Chleb żytni z pszennymi oltrębami i kminkiem


Fot. Dawno nie piekłam chleba, trochę mi nie wyrósł - gdy mój syn za szybko wsadził go do piekarnika, bo żeby z foremki ciasto nie uciekło... W każdym, razie wedle jego mniemania wypiek jest dobry na Kefirze i smaczny, wedle autorstwa przepisu - inż. Zofii Zawistowskiej z 1990 roku. Ocena przepisu z książki pod tytułem;  ,, Potrawy niskokaloryczne '' - 5.2.

  • 500 gram mąki żytniej razowej typ 720 
  • 200 ml maślanki ( lub kefiru ) - 1 szklanka 
  • 5 czubatych łyżek otrąb pszennych ( lub kiełkującej pszenicy )
  • 4 dag drożdży piekarskich 
  • sól
  • 1/2 łyżki oliwy 
  • Ponadto; 1 - 2 łyżki kminku 

Mąkę przeciachać, wymieszać z otrębami. Drożdże rozkruszyć, połączyć z solą i maślanką i kminkiem, dodać trzy łyżki mąki, wymieszać. 




Tak przygotowany rozczyn, o konstytucji gęstej śmietany, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy podwoi swą objętość, dodać mąkę i wyrobić podobnie jak ciasto drożdżowe, uformować dobrze rękami i znów pozostawić do wyrośnięcia, formując na dwa małe bochenki chleba lub jedną dużą porcję. Tak przygotowane ciasto posmarować oliwą i posypać otrębami, około 2 łyżki. Pozostawić bochenki żytnie w cieple. Bochenki przed upieczeniem powinny podwoić swą objętość. Przed upieczeniem, posmarować wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Upiec na kolor brązowy. Chleb na blaszce powinien pozostać, aż ostygnie. Nadaje się do spożycia w terminie 7 dni od daty upieczenia. 

  • Przewidziana kaloryczność przepisu to 2900 Kcal 
  • Wartość energetyczna 100 gram to 240 Kcal.

Ten chleb żytni z otrębami, można wypiekać w foremkach chlebowych lub keksowych, jak robiła to moja ciotka, albo mogą być okrągłe jak robiła to moja była teściowa, dodając do pszenżyta gotowane ziemniaki. Kwestia gustu, jaka ta pajda chleba ma być, mała, olbrzymia, czy akurat średnia. Dla diabetyka, zdrowy jest chleb żytni, a na trawienie dobry jest kminek oraz serwatka mlekowa. Diabetykowi do śniadania lub kolacji wystarczy 50 - 100 gram pieczywa. 50 % populacji świata cierpi na zaburzenia trawienia. Chleb żytni polecany nawet przez zakony w Polsce, dość smaczny z młyna i mąki w Jasienica Rosielna. Produkty mleczne warto łączyć z kminkiem, bo jak wykazały badania nad otyłością u ludności arabskiej, kobiety łącząc jogurt z kminem schudły 10 kg. Żyto jest uniwersalne, można je łączyć z wieloma ziołami w kuchni oraz tłuszczami zwierzęcymi - medycznie nawet u Diabetyka, rzadziej z tłuszczami roślinnymi.  



Fot. Mąka żytnia chlebowa z znakiem młyna Jasienica Rosielna. W 2020 roku Brzozów przeżywa kryzys rolny, gdy brakuje żyta lub pszenżyta do domowych wypieków. Nasz chleb powszedni zaczęły wypiekać Zakony w Starych piekarniach.  Żyto idealne nie tylko na chleb, ale też na polski żur i zasmażki do sosów oraz zup, często kojarzone z polską wódką i ziołami, na wiele dolegliwości zdrowotnych, nie licząc patologii społecznej. Żyto ma najdłuższą historię, leków ziołowych na choroby ponoć nie uleczalne. Należy do rzędu traw, podobnie jak inne zboża, daje długowieczność.

Moja babka ze strony matki, żyła 115 lat codziennie spożywając żyto... - pieczywo było ciemne i z deczki na 2 kg mąki, a pierwsza teściowa żyła ponad 80 lat, spożywając pszenżyto z ziemniakami i serwatką... Najgorzej ze zbóż wychodzi pszenica, bo moja druga teściowa żyła tylko 60 lat, piekąc ciągle bułki pszenne na oleju i mleku prosto od krowy. Ród Zawistowskich, żył bardzo długo jedząc chleb żytni na maślance, na przykład: Kazimiera Zawistowska  urodziła się w 1870 roku, a zmarła w 1902 roku - żyła ponad 132 lata.



Fot. Mąka żytnia - typ 720 z Jasienicy Rosielna, 5 kg to cena 10,99 zł.



Fot. Chleb Piotra Zawistowskiego - Piekarnia Łabiszyn.




Fot. Nocny chleb na Kefirze za pewne jest zależny od typu mąki i wyrobienia ciasta. 




Komentarze