Risotto wiśniowe





Przepis na dwie porcje; 

  • 1 szklanka ryżu 
  • 2 szklanki wody 
  • 1 galaretka wiśniowa 
  • 10 wiśni mrożonych 
  • 1 Szczypta soli 
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki dżemu wiśniowego 
  • 1 duże jabłko 
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 

Ryż opłukać i przełożyć do małego garnka, nalać drugie tyle wody, lekko osolić i ugotować all dente, przepłukać z krochmalu i odcedzić. W filiżance lub szklance, do połowy wypełnionej wodą, wsypać galaretkę wiśniową i pozostawić na chwilę, by żelatyna się rozpuściła, wymieszać. Jabłko obrać, wybrać gniazda nasienne i zetrzeć na tarko. Przygotować, dwie miseczki żaroodporne na 350 ml, pojemności i wysmarować olejem. Przedzielić ryż na cztery części, nałożyć pierwszą warstwę ryżu, potem tarte jabłko, a potem znów przyłożyć ryżem. Przygotowaną wcześniej rozpuszczoną galaretką wiśniową, dokładnie polewamy ryż, dekorując go mrożonymi wiśniami. Przekładamy, tak przygotowane salaterki do mikrofalówki na 4 minuty, by jabłko się lekko podpiekło. Następnie gdy ryż ostygnie, przekładamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Gdy przekąskę na słodko, mamy już gotową, przekładamy na małe talerzyki i dekorujemy śmietaną oraz dżemem. W ten sposób, powstanie nam różowy ryż, a zarazem słodki i kuszący w smaku. Dobra alternatywa dla osób, nie lubiących ryżu z jabłkiem i cynamonem. 




Komentarze