Fot. Zupa królewska, ziemniaki z kotletami z mortadeli na miodzie, sałatka z brokuła z wody z bananem i śmietaną.
- 600 gram mortadeli ( 8 porcji w grubych plastrach )
- 1 łyżeczka miodu sztucznego lub naturalnego
- Przyprawy: mielona gałka muszkatołowa lub zioła prowansalskie, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
Mortadelę kroimy w grube plastry, układamy na patelni typu wok, posmarowanej olejem do smażenia, posypujemy mortadelę przyprawami, i lekko skrapiamy miodem. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy 5 - 10 minut.
Mortadelę można też przyrządzić w sposób tradycyjny na słono, a nie słodko, jak kotlety schabowe w Kuchni Polskiej, przyprawy nie koniecznie w zależności od gatunku grubej kiełbasy z podrobów. Jak Mortadela na miodzie, to dobrze smakuje oraz inaczej z gałką muszkatołową, bardziej ziołowo wyjdzie z ziołami prowansalskimi. Podawać do potraw warzywnych lub przekąskowych - zobacz, przygotowanie Parówki. Obecnie Mortadela jak Parówka jest w cenie wyższej, niż kiełbasa zwyczajna. Ale Mortadeli z podrobów, nie powinno omijać się w diecie, zwłaszcza kobiet, gdy produkuje się ją z opłucnej, wymion wołowych krowy lub wieprzowych od świni. Glikemia w piersiach jest bardzo ważna... od tego zależy, jak oddychamy lub karmimy noworodki.
Fot. Mortadela wołowa, często bez dodatków o intensywnym zapachu. Przygotowana z dwóch rodzajów mięs. Rozdrobnione mięso z solą i przyprawami jest bardzo szybko siekane na jednolity farsz. Może zawierać podroby.
Mortadela – rodzaj włoskiej kiełbasy, typowej dla Lombardii i
Emilii-Romanii, a zwłaszcza dla Bolonii.
Wytwarza się ją z wieprzowiny: słoniny i zmielonego mięsa. Doprawiana
jest ziarnami pieprzu lub orzeszkami pistacjowymi, często zawiera także
inne dodatki. W Włoszech, ten gatunek kiełbasy podaje się z pełnoziarnistym chlebem. Mortadela jest pierwszym gatunkiem kiełbasy, wyprodukowanej we Włoszech, jeszcze w XIV w. , z wieprzowiny mielonej, słoniny piersiowej, przypraw.
Fot. Mortadela oryginalna wieprzowa - włoska z płastami słoniny piersiowej oraz regionalnymi przyprawami włoskimi.
Fot. Kotlety z Mortadeli w Kuchni Polskiej, raczej panierowane jak polskie tradycyjne Schabowe. W Kuchni Litewskiej lub Białoruskiej, znajdziemy potrawy mięsne na miodzie.
Mortadela wegetariańska może zawierać - kurze jaja, gałkę muszkatołową, pszenicę, pomidory, sól morską, olej rzepakowy, cebulę, pieprz, pistację, skrobia oraz gluten - substancje słodzące.
Mortadela idealne danie na Piątek
Fot. Obraz ,, Morta '' - Czyli Śmierć oraz ,, Del '' marka komputera. W Piątek umarł Jezus Chrystus, nie tylko osoby na Koronovirusa. Jakby złożyć dwa słowa razem, wyjdzie nazwa wędliny popularnej w Kuchni Polskiej, już w latach po wojennych z 1990 roku - ,, Morta - del - a ''.
Komentarze
Prześlij komentarz