Fot. Bułeczki z kiełbasą i serem - all Pizza.
Fot. Składanie ciasta francuskiego lub drożdżowego na Wiatraczki.
Ciasto drożdżowe na 10 - 11 bułeczek:
Fot. Składanie ciasta francuskiego lub drożdżowego na Wiatraczki.
Ciasto drożdżowe na 10 - 11 bułeczek:
- 1 szklanka letniego mleka 2 % ( 200 ml )
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 350 gram mąki ( 1 salaterka )
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka kminku ziarnistego
- 1 żółtko
- 1 łyżka smalcu gęsiego do formy
- 11 plastrów kiełbasy zwyczajnej ( 150 - 200 gram )
- 11 kostek żółtego sera ( 50 gram )
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- Do 35 gram drożdży piekarskich lub suszonych.
Fot. Plasterki kiełbasy zwyczajnej.
Do szklanki letniego mleka wsypać drożdże i sól, pozostawić do podrośnięcia, dodać olej, a następnie składniki wymieszać z mąką i dokładnie wyrobić, aż odstanie od ręki i nie będzie się przyklejać. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować na 0,5 cm grubości i wykrawać krążki jak na pierogi. Na środek ułożyć, plastry kiełbasy, oraz plastry sera żółtego wielkości krążka kiełbasy. Każdy krążek naciąć, w cztery strony świata i uformować równe wiatraczki, sklejając ciasto górą. Przełożyć na blachę posmarowaną gęsim smalcem, posmarować jeszcze rozmąconym żółtkiem jajka. Po środku każdego wiatraczka, posypać tartym serem i tymiankiem, a boki obsypać kminkiem. Piec w piekarniku 15 - 20 minut, gdy ciasto dobrze wyrośnie. Podawać jako danie samodzielne lub jako dodatek do zup.
Fot. Kosteczki sera żółtego.
Fot. Inne składanie ciasta z nadzieniem, niż popularna Pizza lub Pierogi.
Uwolnij swoją kreatywność !!!
Czyli Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po rosyjsku.
Fot. Do pieczenia tych bułeczek w piekarniku gazowym, najlepiej wykorzystać dwie blachy do piekarnika, która pomieści 12 bułeczek lub 20 małych ciasteczek. Na jednej blasze układamy ciasto, a na drugim poziomie wlewamy 1/2 szklanki wody, by w piekarniku była para wodna, jak na bułki francuskie. Pieczywo będzie delikatne i miękkie, a zarazem puszyste. Gdy je naciśniemy, powróci do swej poprzedniej formy. Bułki od szklanki, mogą urosnąć dwukrotnie, i trzeba to wziąć pod uwagę, by się nie posklejało. W podobny sposób można przygotować ciasto z owocami lub serem twarogowym, fantazyjnie modelując ciasto drożdżowe. Mistrzami w modelowaniu ciasta są za pewne Chiny i Rosja. Diabetycy zwykle mają problem z zjadaniem mąki, gdy jedna porcja nie przekracza 50 - 100 gram, na dobę. Małe porcje to inicjatywa, dla tych którzy mają ograniczenia produktów; mięsnych, mlecznych, zbożowych z powodu węglowodanów do 30 IG. 10 - 11 bułeczek z kiełbasą i serem żółtym, to tyle samo co jedna duża Pizza Włoska.
Fot. Wiatraczki po francusku w iście wiosennym wydaniu, na słono i na słodko.
Fot. Inne składanie ciasta z nadzieniem, niż popularna Pizza lub Pierogi.
Uwolnij swoją kreatywność !!!
Czyli Bułeczki drożdżowe z nadzieniem po rosyjsku.
Komentarze
Prześlij komentarz