasto, smażone na głębokim oleju. Znane jeszcze w czasach starożytnych Rzymian. W Polsce ich tradycja znana jest od wieków, jednak początkowo wcale nie były słodką przekąską. 
 
Uwagi; Nie zapomnij o tym, że grzyby i drożdże mogą mocno zaszkodzić chorym na cukrzycę, choć mówi się coraz częściej o wypiekach bez cukru.
 
 


 
 

Komentarze